• 4 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Węgiel aktywowany i wszystko co chcielibyście o nim widzieć

Juz na poczatku podkreślę, że korzystałam z opcji szukaj ;d .

Mam trochę głupie pytanie . . . ;p No ale kto pyta nie błądzi Wink .

A więc . Mam w filtrze węgiel aktywny, który raczej nie jest już aktywny, bo siedzi tam dłuuuuugo .

Nie przejmowałam się tym ( bo był razem z opakowaniem z filtrem) ale niedawno natknełam sie na informację,że po dłuższym czasie używania owego węgla jest złe, bo wypłukuje np nawozy roślinne . Muszę przyznać, że rośliny przestały mi rosnąć chociaż nawożę i staram się o nie dbać ...

Więc mam go wyjąć?
A jak go wyjmę z filtra to ,, klatka " w której był ma pozostać pusta ?

pozdrawiam .

Akwarium kulowe ? Akwaria tego typu mogą być stosowane jako ozdobne opakowanie dla ryby wręczanej jako prezent.Przy czym obdarowany z powodów humanitarnych, estetycznych i praktycznych powinien jak najszybciej umieścić otrzymane ryby w normalnym zbiorniku.

(13.11.2010, 00:12)Madzior napisał(a):  jest złe, bo wypłukuje np nawozy roślinne .
A jak go wyjmę z filtra to ,, klatka " w której był ma pozostać pusta ?

Na początku się przyznam, że co do pierwszego pytania, to nie mam dużego doświadczenia. Jednak jeżeli teza o wypłukiwaniu nawozów to jakiś mit, to możesz zostawić węgiel w środku i będzie robił za filtr biologiczny- zawsze trochę dobrych bakterii się na nim osadzi. Albo jak chce Ci się babrać, to możesz go wyciągnąć i zamiast niego dać jakieś wkłady filtracyjne...chyba też bardziej biologiczne niż mechaniczne, bo węgiel to chyba jest zazwyczaj umieszczany na ostatnim stopniu filtracji. Tak więc albo ceramikę albo te takie kulki plastikowe.

Węgiel aktywny to sporadyczność, jaka powinna być w filtrze.
Najczęściej stosuje się go po leczeniu lekami ryb.
Wyjaławia wodę i to strasznie.
Skuteczne działanie węgla aktywnego kilka dni do max 2 tygodni małym przepływie wody.

czyli węgiel out a na jego miejsce jakąś ceramikę kupić?

Akwarium kulowe ? Akwaria tego typu mogą być stosowane jako ozdobne opakowanie dla ryby wręczanej jako prezent.Przy czym obdarowany z powodów humanitarnych, estetycznych i praktycznych powinien jak najszybciej umieścić otrzymane ryby w normalnym zbiorniku.

Jaka obsada akwa?
Jakie akwa?
Jaki filtr?

Jaka obsada akwa? 1+2 platka, 10x razbora klinowa, zbrojnik niebieski
Jakie akwa? 120l
Jaki filtr? Hailea bt700 i mam zamontowaną deszczownice a nie tubę napowietrzacza .

Biologa z tego raczej nie zrobisz.
Daj watę peklowaną lub gąbkę i postaw na mechanika.
Co do obsady o nie przerybione i przy odpowiednim żywieniu NO2 i NO3 nie podskoczą zbyt mocno.
Masz jakieś żywe rośliny?

no pewnie ; ) , podmieniam wodę co tydzień, ciągle siedzę na tym forum i się uczę ;DDD .

Tam jest gąbka w tym filtrze . Od dołu - gąbka - komora na węgiel aktywny - no i wtedy tam juz wirnik itp .

Chodzi mi o tą komorę . Jak wyjmę węgiel co tam włożyć ;p ( wiem, że jestem ciemna ;p) .

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5cb6...fe9fe.html
Tak wygląda filtracja mechaniczna.
Sorki za jakość zdjęcia ale robione 30sek temu.
To kawałek filtracji do 400L
2X2000L/h
1X500L/h
To widać na zdjęciu.
Do tego kubeł 1400L/h
Sump
Denifiltrator

wow, jestem w szoku, że chciało Ci się wstawać i robić zdj ! Dzięki ;]

Ja nie wiem, czy mysię rozumiemy ;p

No dobrze, ja nie mam tego wylotu tylko deszczownice, to co z tą komorą, po prostu zostawić ją pustą ? ;p

Załączone pliki Miniatury

Skocz do: