• 8 Głosów - 3.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie MIECZYKÓW, dymorfizm płciowy

Witam szukam pomocy dotyczącej mojego mieczyka(samiczka) który o 5 tygodni przebywa w kotniku i dzisiaj rano znalazłem jedną małą rybkę ale jest tylko jedna czyżby samica zjadła resztę potomstwa? czekałem jeszcze około 2 godzin ponieważ myślałem ze poród dopiero się zaczął ale nic samice wpuściłem do ogólnego akwarium a maleństwo zostało same co mam robić?przeżyje samo w kotniku jeszcze dodam że jest to pierwszy miot tej samiczki proszę o radę...SadSadSad

grafi napisał(a):Witam szukam pomocy dotyczącej mojego mieczyka(samiczka) który o 5 tygodni przebywa w kotniku i dzisiaj rano znalazłem jedną małą rybkę ale jest tylko jedna czyżby samica zjadła resztę potomstwa? czekałem jeszcze około 2 godzin ponieważ myślałem ze poród dopiero się zaczął ale nic samice wpuściłem do ogólnego akwarium a maleństwo zostało same co mam robić?przeżyje samo w kotniku jeszcze dodam że jest to pierwszy miot tej samiczki proszę o radę...SadSadSad

Nie masz innego narybku innych ryb?

Ogólne:
http://www.akwaswiat.net/-112l-ogolne-by...19622.html
25l- xXx Red Cherry
30l podzielone na pół,I - , II -

Niestety nie mam jest tylko ten jedynak co z nim podejrzewam że nie przeżyje ...

A czemu ma nie przeżyć??

Jeszcze morze mi ktoś podpowie ile czasu musi upłynąć żebym mógł młode rybki wpuścić do ogólnego akwarium to tak na przyszłość...Dzięki

Wpuścisz kiedy osiągną odpowiednie rozmiary.

2 godziny , 34 minuty i 59 sekund... czas ci podałem ... nie rozumiem głupich pytań . Jeżeli widzisz że ryby osiągnęły właściwy rozmiar żeby większe ryby ich nie zjadły to wpuszczasz... a jeszcze lepiej to głupotą jest je odławiać ze zbiornika ogólnego bądź przekładać samicę do innego zbiornika. Jeżeli zbiornik jest dobrze urządzony to wszystko się uchowa .

peter10 napisał(a):2 godziny , 34 minuty i 59 sekund... czas ci podałem ... nie rozumiem głupich pytań . Jeżeli widzisz że ryby osiągnęły właściwy rozmiar żeby większe ryby ich nie zjadły to wpuszczasz... a jeszcze lepiej to głupotą jest je odławiać ze zbiornika ogólnego bądź przekładać samicę do innego zbiornika. Jeżeli zbiornik jest dobrze urządzony to wszystko się uchowa .

Witam upłynął już tydzień i mały mieczyk żyje jak narazie wszystko ok zacząłem karmić go artemią czy to odpowiedni pokarm dla narybku? Podejrzewam że za parę dni będzie miał towarzystwo ponieważ gupiczka jest kotna i już się chowa za roślinami czyli lada dzień.Czy mogę małe gupiki trzymać z małym mieczykiem przypomnę że jest jeden....

Witam myślę, że spokojnie możesz dodac towarzystwo dla mieczykaBig Grin.

witam Was wszystkich ,
weszlam na temat "mieczyki" bo o rozmnazaniu sie tej rybki chcialabym sie czegos dowiedziec a do tej pory nic na moje pytanie nie znalazlam tutaj- moze zle szukam....?!
Mam mieczykowa , mieczyk zdechl mi jakies 3 miesiace temu.Nie kupowalam do dzis nowego,i w zeszly weekend znalazlam w moim akwarium male rybki, ktore przypominaja mi ostatnie "babys" mieczykow( mialam juz rae razy mlode).W tej chwili sa w kotniku. W zwaizku z tym ze "mieczyka" juz jakis czas nie ma wychodze z zalozenia ze albo:
- mieczykowa miala "stycznosc" z innym gatunkiem albo
sa to inne rybki , ktore do tej pory mi sie nie okocily?
Moje pytanie brzmi czy mieczyki moga sie rozmnazac poprzez stycznosc z innymi gatunkami rybek???

Moja akwarium 112l a w nim:
1 zbrojnik niebieski
1 mieczyk-ona
2 otoski
3 kardynalki
1 bojownik syjamski-on
3 Prystelka barwna
4 platynki -po parce
2 bocja wspaniala

Moje akwarium 112l :
1 zbrojnik niebieski
1 mieczyk-ona