RE: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady -
Kondziu360 - 26.11.2010
(26.11.2010, 18:29)dawidpl napisał(a): No cóż, ale jeżeli tu jest oceniane tylko to czy jest zgodne z biotopem czy nie to oryginalne pomysły nie będą docenione.
Uważasz swój pomysł za oryginalny? Mój dziadek wykorzystał go już 30 lat temu, w czasach gdy nie było internetu, a większość ludzi (w tym mój dziadek) nie miała żadnego pojęcia o akwarystyce...
Wyraziłem swoją opinie, to jest twoje akwarium, twoja inwencja i gust - wstawiłeś akwarium po to, by inni użytkownicy wyrazili o nim swoje zdanie - ja to zrobiłem.
dawidpl - 26.11.2010
Cytat:Mój dziadek wykorzystał go już 30 lat temu...
No i mi by się pewnie bardziej podobało akwarium Twojego dziadka niż Twoje.
Każdy jest inny i co innego mu się podoba. Ja nie mam jakiegoś parcia by zrobić odpowiedni biotop bo i tak wiem, że w 100L akwarium się rybą naturalnego zbiornika nie zrobi. Oglądałem różne akwaria w galerii zdjęć i wybrałem to co mi się podoba najbardziej. Oczywiście miałem ograniczone możliwości przez szerokość akwarium. Dziś mój kolega, który po 10 latach zlikwidował swój zbiornik gdy zobaczył mój powiedział, że musi do tego wrócić, tylko, że już z wąskim akwarium takim jak moje

Więc myślę, że nie mam jakiś dziwacznych gustów, po prostu nie trafiłem w obecną "modę" co do wystroju. Teraz każdy bawi się w biotopy.
Kondziu360 - 26.11.2010
(26.11.2010, 21:25)dawidpl napisał(a): Teraz każdy bawi się w biotopy.
W biotopy się nie bawi, jest to raczej próba odtworzenia w miarę naturalnego środowiska ryb. Ty za to odtworzyłeś wystawę sklepową z mojego zoologa.
Widzę jednak że cię nie przekonam, więc kłócił się na siłę z tobą nie będe...
To tyle ode mnie, dziękuję za dyskusję...
dawidpl - 26.11.2010
Cytat:Ty za to odtworzyłeś wystawę sklepową z mojego zoologa.
Nigdy nie byłem w zoologu więc nie wiem jakie tam są akwaria.
Cytat:Widzę jednak że cię nie przekonam, więc kłócił się na siłę z tobą nie będe...
Żeby mnie przekonać do czegokolwiek musiałbyś mieć jakieś argumenty. A, że Twój dziadek miał takie akwarium 30 lat temu to mnie nie przekonuje, widocznie mam taki gust jak on. Co do kłótni to jeśli chodzi o mnie prowadzę normalną rozmowę, nie wiem jak Ty.
Cytat:jest to raczej próba odtworzenia w miarę naturalnego środowiska ryb.
Zrozum, że naturalne środowisko dla ryb to zbiornik 100.000.000.000...... litrów wody i całe mnóstwo rzeczy, których i tak nie zapewnisz. Czarni obywatele USA też wywodzą się z Afryki ale jakoś pomimo takiej możliwości tam nie imigruje, raczej migracja jest odwrotna. Nie wiesz co czują ryby. Co ciekawe bocje i brzanki tak upodobały sobie wapienie, że ciągle siedzą w "grocie" i pływają wokół nich. Tak jak 1 ryba jest tam gdzie są roślinki tak 10 jest przy wapieniach. Może to nie jest regułą, ale najwidoczniej wapienie nie przeszkadzają rybom wizualnie. Jedyny logiczny fakt to, że wapienie zwiększają twardość wody, dlatego zakupiłem testy i sprawdzę czy woda nie przekracza zalecanej twardości.
Mech postaram się przymocować wg. Waszych wskazówek
Wszystkie rybki zachowują się normalnie poza bocjami. Wprawdzie to nowy nabytek, ale ciągle się kryją. Zaraz po ich kupnie zmieniałem wystrój, dodawałem roślinki i ciągle żyją w stresie, ale czy to im przejdzie?
top2107 - 26.11.2010
po co tytułować post ".... proszę o rady" ? Ja bym dał raczej tytuł
"Moje pierwsze akwarium, jak się nie podoba to nie pisać postów".
Fakt może trochę przydługawy ale doskonale oddaje dyskusję w tym temacie.
dawidpl - 26.11.2010
Cytat:Ja bym dał raczej tytuł
Pozdychają mi ryby w tym akwarium albo nie będą zachowywać się naturalnie? Jeżeli mi nie odpowiesz na to pytanie to dalsza dyskusja nie ma sensu.
dawidpl - 30.11.2010
Jakie kupić podłoże do moich roślinek. Te po lewej rosną na drewienku ale same też wypuściły korzenie.
apri cort - 30.11.2010
"Te po lewej" to microsorium i ma rosnąć właśnie na drewnie, puszczając sobie korzonki do wody jak popadnie.
Podłoże dla jakich roślin? Chcesz zrobić restart?
aleksandra84 - 30.11.2010
Wydaje mi się, że rybki które obecnie hodujemy w akwariach za naturalne środowisko uznają puste zbiorniki w hodowlach. Od wielu pokoleń nie widziały otwartej wody, więc myslę, że Twoje brzanki nie doznały jakiegoś szoku widząc skałki

Inaczej ma się sprawa co do parametrów wody... Jesli saw normie to myślę, że skoro taki zbiornik Ci sie podoba to ok

Nie kazdy musi mieć gust akwarystycznych wyjadaczy
dawidpl - 30.11.2010
Cytat:Podłoże dla jakich roślin? Chcesz zrobić restart?
Nie, nie chce zrobić restartu tylko zauważyłem, że na roślinach robią się dziury i marnieją. Pomyślałem, że to może wina podłoża. Na pewno wina światła, jest tylko 15W, od dziś będzie 75W a może na jakiś czas jak się zmieści zrobię 105W.
Cytat:Inaczej ma się sprawa co do parametrów wody... Jesli saw normie to myślę, że skoro taki zbiornik Ci sie podoba to okSmile Nie kazdy musi mieć gust akwarystycznych wyjadaczy
Też jestem tego zdania, ważne, że mi się podoba, czy rybkom nie wiem, ale raczej tak. Tylko bocje coś nie mogą się zaaklimatyzować i się chowają.
Dziś zrobię testy wody i dam znać na forum to pomożecie mi ocenić w jakim stanie jest ta woda.
Chcę dziś też zrobić podmianę, można ją zrobić po czy przed testami?