Problem z karmieniem bojownika... -
mali696 - 10.02.2010
Witam!!
Mam mały problemik... Zarówno samiec bojownika i samiczki chcą jeść tylko i wyłącznie ochotke i ewentualnie wodzienia(i coś mi się wydaje że i kiryski też się do tego przyzwyczaiły)...
Samiec jest już dość długo karmiony tylko ochotką...
Rozumiem że aby "namówić" je do jedzenia suchego pokarmu trzeba je przygłodzić. Więc mam pytanko, jak długo można je głodzić by nie było to dla nich szkodliwe??
RE: Problem z karmieniem bojownika... -
protazy - 10.02.2010
mysle ze spokojnie ze 3 dni. ja swoich tyle nie karmilem gdy walczylem z pierwotniakami

ryby przezyly a pozniej stopniowo malymi porcjami je karmilem.
apri cort - 10.02.2010
To są drapieżne ryby, więc się nie dziwię, że wolą mięcho

Kup jeszcze jakieś mrożone robactwo i podawaj wymiennie (może z wyjątkiem zbyt tłustego rurecznika), raz dziennie, i zrób raz w tygodniu głodówkę. Karmienie mięsem mięsożernych ryb to nic złego.
mali696 - 11.02.2010
Czyli np wodzień może być?? pytam bo ponoć to nie zdrowo dla rybek...
Esmeralda - 11.02.2010
Cytat:Czyli np wodzień może być?? pytam bo ponoć to nie zdrowo dla rybek...
Jak najbardziej. Z ochotką to ja bym uważała, jest tłusta i czasami lubi podtruć rybki.
Bardzo dobre jest żarcie Betta Bio-Gold firmy Hikari w granulkach, mój bojuś za nim przepada. A na początku, jak go wziełam ze sklepu razem z razborkami to wszystkim pluł, nawet mrożony wodzień nie był zbyt smaczny. Po niecałym tygodniu plucia okazało się, że to co mu serwuję nadaje się jednak do jedzenia i nawet jest bardzo smaczne

Nie przyzwyczaił się tylko do Spiruliny forte i mrożonego kryla, całą reszte żywą, mrożoną, suchą w płatkach i granulkach szamie aż miło.
Kaef - 11.02.2010
Głodówkę bez uszczerbku na zdrowiu możesz nawet przez dwa tygodnie robić. Po tym czasie powinny żreć wszystko.
mali696 - 11.02.2010
Dziękuje za odpowiedzi :-)
RE: karmienie bojowników -
akwarystyk 030 - 21.02.2010
matios napisał(a):Witam.
Mam pytanie czy mogę karmić bojownika pokarmem:Tetra Min??
Tak, sam karmie różnymi pokarmami w tym Tetra Min, ale podawaj różne ja podaje 6 różnych pokarmów w tym dla bojownika TetraBetta i Tropical Dafnia i inne.
katecheta22 - 22.02.2010
mam taki problem mam w 25l mojego bojownika zaharego mieszka już tam 2 miesiące,na samym początku miał pokarm w granulacie hilary ale go nie tykał aż po 3 dniach moja siostra pojechała do zoologa i poprosiła i pokarm którym był karmiony i dali jej żywą ochotke, zahary dosłownie się na nią żuca nic nie chce ani granulatu ani płatków ani mięsa z przepisu a ja mam problem bo nie chce mi się już płukać tego holerstwa(robiłem mu już głodówkę ale on i tak niczego nie tknie tylko te syfiate robaki,karmie go rano 1 popołudniu 1 i wieczorem 1) co mam zrobić???
katecheta22 - 22.02.2010
katecheta22 napisał(a):mam taki problem mam w 25l mojego bojownika zaharego mieszka już tam 2 miesiące,na samym początku miał pokarm w granulacie hilary ale go nie tykał aż po 3 dniach moja siostra pojechała do zoologa i poprosiła i pokarm którym był karmiony i dali jej żywą ochotke, zahary dosłownie się na nią żuca nic nie chce ani granulatu ani płatków ani mięsa z przepisu a ja mam problem bo nie chce mi się już płukać tego holerstwa(robiłem mu już głodówkę ale on i tak niczego nie tknie tylko te syfiate robaki,karmie go rano 1 popołudniu 1 i wieczorem 1) co mam zrobić???,bo będę kupował większe akwarium i jak on tam będzie to jak dam tą ochotke to i inne ryby zjedzą