Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy nowy wkłlad filtracyjny do usuwania toxyn (filtr podżwirowy) może być szkodliwy?

Proszę o pomoc!!! Dziś zamontowałem nowe wkłady do filtra z drobnymi kamykami w środku ZEOLITE CARTRIDGE .Wieczorem zauważyłem bardzo dziwne zachowanie rybek. Powiększone brzuszki,
pielęgnice papuzie są ospale,jedna odpoczywa na dnie jakby oszczędzając siły, brzanki rekinie dziwnie pobudzone a zarazem ospale (zawieszają sie na chwile a po chwili pędzą jak szalone przez cala długość akwarium podobnie glonojad syjamski.Najbardziej boje sie o stan jednej z moich papużek.Czy to może być wina tych nowych wkładów do filtra?? Dołączam fotkę tych wkładów.

Dodaję, że objawy występują u większej ilości rybek papużki tracą równowagę. Osiadają na dnie i przechylają się. Jak mogę je ratować?? Czy woda z kranu może je podratować??

Posty zostały połączone, a błędy poprawione. Na przyszłość używaj opcji "edytuj" - Jokeru Błędy z nazwy tematu poprawione.

350L
w 'remoncie' ;P

To raczej na pewno nie od zeolitu. Powiedz coś więcej o swoim akwarium, może coś się ustali

Kejdi napisał(a):To raczej na pewno nie od zeolitu. Powiedz coś więcej o swoim akwarium, może coś się ustali

350L posiadam je okolo 3 tygodni.Do tej pory bylo wszystko wporzadku dopiero dzis po podlaczeniu nowej pompy powietrznej i nalozeniu nowych filtrow(okolo 4-5h filtrowania) rybki zaczely sie dziwnie zachowywac.Wczesniej podalem im jeszcze pozywienie mrozone ktore wczesniej odmrozilem w microfali.Temp 25,4 . Na poczatku podejrzewalem przekarmienie patrzac na duze brzuszi i ospalosc papuzek ale inne zachowanie brzanek i glonojadow juz bardzo mnie zaniepokoily.Natychmiastowo wyciagnalem te wklady i przestalem filtrowac.Wymienilem tez okolo 20%wody (swieza kranowa z dodatkiem aquasafe, bo innej nie posiadalem na dana chwile.Wydaje mi sie ze rybki troche lepiej zaczely sie zachowywac ale to okaze sie dopiero nad ranem.Mam nadzieje ze wszystkie przezyja...

350L
w 'remoncie' ;P

Sprawa wyjasnila sie nad ranem Sad na 2 rybkach pojawily sie malutkie biale kropeczki -ospa dopadla moje rybki Sad

350L
w 'remoncie' ;P

W takim razie zamykam temat.

Zapraszam do tego tematu:
http://www.akwaswiat.net/tutaj-zadajemy-...-4077.html

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
Temat zamknięty

Skocz do: