Im więcej czytam, tym bardziej się boję - pytania początkującego -
Dzoana1982 - 26.11.2009
Jak zdążyłam już przeczytać na tym forum należę do 1% osób, które tutaj zajrzały PRZED kupnem rybek i akwarium (w takiej kolejności

). Trochę się przeraziłam

Pewnie posypią się na mnie gromy, ale zawsze wydawało mi się, że z rybkami to takie proste. Kupuje się akwarium, piasek i rybki. A tutaj się dowiedziałam, że to nie takie proste (nie wiedziałam, że od założenia akwarium do zasiedlenia musi minąć ok 3 tygodni). Naczytałam się ciekawych rzeczy, które przytłumiły mój zapał. Trochę przybiły mnie opinie, że należy zaczynać od minimum 100l

Przyznam się, że planuje trochę mniejsze akwarium (ok 54l) ponieważ na większe nie mam miejsca. Może w takim razie powinnam sobie odpuścić?
Witamy na forum.
Nazwa tematu została poprawiona, powinna opisywać problem 
Kejdi
RE: Witam wszystkich - PetR - 26.11.2009
Witaj,
to że zajrzałaś na forum przed założeniem akwarium pozwoli uniknąć na początku wielu błędów. Stosując się do rad tutejszych, doświadczonych akwarystów na pewno wystartujesz z 50 litrowym zbiornikiem. A już na pewno nie rezygnuj! Nie warto ;-) Poczytaj forum i zadawaj pytania, a dowiesz się bardzo dużo...
Pozdrawiam,
PetR
RE: Witam wszystkich -
krystian55 - 26.11.2009
Witamy gorąco

Zacznijmy od tego jaki posiadasz sprzęt (filtry, grzałki itp) to jest sprawa podstawowa, trzeba jakos utrzymac parametry wody.
Następnie trzeba dobrac obsadę, to już nieco trudniejsze, polecałbym wypad do kilku sklepów ZOO, nie polecam słuchac rad sprzedawców, często liczą na jak najwiekszy zarobek nie dbając przy tym o dobro zwierzątek.
A więc napisz proszę o filtrze, oświetleniu, grzałce - potem o tym jakie rybki Ci się podobaja, zwróc uwagę na to że lepiej miec wiecej rybek jednego gatunku niz np 5 gatunków po 3 rybki.
Oczywiście to Ty wybierasz co Ci się podoba a co nie, ale pomyśl o wygodzie i higienie zycia rybek

no właśnie ja tu caly czas o rybkach... a można np Krewetki! Polecane dla początkujących akwarystów o podanym litrażu
Tak wiec czekam/czekamy na wiecej informacji
Pozdrawiam.
RE: Witam wszystkich -
Dzoana1982 - 26.11.2009
Na razie jestem otwarta na rady. Nie kupiłam jeszcze nic, chciałabym zrobić wywiad na forum. Zastanawiałam się nad gotowymi zestawami, tak na początek. Ale po lekturze skłaniam się raczej za powolnym kompletowaniu dobrego sprzętu. W końcu rybki nie zając nie uciekną

Na razie czytam forum, strasznie dużo informacji jest do przyswojenia. Przyznam, że trochę przerażona jestem niektórymi komentatorami (dzisiaj czytałam posta jakiegoś pana, który trzymał welony w kuli, strasznie został objechany). Jak napiszę jakieś głupoty to bardzo proszę ładnie mnie naprostować i z góry przepraszam

Myślałam o drobnych rybkach jak neonki czy gupiki. Poszukam na forum jakie rybki najlepiej będą się nadawały do mojego akwarium. A może ktoś z forum ma jakieś propozycje? Nad krewetkami się nie zastanawiałam

Ale smacznie brzmią
RE: Im więcej czytam, tym bardziej się boję - pytania początkującego -
Kesi - 26.11.2009
Tu masz idealną obsadę:
Giggs napisał(a):- 10x Neon Inessa
- parka Pielęgniczek Ramireza
- 5 Otosków
Akwarium na początek takie ->
http://www.allegro.pl/item811520649_akwarium_60x30x30_54l_proste_pokrywa_lodz_raty.html
Grzałka z termostatem 50W (około 25zł), filtr wewnętrzny np. Unifilter 360 (około 40zł) powinien spokojnie wystarczyć.
Jako podłoże żwir kwarcowy ciemny drobny 1-3 mm będzie Ci potrzebne jakieś 10-12kg, na składzie budowlanym zapłacisz około 5 zł, tylko będziesz go musiała wypłukać i sparzyć. Czasem sprzedają go w pod nazwą żwir filtracyjny kwarcowy, w workach po 25kg.
Tak to wygląda:

