• 7 Głosów - 4.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY

tak, w malej ilosci , nie trzymam wiele gatunkow ryb , powinno sie trzymac jeden noo ale.. ja mam pospolite rybki , w sobote wymieniam 30% wody i wlasnie daje sol.. nie daje zadnej chemi i rybki nie choruja , nie zdychaja i sa w bardzo dobrej kondycji Wink raz na pol roku daje im zołtko z jajka (gotowanego na twardo ) karmie roznie i o tej samej poze Wink a w niedziele nie karmie wogle Wink

moja rybk od kilku dni jagby zgubila kilka lusek ma takie ciemne...czy to normalne czy powinnam kupic jakies lekarstwo...?

Moje rybki chyba ciągle chorują. Wydaje się, że to rybia ospa. Rybki ocierają się o listki, kamienie itd, a do tego skubią się. Trzy razy stosowałam preparaty na rybią ospę, ale one chyba znowu chorują, bo objawy się powtarzają. Co robić? Czy ktoś wie czym mogą być spowodowane te nawroty choroby?

http://www.pmp.p-net.pl/biologia/ospa_rybia.htm

tutaj masz całe info o ospie rybiej

co jest lepsze na ospę Ichtiosan czy Zieleń malachitowa

witam
mam roblem u moich rybek zostala rozpoznana ospa zakupilam PUNKTOL1000
stosuje sie calkowicie do podanej ze tak ujme podanej instrukcji jak uzywac preparatu i jest okreslone jako co 3-iowa podmiana od 30do 50%wody tylko nie jest zawarte czy po podmianie wody i dodaniu okreslonej dawki leku iles czasu woda musi byc przefiltrowana zanim ponownie wpuszcze rybki?
z gory dziekuje za podpowiedzi

..upic sie szczesciem by nie plakac wiecej,
isc za rozumem nie za sercem...

Kupiłem Zieleń Zooleka bo taką mi polecono w sklepie. Wpuściłem ją i czy filtr może chodzić z gąbką i zeolitem?

można na ospe stosowac 1% fiolet gencjanowy (wodny roztwór) . Mozna go kupic w aptece bez recepty. Wkraplamy pare kropli . 2-3 krople.
pozdrawiam

niedawno do mojego zbiornika zakupilem 4 Bocje Wspaniale, wczoraj zaowazylem ze dwie z nich maja jakby wyblakle czarne paski pozostale dwie sa bez zmian. Co to moze byc? i jak temu zaradzic. PH =7 twardosci wody nie sprawdzalem. Prosze o podpowiedzi

Witam wszystkich. Smile
Jestem tu nowa i bardzo proszę o radę. Akwa założyłam 2 miesiące temu ma 144l, na początku miałam żywe rośliny, ale zaczęły gnić więc zastąpiłam je sztucznymi Big Grin. Dla ozdoby były też 2 korzenie, ale jeden jakby zaczął pleśnieć więc go wyciągnęłam. Z drugim nie dzieje się nic. Rybkom niby nic nie jest, nie mają na razie żadnych plamek, itp., ale na ścianie akwa pojawiły się brązowe plamki, dodam jeszcze, że niedawno zdechł mi gupik nie wiem czy ze starości czy coś mu było.
Akwa ma 144l, jest cały czas natlenione, oświetlone, woda filrtowana 24h.
2 x skalar
11 x gupik
2 x bocja wspaniała
4 x żałobniczka
2 x gurami

Dodam jeszcze, że kiedyś udało mi się kupić roślinkę z gratisem Rolleyes(ślimakiem). Dlatego w grę weszły 2 bocje.

Proszę o pomoc co to za brązowe plamki?

Skocz do: