RE: Jakie ryby do 25l zbiornika? -
wikiii - 27.06.2008
albo nawet i z 5 bo później sie namnożą że będzie ich masa
Jakie ryby wybrać do 25l akwarium ?? -
agness075 - 11.11.2009
Zdecydowałam się na założenie akwa

na początku miała to być kula ale jak się dowiedziałam że rybkom tam będzie źle i się będą męczyć więc zrezygnowałam z tego pomysłu.Wczoraj kupiłam 25l akwa i za 2 dni jadę po rybki ok. 5 sztuk

tylko mam problem bo nie wiem jakie wybrać. Na pewno zakupię samca bojownika a co do reszty do nie wiem.Jakim rybkom będzie tam dobrze ??
RE: Jakie ryby wybrać do 25l akwarium ?? -
Maciej_krakow - 11.11.2009
eh nie dobrze, małe to akwarium. jeśli bojownik to tylko on.
apri cort - 11.11.2009
Możesz mieć tylko samca bojownika, albo załóż krewetkarium. No i za 2 dni to za wcześnie! Zalej alwa, urządź i posadź rośliny i po ryby dopiero za kilka tygodni, w tym czasie filtr ma chodzić 24h, później zresztą też. Poczytaj o podstawach, cyklu azotowym i mało wymagających roślinach.
agness075 - 11.11.2009
Większego zakupić nie mogłam ale zdaje mi się że jak będzie więcej ryb niż tylko bojownik to będzie oki bo jak będzie jedna rybka to pusto będzie ;/
A jeśli chciałabym neonki to ile ich trzeba żeby im było dobrze ?? bo czytałem że one żyją w grupkach
agness075 - 11.11.2009
apri cort napisał(a):Możesz mieć tylko samca bojownika, albo załóż krewetkarium. No i za 2 dni to za wcześnie! Zalej alwa, urządź i posadź rośliny i po ryby dopiero za kilka tygodni, w tym czasie filtr ma chodzić 24h, później zresztą też. Poczytaj o podstawach, cyklu azotowym i mało wymagających roślinach.
dlaczego za kilka tygodni ?? w zoologicznym mi pani powiedziała że 2 dni wystarczą
eh tobie sie wydaje a jak jest w praktyce? w praktyce rybkom będzie fatalnie. niestety nie mogłaś większego rybek tez wiecej nie mozesz wpuscić. przeglądnij to forum poczytaj troche dowiesz się wszystkiego.
zbiornik musi sie złapać równowagę biologiczną, muszą wytworzyć się bakterie potrzebne do funkcjonowania zbiornika.
nigdy nie wymieniaj całej wody, tylko część. filtr myj w wodzie z akwarium.
przydał by się taki tekst z wszystkimi ważnymi informacjami dla zupełnie zielonych
agness075 - 11.11.2009
Maciej_krakow napisał(a):eh tobie sie wydaje a jak jest w praktyce? w praktyce rybkom będzie fatalnie. niestety nie mogłaś większego rybek tez wiecej nie mozesz wpuscić. przeglądnij to forum poczytaj troche dowiesz się wszystkiego.
zbiornik musi sie złapać równowagę biologiczną, muszą wytworzyć się bakterie potrzebne do funkcjonowania zbiornika.
nigdy nie wymieniaj całej wody, tylko część. filtr myj w wodzie z akwarium.
przydał by się taki tekst z wszystkimi ważnymi informacjami dla zupełnie zielonych 
ok dzięki za odpowiedź
ale jeszcze zobaczę co powiedzą mi w zoologicznym
weź pod uwagę że w zoologicznym mogą chcieć po prostu sprzedać ryby. często się tak dzieje.
jak poleci Ci więcej ryb to zapytaj się czy aby napewno nie będzie im ciasno oraz czy nie będzie przerybienia ( w sumie to to samo ) bo koledzy akwaryści (powiedz na oko około setki) twierdzą co innego zapytaj na jakiej podstawie podaje Ci te informacje.
aa i zapytaj co może Ci powiedzieć o dojrzewaniu zbiornika oraz o cyklu azotowym a następnie pochwal się jakie informacje uzyskałaś oki ?
mattoid - 11.11.2009
Tak sobie myślę, że nie ma najmniejszego sensu się produkować, bo agness075 i tak kupi sobie 10 neonów do tego bojownika, a do tego zrobi to jutro lub pojutrze, a nie za kilka tygodni. Za kilka tygodni to ona kupi te ryby jeszcze raz, po tym, jak już jej pozdychają te zakupione za pierwszym razem.