• 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak przerobić oryginalną pokrywę 60x30 aby dodać świetlówkę...

Faktycznie sporo czasu minęło. Dla wszelkich osób robiących takie przeróbki do przepuszczania kabli przez pokrywę polecam kupić dławice (koszt 1,5-2zł) żeby mieć pewność, że kabel się nie przetrze na ostrych krawędziach a całość będzie przyzwoicie szczelna. Co do filmu to pięknie jest pokazane jak tego nie robić. Kable wyciągnięte z białej izolacji, oprawy w żaden sposób nie przystosowane (chociaż w pokrywach np. do 30l też można je spotkać co jest dla mnie co najmniej dziwne) do takich warunków pracy podobnie jak i świetlówki. Nie wiem czy coś się komuś kiedyś stanie przy okazji takiej twórczości ale jak ktoś uważa, że 230V + woda to bezpieczna mieszanka to radzę zastanowić się czy warto się w to bawić.

Mam już przeróbke tego oświetlenia od ponad roku, połączenia przewodów " zakitowałem" silikonem akwarystycznym. Nic się z tym nie dzieje, nie kopie prąd bo nie ma prawa, nawet jak by było, chociaż nie jest zanurzone wszystko w wodzie, wywaliło by bezpiecznik różnicowo prądowy w instalacji domowej. Wzorowałem się właśnie na oryginalnej pokrywie od aqwa 25 l gdzie tam zastosowana była zwykła żarówka świeczka 40 W/ 230 V.
Wiele osób skorzystało z tego filmiku i wszyscy są zadowoleni, szczególnie z ogromnego przyrostu roślin, bo głównie o to chodziło.

https://www.youtube.com/watch?v=srylt7fXRhQ

A po co liczyć na bezpieczniki? Ja takich opraw bym w życiu nie zastosował w akwarium. Jak już się podchodzi do takich przeróbek to trzeba to robić w miarę profesjonalnie. Takie kable w pojedynczej izolacji jakie widać przy lewej świetlówce (1:31) wyglądają amatorsko i zalatują fuszerką. Nie chciałbym być na miejscu tych ryb w akwarium gdy coś pójdzie nie tak. Poza tym w niektórych świetlówkach kompaktowych widziałem mini otwory wentylacyjne dla elektroniki więc też trzeba by również zwrócić na to uwagę. Tak, wiem, że milion osób jest z tego patentu zadowolona dopóki komuś się coś nie stanie. Stosowanie takich opraw w bezpośredniej bliskości wody to koszmar każdego BHP-owca. Woda paruje i wnika w największe zakamarki więc radzę uważać.

Jakoś mi się to z tym skojarzyło:

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum.
Mam pytanie o przeróbkę pokrywy. Kupiłem córce akwa 60x35x40 i wiadomo standardowa pokrywa wromak t8 2x15w z jakimiś tam świetlówkami.
Kiedy ja miałem akwarium stosowało się głównie żarówki 75 lub 100, rośliny rosły pięknie mimo iż 90% tych watów robiło za grzałkę. Standardowe oświetlenie w powyższej pokrywie delikatnie mówiąc jest słabe. Wiem zaraz podniesie sie wrzawa 0,5w na litr itp. Nie planuje holendra, niech rośliny poprostu rosną.
Czy np flora glo na tył + gotowa listwa aquael 3x3w (podobno daje to 36w barwa 6500) led wystarczy?
Co ze statecznikiem do którego podpięta bedzie tylko 1 świetlówka zamiast 2. A może wystarczy ta np flora glo + np sun glo na odbłysnikach z polerowanego aluminium. Dzięki za pomoc

To the people asking about sf real estate market, facebook marketing ideas for realtors, easter real estate marketing, real estate marketing ideas to get listings, new home marketing ideas, market price real estate, I highly suggest this excellent real estate marketing tips or real estate marketing 2021, real estate market analysis, off market rentals, marketing ideas for realtors 2021, realtor flyers, real estate agent advertising, as well as this recommended real estate marketing forum and don't forget deluxe realty marketing, 2021 real estate marketing ideas, best real estate marketing companies, social media services for real estate agents, real estate marketing packages, homes market, alongside all this high rated real estate marketing link which is also great. Also, have a look at this awesome real estate marketing url as well as creative realtor marketing ideas, real estate mailing ideas, real estate marketing materials ideas, new on the market houses for sale, sellers market real estate, real estate social media campaign ideas, alongside all this best real estate marketing url as well as new real estate ideas, real estate campaign ideas, real estate direct mail campaign ideas, best real estate marketing ideas 2020, content ideas for real estate, cheap real estate marketing ideas, on top of great real estate marketing site which is also worth a look. I also recommend this great real estate marketing blog not to mention digital marketing for real estate agents, property marketing agency, real estate promotion, commercial real estate marketing, real estate direct mail ideas, real estate social media marketing packages, and don't forget this recommended real estate marketing advice alongside all real estate marketing tips 2020, zillow off market homes, best real estate marketing companies, retail property market, real estate marketing ideas 2019, out of the box real estate marketing ideas, alongside all recommended real estate marketing blog on top of creative ways to market a house for sale, local seo for real estate, houses for sale on the market, marketing ideas for letting agents, real estate marketing ideas 2021, real estate advertising agency, which is also great. Finally, have a look at this top rated real estate marketing info with real estate advertising agency, cheap real estate marketing ideas, real estate mail marketing ideas, real estate marketing ideas 2021, real estate agent advertising ideas, real estate newsletter direct mail, for good measure. Check more @ High Rated Wealth Planner Tips 56_72e7

Skocz do: