Moje małe jezioorko -
wiking - 09.10.2011
- Zbiornik: 180l
- Oświetlenie 2x30w
- Podłoże: piasek zęczny
Obsada:
skalar
kirys
sum giętkoząb
molinezja
mieczyk
glonojad gibiceps
kosiara
żałobniczka
rośłiny (niestety znam tylko parę gatunków)
kryptokoryna
nużaniec
strzałki
anubias
i jeszcze jakieś 2 gatunki
prosze o komętarze co mógł bym ewentualnie zmienić w wyglądzie i jaką rośłine mógł bym zakupić na 1 plan
RE: Moje małe jezioorko -
wisnia0384 - 09.10.2011
Marsylia hirsuta na pierwszym planie da radę przy tak marnym oświetleniu. Gdzie foty?
Obsada zła.
wiking - 09.10.2011
czekam na wiścej propozycji
TheKamyk - 09.10.2011
Zmień tło na jednolite (czarne najlepiej ) , wiecej drobnych roslin , jakiś fajny korzonek
apri cort - 09.10.2011
Piękne masz kryptokoryny po lewej, żabienica też nie zła. Powyjmuj stopniowo te niebieskie kamyczki, poza tym podłoża jest z przodu nieco za dużo.
wiking - 12.10.2011
a co myślicie na temat bazaltu takie czarne podłoże słyszłem ze wspomaga on lepsze ukorzenienie sie roślin
akwabrw - 12.10.2011
Wręcz przeciwnie, to chyba najgorsze podłoże. MA ostre krawędzie i ryby się kaleczą. najlepszy jest substrat lub drobny żwir rzeczny tylko nie gruby..
pawciotr - 12.10.2011
Ja na twoim miejscu bym się pozbył :
skalara
suma Giętko... ;d
Kosiarki
Żałobniczki
a dokupił zamiast tego jeszcze z 5-10 molinezji ( ale ci się mogą rozmnożyć za bardzo)
5-10 kirysów ( gatunki niech doradzą bardziej doświadczeni ...

a zamiast kosiarek może Otoski? Są podobne do Kosiarek tylko mniejsze i wg. mnie ładniejsze
Albo: Zostawił bym tylko kirysy i dokupiłbym z 6-10 żałobniczek i może z 5 do 10 Otosków
( niech mnie bardziej doświadczeni poprawią jak napisałem coś źle do obsady

)
Popytaj się jeszcze, bo może będziesz mógł dokupić ze 3 skalary? Nie wiem jaki jest litraż dla tego gatunku...
Pozdrawiam, Paweł
mcda-p - 12.10.2011
Jak na 180l obsada jest źle dobrana.
Trzymanie skalara, giętkozęba, kosiarki i gibicepsa w tak małym litrażu to pomyłka. Poza tym widzę że masz wszystkiego po jednej sztuce, a to kolejny błąd. Większość ryb jest stadna, a część trzymamy w parach lub haremach. O każdej trzeba by choć odrobinę wiedzieć, a nie tak kupować w porywie chwili. Wg mnie powinieneś się dokładnie rozpatrzyć za odpowiednią obsadą i część ryb już zacząć oddawać. Brakuje mi tu ławicy małych rybek które zapełniły by środkową część zbiornika. Proponuję Ci coś takiego :
2+4x molinezja
15-20x czerwonogłówka/żałobniczka/hokejówka/neon czerwony
8x kirysek
10x otosek/1+1x zbrojnik niebieski
/-oznacza lub

Ogólnie w baniaku masz sporo zieleni, ale żabienica pomniejsza ci optycznie baniak, to samo dotyczy kryptokoryny, która dodatkowo zabiera sporo światła. Ale na początek przygody z akwarystyką pod tym względem nie ma złych warunków. No...można się jeszcze doczepić niebieskiego żwirku, ale już nie będę taka
Basteq - 12.10.2011
Faktycznie obsada nie najlepsza. Poprzednicy ci dobrze doradzili.
Niebieski żwirek do wymiany.
Zwracaj uwagę na pisownie, bo masz błedy jakby ci kot chodził po klawiaturze