Zdjęcie pochodzi z
http://www.rybarium.pl/
Roślinki takie ->
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-rosliny-dla-kazdego-i-na-start-zbiornika-t-8391.html
Dzoana1982 - 27.11.2009
Czytałam, że najlepsze są filtry zewnętrzne. Czy możecie polecić jakiś filtr zewnętrzny do takiego akwarium
http://www.allegro.pl/item824976193_akwarium_60x30x35_proste_pokrywa_czarna.html ? A może wystarczy wewnętrzny?
Wiem, że filtr musi działać 24h, a co z sytuacją gdy prąd zostanie wyłączony? Czasami tak się zdarza. Pytam się czysto hipotetycznie.
kostek - 27.11.2009
cześć
Nie jesteś sama

Ja też zajrzałem najpierw tu a dopiero po jakichś 2,5 miesiącach zalałem akwa. Nie przejmuj się tymi 2,5 miesiącami: ja mam manię robienia prawie wszystkiego co się da samemu
Pan został "objechany" bo już maił te welony w kuli. Ty postępujesz roztropnie i najpierw czytasz. Już wiesz, że ryb się w kuli nie trzyma więc unikniesz wielkiego błędu

Czytaj dalej to będzie jeszcze lepiej.
Filtry zewnętrzne są sporo droższe i na pewno duże akwaria ich wymagają. W małym filtr wewnętrzny spokojnie sobie poradzi z tym, że zabierze stosunkowo więcej przestrzeni w akwa.
Szanuję Twój wybór wielkości akwa. Jednak masz jeszcze czas i myślę, że jak jeszcze trochę poczytasz to przyjdzie Ci refleksja czy jednak nie kupić większego akwarium. Szkło zawsze możesz kupić nawet dzień przed zalaniem, a zwrot może być kłopotliwy. Ograniczeniem nie do przejścia jest miejsce: jeśli nie masz miejsca w pokoju na założenie większego to OK. Jeśli jednak masz miejsce to polecam jeszcze raz przemyśleć litraż. Ja mam 112l i jak zakładałem to na prawdę odczuwałem, że to wcale nie jest dużo.
Generalnie moje doświadczenie jest takie: założenie akwa nie jest nigdy za późno: bo im później zalejesz tym więcej poczytasz i się dowiesz i większej liczby błędów nikniesz.
Trzymaj się i życzę wytrwałości
EDIT:
Jeszcze o litrażu: niestety im większe akwa tym większe koszty, a to też może być problem nie do przeskoczenia.
Dzoana1982 - 27.11.2009
Chętnie bym kupiła większe akwarium, bo to oczywiście większa frajda. Natomiast niestety nie mam więcej miejsca niż te 60cm szerokości. Mogę szukać jedynie akwarium, które jest trochę wyższe i przez to pojemniejsze.
ethnix - 27.11.2009
Dzoana1982 napisał(a):Chętnie bym kupiła większe akwarium, bo to oczywiście większa frajda. Natomiast niestety nie mam więcej miejsca niż te 60cm szerokości. Mogę szukać jedynie akwarium, które jest trochę wyższe i przez to pojemniejsze.
Kupno raczej wyższego zbiornika przy tym litrażu nie ma sensu, może wyższe o jakieś 5 cm max niż w standardzie (czyli nie 30, a 35 cm wysokości). Jeżeli jego maksymalna do przyjęcia dla ciebie długość to 60 cm, pomyśl o zamówieniu akwarium szerszego niż występujące standardowo, jako że dla większości ryb największe znaczenie ma powierzchnia dna zbiornika czyli np. (dł)60 x (szer)40(45) x (wys)30(35). Wtedy przy wymiarach 60x45x35 będziesz miała 94l, i nieco większą możliwość dobory obsady.
kostek - 27.11.2009
ethnix napisał(a):Kupno raczej wyższego zbiornika przy tym litrażu nie ma sensu, może wyższe o jakieś 5 cm max niż w standardzie (czyli nie 30, a 35 cm wysokości). Jeżeli jego maksymalna do przyjęcia dla ciebie długość to 60 cm, pomyśl o zamówieniu akwarium szerszego niż występujące standardowo, jako że dla większości ryb największe znaczenie ma powierzchnia dna zbiornika czyli np. (dł)60 x (szer)40(45) x (wys)30(35). Wtedy przy wymiarach 60x45x35 będziesz miała 94l, i nieco większą możliwość dobory obsady.
I tego się trzymaj. Jak obsadzamy roślinami to wielkość dna ma znaczenie ile tego się włoży. No i rybom rewirowym nie będzie to obojętne. Inna rzecz, że widok przez szkło i wodę ulega optycznemu skróceniu i nawet szerokie akwaria przy obserwacji ryb wydają się mniejsze.