• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Który filtr jest lepszy do 60l - turbo 550 Aquaszut czy Aquael turbo 350l?

Co do flory to Ci nie pomogę bo u mnie w akwa ich brak.
Biotop Malawi.

mikem napisał(a):Filtr TURBO 350
(...)
bujdy...
Sam jesteś bujdy.

Mam TURBO 650 od kilku lat w 200 l akwarium i do dziś sprawuje się świetnie. (dużo roślin o dobrym przyroście, sporo ryb)
Zastanawiałam się nad zamianą go na kubełek, aby zaoszczędzić miejsce w akwarium. Problem w tym, że kubełek poza akwarium też zajmuje miejsce, które mam czym zagospodarować.
Stwierdziłam, że nie ma sensu, skoro jestem zadowolona z filtra który mam.
Gąbka była wymieniana ostatnio 3 raz od początku funkcjonowania filtra (i akwarium), w środku sfatygowaną ceramikę zastąpiłam ostatnio... następną gąbką i zwiniętą siatką (podobną jak taka po włoszczyźnie). Za jakiś czas przy okazji wizyty w zoologicznym kupię jakieś bardziej sensowne wkłady albo zostawię tak jak jest.

Jesteście chłopaki spaczeni filtracyjnie przez te pustynne zbiorniki, ot co Wink

Zdecydowanie polecam turbo 350, zwłaszcza jeśli nie możesz sobie pozwolić na kubełek (który moim zdaniem jest w Twoim przypadku niepotrzebny.
Kaskada też nie jest głupim rozwiązaniem.

Jaki filtr by nie był - obsadę masz do wymiany, była już o tym mowa - dlaczego nic się do te pory nie zmieniło ?
Zastanów się też nad jedną rzeczą - rośliny w Twoim akwarium bardziej rosną czy raczej marnieją ?
"rosną" w sensie, zwiększają objętość a nie utrzymują się i nie gniją (tak dla pewności).

A więc rośliny rosną, mam tylko glon na kilku.Dodam zdjęcie.

To jest ten glon

Więc ryby, które nie nadają się do tego zbiornika wymień na rośliny:
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-r...-8391.html

Niestety zdjęcie mówi, że rośliny rosną bardzo słabo.

Poczytaj o walce z glonami :

http://www.akwaswiat.net/sposoby-walki-z...13932.html
http://www.akwaswiat.net/sposoby-walki-z...-4742.html

Zrób w końcu porządek z tą obsadą, bo nie wygrzebiesz się spod glonów a wypasiony kubełek w niczym Ci nie pomoże.

Ja właśnie mam rośliny niewymagające.

P.Wędkarz napisał(a):Fauna:
7x Popondetta furcata
Bojownik 2+1
3x kirys spiżowy
1x kirys panda
3x danio(2 tęczowe i 1 pasiaste)
1x gupik
1x zbrojnik niebieski*
1x gurami*
1x bocja siatkowana*

* tych ryb nie będzie
Kiedy ?

W ciągu tygodnia powinny zostać oddane. Czekamy na ogłoszenia - nie ograniczaj się tylko do tego forum, ewentualnie próbuj w sklepach.
Kiryski spiżowe wymień na pandy, oddaj też danio i gupika.
Jak nie ograniczysz obsady, to problemy nie znikną.
P.Wędkarz napisał(a):Ja właśnie mam rośliny niewymagające.
Często podmieniaj wodę, jedzenie ma nie zalegać na dnie, kup sobie pistię rozetkową i rogatka sztywnego.
Najlepiej by było od jakiegoś akwarysty z Twojej okolicy. Rośliny w Twoim akwarium wyglądają na standardowe sklepowe porcje (takim zazwyczaj trudniej zaaklimatyzować się w nowych warunkach). Jak w końcu jest z oświetleniem w tym akwarium ?
Bakopę i rotalę wyjmij z podłoża (jak jest konieczność, to można by odmulić) i niech pływają przy powierzchni.
Pierzastej roślinie ze środka i hygriphili (duże liście) też pozwól na kontakt z powierzchnią wody.
Lepiej wykorzystają światło i CO2 z powietrza, może trochę ruszą przez to.
Kup ten nawóz :
http://allegro.pl/item946398553_planta_g...a_art.html
I podawaj minimalną dawkę.

Przecież kirysy spiżowe mogą być! Zbrojnika oddaję w sobotę, gurami w piątek. Co do nawozu to ja stosuję to właśnie tylko nie classic tylko ferro+ i drugi też z tego samego rodzaju tylko przezroczysty. Pandę mam jednego. Bardziej wolę spiżowe. Danio już nie ma w dużym akwa. A co do roślin to one właśnie szybko rosną!!!

P.Wędkarz napisał(a):Przecież kirysy spiżowe mogą być! Zbrojnika oddaję w sobotę, gurami w piątek. Co do nawozu to ja stosuję to właśnie tylko nie classic tylko ferro+ i drugi też z tego samego rodzaju tylko przezroczysty. Pandę mam jednego. Bardziej wolę spiżowe. Danio już nie ma w dużym akwa. A co do roślin to one właśnie szybko rosną!!!
Ale nie krzycz...
Spiżowe nie mogą być , bo rosną za duże do Twojego akwarium.
Nawozy stosujesz złe. U Ciebie glony mogą być wynikiem zbyt dużego poziomu żelaza. Zdecydowanie przestań podawać żelazo (podajesz je a nawet nie jesteś w stanie powiedzieć jakie masz oświetlenie, zastanów się)
Przezroczysty (macro?) też. Powinieneś podawać właśnie tylko brązowy i to w bardzo małych dawkach.
Widać szybkość wzrostu roślin jest pojęciem względnym. Po obserwacji zdjęć w prezentacji Twojego zbiornika odnoszę wrażenie, że rośliny nie rosną a raczej marnieją. Zdjęcie bacopy zaatakowanej przez glony w tym temacie też wiele może powiedzieć.
Ale ok, rób jak uważasz Wink

kupiłem tego turbo 350. Aktualizacja moja galeria~!!!!!

mam ten filtr (aquael) czy mogę go ustawić poziono (na boku) ?
czy moża kupić złączkę kontową by gąbka filtra była pod kątem do reszty?

Skocz do: