peter10 napisał(a):nie wiem czemu po nim tak jeździcie ... chłop nie wiedział ale już wie i nie zrobi błędu . Nie mówię też że zrobił dobrze .
Dokładnie, szczególnie że jakoś wielkich błędów nie zrobił, ba 10 dni dojrzewania akwarium, to jest dużo więcej niż większość z Was wytrzymuje zanim wpuścicie rybki. A krab...no cóż to jednak trochę niszowe zwierzątko jeżeli chodzi o akwarystykę, więc i osób które mogłyby pomóc jest mniej. Może faktycznie brak suchego miejsca żeby sobie wyszedł, albo brak odpowiedniego pożywienia i po prostu umarł z głodu.
Co do testów, to możesz spokojnie kupić dużo taniej. Ja kupiłem test NO3 zoolek, który starcza na 50 badań za 19.90.
Ogólnie to głowa do góry, trochę zmian w akwa i będzie ok.
Na pewno wywal sztuczne elementy...niestety statek i roślinkę. Sam kiedyś jak o zgrozo dostałem bojownika w kuli to kupiłem mu sztuczną plastikową grotę i się dziwiłem czemu ciągle od niej ucieka i nie chce pływać po kuli. Wyciągnąłem i wszystko znów zaczęło być ok. A z naturalnych kamieni też można fajne rzeczy wyczarować klejąc je silikonem akwarystycznym. Albo jakiś korzeń na środek daj, też będzie ładnie. Roślinek nawet coś tam masz, jak urosną będzie jeszcze fajniej.
aaaa edit: no i podmiany wody jak najbardziej- flora bakteryjna i tak siedzi w filtrze więc jak podmienisz te 20-30% wody na tydzień to wyjdzie rybkom tylko na zdrowie. A szyby możesz czyścić czymkolwiek, byle by nie zarysować. Są takie magnetyczne czyściki, ale ja tam wkładam rękę do akwa i czyszczę ręcznie, przy okazji rybki pogłaszczę