[112l] Towarzyskie, pawciotr :) drugi baniak -
pawciotr - 07.11.2011
Witam,
Przychodzi czas, aby przedstawić wam mój drugi zbiornik 112 litrów ( 45litrów już nie istnieje, na wakacje może będzie tam bojek lub krewetki i gupiki). Zbiornik dostałem na urodziny.
Zalane 30.10.2011r.
Dane techniczne:
*112 litrów 80x35x40cm ( profil, czyli będzie te 100 litrów, ale nie ma co narzekać, był za darmo

)
*Filtr - Aquael FZN-2
*Ogrzewanie Aquael AQ 150- grzałka z termostatem
*Pokrywa- AkwaLux
*Oświetlenie 2x18W T8 = 0,32W/litr
*Tło - Czarna folia
*Podłoże - żwir rzeczny chyba 1-3mm średnicy wymieszany z piaskiem kwarcowym i piaskiem zwykłym z lasu

Nawożenie - w planach:
*Makro i Mikro
*Kulki gliniano-torfowe
*Dekoracje:
Mam naturalny korzeń z poprzedniego akwarium, sztuczne ozdoby ceramiczne, ale nic nie chcę używał, w tym zbiorniku ozdobą będą rośliny
*Flora:
-Valsineria gigantea
-Kabomba
-Nurzaniec
- Limnobium Gąbczaste
-Kryptokoryna Wendta
-Żabienica Blehera
i kilka innych których nie znam
*Fauna ( częściowo planowana )
1x Ampularia
10-15x Neon Innesa
6x Kirysek Pstry
Harem1+2 lub 1+3x Prętnik Karłowaty
*Plany na przyszłość- Obsadzenie całego 3 planu nurańcem, a prawy róg 3 planu Kabombom, która podobno jest wymagająca a mi bez nawożenia i przy słabym oświetleniu dobrze rośnie

.
Postępy będą szły powoli, gdyż nie mam tyle kasy żeby wszystko naraz kupić. Największe zmiany będą po 18 Listopada, bo wtedy mam urodziny

.
Jestem otwarty na wszelkie sugestie i porady.
I jeszcze trzy zdjęcia z pierwszych 3 dni

:
1 Dzień
Uploaded with
ImageShack.us
2 Dzień
Uploaded with
ImageShack.us
3 Dzień - zasadzone rośliny:
Uploaded with
ImageShack.us
Na dzień dzisiejszy trochę Kabomba podrosła i oczywiście woda jest już czysta, nie krystalicznie, ale czysta

Od siebie: Gdy wniosłem ten zbiornik do domu wydawał mi się potwornie wielki w porównaniu z moją 45l.

Aha, i wyprzedzając pytania na drugim zdjęciu po prawej stronie, nie czyściłem tym płynem akwarium, tylko stał tam sam nie wiem dlaczego
Pozdrawiam, Paweł

RE: [112l] Towarzyskie, pawciotr :) drugi baniak -
AdasDriver - 07.11.2011
za wiele to nie widać.....
Lipa96 - 07.11.2011
O Boże ale mgła. Masz taką mętną wodę w kranie czy to źle wypłukane podłoże?
Skoro rośnie ci bez nawozów i dobrego światła znaczy że to nie cabomba tylko limnophila która jest bardzo podobna a jest dużo mniej wymagająca.
Radził bym w przyszłości pomyśleć o dodatkowym oświetleniu.

A i może zdecyduj się na jakaś inna ławice bo neonki to takie oklepane i ogólnie nie polecam ich z racji tego że w moim akwarium w ogólnie nie pływają razem.
Pozdrawiam i czekam na kolejne fotki.
pawciotr - 07.11.2011
Lipa96- z kranu taka mętna woda raczej była... Teraz jest czysta
Yh... nie chcę zmieniać co chwilę ryb, zostaną neonki, bo po pierwsze mam je w 45 litrach a po drugie u mnie pływają raz w ławicy a raz nie ;p nie wiem od czego to zależy. Zdjęcia dodam po 20 listopada jak trochę dosadzę roślin.

]
Edit. Zastanawiam się nad wymianą jednej gąbki z filtra na inny materiał... np. biobale, ceramikę coś polecacie?
Tyberiusz - 07.11.2011
Cabomba będzie rosła, ale spód będzie jej gnił. Przerabiałem temat na takim samym zbiorniku i oświetleniu. W końcu ją wywaliłem i wsadziłem limnophilę bezszypułkową, ale teraz przy CO2 i lepszym świetle być może wsadzę i cabombę.
Aha, ważna rzecz dot. cabomby. Nie sadź jej w rogu, bo masz rogi niedoświetlone przy standardowej pokrywie i świetlówkach T8 59 cm. Ona wymaga dużo światła
Co do wody, fakt, jak na 3 dzień to rzeczywiście mętna
Ale generalnie całość mi się podoba i lubię oglądać i porównywać ze swoim zbiorniki o takiej samej pojemności jak moja
Czekam na kolejne zdjęcia
Shadov - 07.11.2011
(07.11.2011, 20:17)Tyberiusz napisał(a): Cabomba będzie rosła, ale spód będzie jej gnił.
Albo będzie "goniła do światła" tzn. odległości pomiędzy kolejnymi "liśćmi" będzie rzędu 6-7cm i suma sumarum będzie w akwarium sama łodyga z 2-3 liściostanami (nie znajduje lepszego słowa- kto fachowo nazwie takie liście przy łodydze jakie ma cabomba?) a zagęszczenie liści będzie przy powierzchni, co będzie kiepskie, bo i tak nie będzie za bardzo ich widać, a po drugie ograniczy jeszcze bardziej dostęp światła.
U mnie tak się działo przy 112l (40wys.) i 2x18W
pawciotr napisał(a):u mnie pływają raz w ławicy a raz nie ;p nie wiem od czego to zależy
Od tego czy je coś dużego goni
pawciotr - 07.11.2011
Shadow - jedyne co je może gonić to Ampularia albo samiec gupika
Macie te zdjęcia z teraz, bo chyba mi nie wierzyliście, że mam czystą wodę
Uploaded with
ImageShack.us
Tak jak mówiłem na razie nic ciekawego, ale myślę, że w przyszłości będę miał się czym pochwalić
Edit. Moglibyście mi powiedzieć co to za rośliny w drugim planie? Bo chcę dopisać a za bardzo nie wiem co ;D
Lipa96 - 07.11.2011
Szkoda że jest profilowe, przez to zniekształca obraz w akwarium. Też mam profil w 25l i mnie to denerwuje.
DuH - 07.11.2011
No proszę, akwarium świeże ale już zaczyna ładnie wyglądać! Gratuluję "awansu"

ps. jednak jakiś korzonek bym dołożył ;]
pawciotr - 08.11.2011
(07.11.2011, 22:02)DuH napisał(a): No proszę, akwarium świeże ale już zaczyna ładnie wyglądać! Gratuluję "awansu" 
ps. jednak jakiś korzonek bym dołożył ;]
Żadnego korzonka !!!

Ozdobą będą rośliny

)
Obsada na 100% z neonami
Czy nawożenie dobrze wybrałem?
Proszę pisać, bo chcę żeby do wiosny było " gotowe"

]
Edit. Może się skuszę w przyszłości na jakiegoś korzonka, bo zastanawiam się nad tymi Japońskimi, ale czy to nie będzie szpetnie wyglądało?