Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Nowe akwarium, rybki wrzucone - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: Nowe akwarium, rybki wrzucone (/showthread.php?tid=36765)

1 2

Nowe akwarium, rybki wrzucone - adamsarba - 14.09.2013

Witam Was serdecznie w ten pochmurny dzionek.

Ponad dwa tygodnie temu założyłem akwarium 160 litrów i dojrzewało sobie aż do wczoraj przy pomocy JBL Biotopolu i Denitrolu. W między czasie (tydzień temu) wrzuciłem 8 krewetek Amano, które w zasadzie po dniu poczuły się bardzo dobrze w akwarium, jadły z apetytem i czyściły sobie roślinki, korzonki i żwirek.

Wczoraj nadszedł czas aby wrzucić nowych mieszkańców do akwarium w postaci:
- 20 Neonów czerwonych
- 5 Skalarów (w tym 2 odmiany srebrzysto-niebieskiej; nie pamiętam nazwy)
- 2 Gurami mozaikowe
- i 3 Zbrojniki niebieskie

I teraz tak. Na początku, po wrzuceniu do akwarium wszystkie ryby poleciały w prawy róg akwarium (tam znajduje się grzałka). Uznałem, że może to być normalne i nie będę oczekiwał że wszystkie będą świetnie się czuć i śmigać po akwarium.
Po paru godzinach pierwsze zaczęły wyłazić Neonki, które w rezultacie wydaje mi się że czują się dobrze, a czerwony kolor na brzuszkach powraca do swojego pierwotnego odcienia.
Glonojady również ulokowały się w nowych miejscach, tj. na korzeniach i roślinach oraz szybach (aktualnie "myją" filtr i grzałkę Wink ).
A teraz zaczynają się schody. Gurami dosyć niepewnie się zachowuje i raczej przesiaduje w prawym, rzadziej w lewym rogu akwarium i to przy dnie. Oczywiście jak potrzebują powietrza to podpłyną i czasem popływają z przodu po środku akwarium, ale rzadko.
Co do Skalarów - tu jest ciężko. W zasadzie może 2-3 razy widziałem je gdzieś indziej poza roślinami w prawym rogu akwarium i to przy dnie.

Temperatura panująca w baniaku to 25-26 stopni. Pomyślałem na początku, że to może przez grzałkę, że im lepiej jak jest tam ciepło, ale po zmierzeniu temperatury po prawej stronie (przy wyłączonej grzałce w danej chwili) była ona taka sama.

Jeszcze krewetki - te w ogóle siedzą wystraszone i prawie nic nie robią.

Będę wdzięczny nie tyle co za pomoc, ale najprawdopodobniej za uspokojenie mnie, bo mam nadzieję że to normalne i niedługo będą śmigać elegancko po całym baniaku.

A, i światło było wyłączone do rana następnego dnia po wpuszczeniu rybek.

Pozdrawiam,
Adam

RE: Nowe akwarium, rybki wrzucone - edison - 14.09.2013

Wszystkich ryb odrazu się nie wrzuca bo teraz mogą być skoki parametrów głównie no3.
A co do ryb to się przyzwyczają.

RE: Nowe akwarium, rybki wrzucone - apri cort - 15.09.2013

Ja mam jedną radę, postaw 2x większy zbiornik... Między skalarami i gurami mogą być utarczki bo dorastają do podobnej wielkości i zajmują podobne rewiry. 5 skalarów w 160l? Oj, będzie dym... trzeba było pytać,zanim nakupowałeś takich ryb. Daj zdjęcia zbiornika.

RE: Nowe akwarium, rybki wrzucone - adamsarba - 15.09.2013

Hmm. Na stawianie nowego zbiornika to ciut za późno niestety.
Akwarium wyglada aktualnie tak: http://cl.ly/RNqE

Mam, powiedzmy że już zaprzyjaźniony, sklep zoologiczny z przewagą na akwarystykę, gdzie gościu wydaje mi się, że sensownie gada i można z nim fajnie podyskutować. Wracając do tematu, jeżeli chodzi o połączenie Skalarów i Neonów to powiedział ze jak bedą dorastały razem to nie bedzie problemów. Co do połączenia z Gurami powiedział, że rownież powinno być ok bo Gurami jest niesamowicie spokojne i pokojowo nastawione.
Ty jednak pewnie poruszasz temat bardziej wielkości ryb za jakiś czas. Myślisz że mogą być duże problemy pózniej? Na razie mimo opisanego problemu z przestraszonymi rybami wydają się być ok. Siedzą w zasadzie koło siebie. Być może przy dorastaniu będzie jak z Neonami? Że póki są "za młodu" razem to się oswoją ze sobą i w przyszłości bedzie ok?

