• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

krab przestał się ruszać ale żyje! co się dzieje?

dzisiaj rano zauważyłem że krab leży do góry nogami ale coś tam delikatnie się rusza nie wiem jaka jest tego przyczyna, krab jest z rybami w akwarium wielogatunkowym min gupiki neony molinezje kiryski, zastanawiam się co jest przyczyną może to że nie mam dla niego specjalnego pokarmu tylko karmie go zwykłym płatkowym pokarmem takim którym karmię ryby, zauważyłem też że przez przypadek na jeden dzień została wyłączona grzałka i w domu było ogólnie chłodno może zbyt niska temperatura go tak urządziła, krab dalej jest w wodzie wyjąłem go wziałem na ręke nawet nie drgnie coś tam odnóżem ruszy i to wszystko, chciałem też zapytać czemu mam mętną wodę? i taka jakby rdza się zbierała na ozdobach i kamieniach nie wiem co to jest, wczesniej tego nie było akwarium mam miesiąc.
pokażę zdjęcie
do tego spora część rybek nie odchodzi od grzałki,temperature mam 28 stopni i czy grzałka powinna cała być zanurzona w wodzie?

Ile to akwa ma litrów? Jaka obsada? Dziwne oświetlenie... Jakie rośliny?

[182l] Wkrótce - Bojownikowo.
[60l] Ogólne - Ramirezy ;)
[25l] Krewetkarium ~~<33
http://www.akwaswiat.net/-25l-pierwsze-k...140-3.html

Maverick0069 napisał(a):do tego spora część rybek nie odchodzi od grzałki,temperature mam 28 stopni i czy grzałka powinna cała być zanurzona w wodzie?

Za zimno to nie masz na pewno, może po prostu lubią tamto miejsce Smile
Na grzałce powinieneś mieć narysowaną linię minimalnego zanurzenia, tj. musi być przynajmniej do niej albo głębiej włożona do wody, może być i cała bo izolowana jest, tylko to często niewygodne jeżeli masz pokrętło od termostatu na dekielku od góry, bo trzeba sobie ręce moczyć Wink

Wyjmij ten statek z akwarium, temat do działu CHOROBY RYB.

Patrząc na Twoje akwarium przychodzi mi jedno pytanie do głowy. Gdzie w akwarium masz miejsce aby krab wyszedł na ląd? Masz jakąś wysepkę dla niego aby nie musiał wiecznie przebywać w wodzie? Z tego co pamiętam (a na 95% dobrze pamiętam) krab powinien mieć możliwość wyjścia na powierzchnię ponad wodę. I nie mam tu na myśli tego że wyłowisz go podbierakiem i potrzymasz na ręku czy na biurku. Taka wysepka powinna być w akwarium oczywiście co wiąże się z niższym poziomem wody. I problemem w utrzymaniu rybek.

Takie jest moje zdanie.

statek jest kupiony razem z całym zestawem wygotowany i płukany dodatkowo, nie wydaje mi się by to było ze statku bo na kamieniach też jest taki osad.
światło to świetlówka w pokrywie jedna natomiast żółte światło jest z tła które sam zrobiłem i jest to lampka ledowa - tło oczywiście stoi za akwarium
akwarium ma 96 litrów
obsada
1 mieczyk
7 neonów
2 mułojady
3 kirysy
4 gupiki
2 ramireza
4 danio
2 gurami - zamierzam oddać
6 molinezji zamierzam oddać połowę(bardzo małe)
2 kardynałki chińskie
krab bardzo dużo czas spędzał na pompce albo na grzałce więc więcej czasu poza wodą niż w wodzie

A czy przypadkiem akwa nie kończy właśnie dojrzewać?
Szkło masz zalane miesiąc a kiedy wpuściłeś ryby i ów nieszczęsnego kraba?

zeglarz1981 napisał(a):A czy przypadkiem akwa nie kończy właśnie dojrzewać?
Szkło masz zalane miesiąc a kiedy wpuściłeś ryby i ów nieszczęsnego kraba?

ryby wpuściłem po tygodniu ale dodawałem pożyteczne bakterie dla ryb, krab jest z tydzień do 10 dni, zauważyłem też że jeden kirysek zniknął, kompletnie przepadł nie mogę go znaleźć już 4ty dzień

Może poszedł na pokarm dla kraba?
Robiłeś testy wody?
Może akwa nie dojrzało i masz np. NO3 300mg/L
Z krabami nie mam doświadczenia gdyż nigdy nie posiadałem takowego stworzonka.

jak przeprowadzic takowy test ?? o ktorym piszesz
krab dalej niemrawy

Skocz do: