• 8 Głosów - 3.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie MIECZYKÓW, dymorfizm płciowy

(27.10.2010, 10:35)levy napisał(a):  witam,
trzymałem samice w plastikowej butelce (obcięta w połowie) z dużą iloscią małych otworów i ta butelka wsadzona do akwarium, i właśnie wczoraj urodziły się małe, samice dzisiaj przeniosłem do akwarium, a moje pytanie jak karmić małe???

najłatwiej drobną suchą karmą, ale debeściarsko by było np. larwami solowca

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

witam,
dzięki, pozostanę przy suchym pokarmie..., a z jaką częstotliwością?? raz dziennie wystarczy?

mam 3 mieczyki:
2 samice
1 samca
bardzo chce rozmnożyć ale czy mi się uda w akwa 60l, 23*c bo samiec goni samice dodam że samiec ma już miecz czyli jest dojrzały
z góry dzięki za pomoc

akwa 112l:
6x gupiki
2x prysteli
2x miedziki
1x glonojady
2x kiryski spiżowe
4x molinezje
4x mieczyki
akwa 12l:
33x narybek gupika

odnośnie karmienia młodych my je karmimy płatkami suchymi ale bardzo utartymi aby były jak najmniejsze Smile dajemy tez mrożone ochotki ale rozdrobnione bo w tym samym akwa co są młode mieczyki mamy tez młode gupiki, zdarza się też wrzucić im pastylkę ze spiruliną Smile

u nas młode gupika i mieczyka przerzucamy do innego akwa aby inne ryby ich nie zjadły

Uploaded with ImageShack.us

a gdy podrosną przerzucamy je do głównego akwa

Uploaded with ImageShack.us

nasze akwa >> http://picasaweb.google.com/auto.maniaczka86/Rybcie# <<

główne akwarium 240 l
mniejsze akwarium 126 l
przedszkole gupików, mieczyków 72 l
przedszkole młodych zbrojników 64 l

kilka godzin temu okocil mi sie mieczyk. malych jest ok. 30. niektore nie rozwinely sie i zostaly "kulkami". prawie wszystkie leza na dnie kotnika (plastikowy). gdy sie nim poruszy - ruszaja sie. czy tak powinno byc? szukalam informacji na temat, ale nic nie moge znalezc. mozecie pomoc ?

Ostrzeżenie:

dublowanie wątków - 10%
100% = ban
Kejdi

Nie, nie powinno tak być. Młode powinny urodzić się całkowicie wykształcone. Jeżeli są jeszcze w jajach to znaczy, że urodziły się zbyt wcześnie i niestety prawdopodobnie padną.

(17.12.2010, 00:23)Kaef napisał(a):  Nie, nie powinno tak być. Młode powinny urodzić się całkowicie wykształcone. Jeżeli są jeszcze w jajach to znaczy, że urodziły się zbyt wcześnie i niestety prawdopodobnie padną.

a jednak się rozwineły, nie wszystki - kilka padlo. Ogólnie małe mają się dobrze i rozbrykały się

(17.12.2010, 15:12)dzastin87 napisał(a):  
(17.12.2010, 00:23)Kaef napisał(a):  Nie, nie powinno tak być. Młode powinny urodzić się całkowicie wykształcone. Jeżeli są jeszcze w jajach to znaczy, że urodziły się zbyt wcześnie i niestety prawdopodobnie padną.

a jednak się rozwineły, nie wszystki - kilka padlo. Ogólnie małe mają się dobrze i rozbrykały się

...i tak faktem jest, że samica albo "rodziła" w zbyt dużym stresie albo była zbyt młoda

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Moja samica jak się kociła to też niektóre młode leżały na dnie kotnika, a reszta pływała po kilku godzinach wszystko wróciło do formy.

Temat został wyczyszczony, przed zadaniem pytania proszę zapoznać się z tym tematem i nie pytać o podstawowe sprawy, które wielokrotnie już tu poruszano.
W tym temacie pytamy o kwestie związane z rozmnażaniem mieczyków - nie o obsady.
Ostrzeżenie dla palmax1:
pytanie nie na temat - 10%
dublowanie pytań - 10%
100% = ban
Kejdi

Hej mam nowe 112l akwarium i zauważyłem że moja samiczka jest gruba i ma czarną plamą w okolicach odbytu
czy ona jest w ciąży? samiec nadal próbuje "kłóć" ją mieczem
prosze o szybką odpowiedź;P

akwa 112l:
6x gupiki
2x prysteli
2x miedziki
1x glonojady
2x kiryski spiżowe
4x molinezje
4x mieczyki
akwa 12l:
33x narybek gupika