RE: bojownik nie chce jeść -
ethnix - 31.10.2009
Odpowiedz na pytanie dotyczące zbiornika i jego parametrów, ponieważ przyczyna może tkwić tutaj, a nie w rybie czy pokarmie?
klauduś - 31.10.2009
nie umiem określic litrażu.. nie mam pojęcia ile akwa ma litrów, więc jak mam wam dopowiedzieć ?
Olek - 31.10.2009
Potrzeba nam trochę więcej informacji niż sam litraż:
- temperatura wody
- czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie
- jak często i ile podmieniamy wodę w akwarium,odmulanie dna
klauduś napisał(a):nie umiem określic litrażu.. nie mam pojęcia ile akwa ma litrów, więc jak mam wam dopowiedzieć ?
- pojemność akwarium (mogą być też wymiary)
Bierzesz centymetr krawiecki, czy nawet zwykłą linijkę i mierzysz długość, szerokość i wysokość akwarium
- obsada ryb w akwarium (gatunki i ilość)
- obecność żywych roślin(mile widziana ilość i gatunki)
- jakie preparaty chemiczne były dodawane ostatnio do wody i z jakiej przyczyny
- czy akwarium dojrzało minimum 2 tygodnie(cykl azotowy w akwarium)
- podanie stężenia NO2, NO3, pH itd.
- filtracja i sprzęt w akwarium (modele,firmy)
klauduś - 31.10.2009
- temperatura wody ok.20-25 stopni
- rybki karmię 2 razy dziennie BETTAGRAMem, ale mam zamiar kupić też TROPICAL (betta)
- wodę podmieniam co tydzień lub 2; całego jeszcze nie czysciłam, bo jest nowe - rybkę mam ok 1 tygodnia, drugą od dzisiaj
- długość akwa: ok.20 cm, szer.też, a wysokość trochę ponad 20 cm
- obsada: 2 bojowniki -samiczki (przy czym ta, która nie chce jeść przebywa tu już od tygodnia i jest mniejsza, druga je bardzo chętnie...
- żywych roślin nie ma, ale pomyślę o tym
- preparaty: tylko uzdatniacz(Tropical Eskalarin) przy dojrzewaniu akwarium
- akwarium dojrzewało przez 1 tydzień, po tygodniu wpuściłam pierwszą rybkę..ale na dzień dzisiejszy minęły 2 tygodnie od nalania wody
- nie mam sprzętu
apri cort - 31.10.2009
Dziewczyno to jest cela śmierci a nie akwarium! Dodaj jak najszybciej żywe rośliny i szybko zbieraj kasę na co najmniej 45l akwa, do tego mały filtr wewnętrzny. I czytaj o podstawach akwarystyki.
Olek - 31.10.2009
Ten pojemnik nie ma więcej niż 10 litrów....
Nie jest do zbiornik, który nadaje się na hodowlę ryb.
W małym akwarium jest b. trudno utrzymać prawidłową równowagę. Trudno jest tez cokolwiek przy nim robić, o jedną szczyptę pokarmu za dużo i problem gotowy.
Ciężko jest też podmieniać i odmulać zbiornik(pielęgnować go), gdyż na takiej małej powierzchni łatwo wszystko zniszczyć, porozrzucać.
Żywe rośliny to podstawa akwarium, zwłaszcza małego.
Nie leje się chemii do akwarium profilaktycznie.
Akwarium musi dojrzewać minimum 2 tygodnie(bez ryb, z roślinami i sprzętem)
Dla bojownika minimalny litraż wynosi 30litrów. Masz jednak 2 sztuki czyli najlepiej gdyby zbiornik był jak największy. Warto dodać, że im większe akwarium tym łatwiej utrzymać w nim wszystkie procesy.
Proponuję zacząć wszystko od nowa:
-kup akwarium ~ standardowe 50 litrów(50x30x30= około 40 litrów w poprawnym przeliczniku) np
http://allegro.pl/item784870956_swist_akwarium_proste_50_x_30_x_30_gratis.html
-kup żywe rośliny
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-rosliny-dla-kazdego-i-na-start-zbiornika-t-8391.html
- filtr polecam aquael fan 1 plus lub inny o podobnych parametrach
-drobne podłoże około 2mm (np. piasek kwarcowy)
- grzałkę z termostatem 50w (jeśli masz w domu przez cały rok temp > 25'C to nie potrzebujesz jej tak koniecznie, ale zalecam)
Za wszystko uzbiera się trochę "rachunku" ale żywe stworzenia potrzebują godnych warunków.
mattoid - 31.10.2009
klauduś napisał(a):- wodę podmieniam co tydzień lub 2;
[quote=klauduś]
W całości?
klauduś napisał(a):- długość akwa: ok.20 cm, szer.też, a wysokość trochę ponad 20 cm
W 8 litrach nie masz miejsca nawet na jednego bojownika, nie mówiąc już o dwóch.
klauduś napisał(a):- obsada: 2 bojowniki -samiczki (przy czym ta, która nie chce jeść przebywa tu już od tygodnia i jest mniejsza, druga je bardzo chętnie...
Druga też niedługo przestanie jeść. Będzie wolała śmierć głodową zamiast życia w tych warunkach, tym bardziej, że:
klauduś napisał(a):- żywych roślin nie ma, ale pomyślę o tym
Zamiast myśleć, co biorąc pod uwagę warunki w jakich trzymasz ryby, nie wychodzi Ci najlepiej, to leć do sklepu i oddaj ryby zanim padną.
klauduś - 31.10.2009
Olek napisał(a):Trudno jest tez cokolwiek przy nim robić, o jedną szczyptę pokarmu za dużo i problem gotowy. Ciężko jest też podmieniać i odmulać zbiornik(pielęgnować go), gdyż na takiej małej powierzchni łatwo wszystko zniszczyć, porozrzucać.
ja nie mam z tym większych problemów..o co chodzi z wsypaniem za dużo pokarmu??
Olek napisał(a):Nie leje się chemii do akwarium profilaktycznie.
wpuściłam 2 krople tylko na początku, przy zakładaniu akwa
Olek napisał(a):- grzałkę z termostatem 50w (jeśli masz w domu przez cały rok temp > 25'C to nie potrzebujesz jej tak koniecznie, ale zalecam)
mam przez cały rok temp.ok.25 stopni
apri cort - 31.10.2009
Klauduś nie pisz bzdur, że nie masz problemów z pielęgnacją zbiornika, bo nie masz pojęcia o cyklu azotowym ani o równowadze biologicznej, a o to głównie chodzi, To, że woda jest przejrzysta, o niczym nie świadczy.
klauduś - 31.10.2009
klauduś napisał(a):- wodę podmieniam co tydzień lub 2;
W całości?
no jak podmieniam, to chyba nie w całości, co nie??
jeszcze całej nie zmieniałam i nie zamierzam w najbliższym czasie