W każdym razie dzisiaj wieczorem wracam do domu. Wiec zobaczę sytuację po 24. godzinach.

RE: Nowe akwarium, rybki wrzucone - Grafolog - 15.09.2013

Co do Gurami nie wiem czy masz parkę czy nie , ale ogólnie powinno trzymać się je w haremach 1 samiec dwie samiczki .

Gościu miał racje na ogół są to spokojne ryby przynajmniej dla innych gatunków miedzy sobą czasem się po tłuką są to terytorialne ryby i problem możesz mieć gdy będzie tarło wtedy że tak powiem każdemu kto podpłynie się oberwie w ogólnym zbiorniku młodych i tak się nie dochowasz ale widok tarła piękny .

Mowie po własnych obserwacjach Wink

Zbiornik mało roślin widać że świeży nie zarośnięty wiec trzeba mu czasu Jedyne co mi osobiście przeszkadza to ten kamlot wielki ,i podłoża wydaje mi się za mało , dodał bym też roślinny pływające zwłaszcza jeżeli chcesz mieć Gurami.

Pozdrawiam

No więc co do Gurami to mam parkę. Skoro polecisz jeszcze jedna samicę to chyba nie powinno być problemów?

Rozmnażać ryb na razie nie zamierzam i przez dłuższy czas nie będę.

A jeżeli chodzi o sam zbiornik to owszem. Postawiony dwa tygodnie temu więc nówka sztuka nieśmigana Wink Kamulec to do przygniecenia korzenia bo mi skurczybyk ucieka. Też mnie denerwuje no, ale co poradzić. Mam nadzieję, ze za jakiś czas zacznie tonąć.
Roślinki drogie, i tak wyłożył trochę kaski na wszystko, ale się rozrosną. W zasadzie wiele już puszcza nowe listki i łodyżki, nawoziki są. Co do pływających roślin - jakie byś polecił, małowymagające na start (oświetlenie 2x 30W).
Podłoże ma 7-8 cm z tyłu, w środku z 5-6 cm.

RE: Nowe akwarium, rybki wrzucone - Grafolog - 15.09.2013

Pistia Rozetkowa ,Limnobium rozłogowe ,bez problemu znajdziesz na allegro np lub może ktoś na forum ma na sprzedaż ja swoje nadwyżki sprzedałem już.

Szybko się rozrasta i mnoży bez większych problemów na początku ubogo to wygląda ale po miesiącu będziesz sam się pozbywał nadwyżek
Dla przykładu zaczynałem
z 40 szt pisti
4 szt limnobium rozłogowe
Nie dawno właśnie minęło około 2 miechów buteleczkę 0,5 wyjąłem pisti ,i 6 sztuk limnobium bo za ciemno się w akwa się robiło Wink

Gurami ja bym dołożył ale masz dużo skalarów a naprawdę i jedno i drógie będzie wielkie i będziesz miał ciasno w przyszłości

No to chyba się na razie wstrzymam i zobaczę jak rybki się ulokują przez najbliższy czas.

RE: Nowe akwarium, rybki wrzucone - apri cort - 15.09.2013

Co do wielkości ... właśnie tu będzie cienko. Miałam skalary w160l, ledwo się mieściły, sięgając płetwami praktycznie od podłoża do powierzchni. Potem było 240l i znów skalary i wg mnie to absolutne minimum dla tych ryb.

RE: Nowe akwarium, rybki wrzucone - adamsarba - 16.09.2013

No zobaczymy. Chyba mega szybko nie urosną. Najwyżej jak będzie im źle to oddam. Zbiornika na pewno nie wymienię. Tak jak już pisałem. Za dużo kasy w to włożyłem, może w zbyt nieprzemyślany sposób, no ale cóż.

Ale wracając do zachowania ryb. Wszystkie w zasadzie już się oswoiły i zajęły jakieś części akwarium. Tak jak pozostałe 4 Skalary są niesamowicie spokojne, tak jeden jest dziwnie agresywny i ciągle by jadł co poskutkowało atakiem na samicę Gurami.

Co mnie jednak niepokoi to zachowanie krewetek których nie widzę drugi dzień. Znaczy widzieć widzę bo siedzą pod dużym korzeniem, ale w zasadzie się nie ruszają stamtąd. Najprawdopodobniej w nocy wychodzą po jedzenie które im sypnę bo żarełko znika i rano nie ma po nim śladu.