Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? (/showthread.php?tid=5288)

RE: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? - Raszyn - 17.09.2013

Cześć!

Teraz moje pytanie, czy w tak małym zbiorniku można trzymać więcej niż 2 lub 3 gatunki małych rybek? Czy mając w 25 litrach np 10 czy 12 rybek z różnych gatunków mogę dodać kilka krewetek? Widziałem, że są częstym dodatkiem do większych, lub bardziej drapieżnych ryb.

Gatunki które chciałbym jakoś tam pomieścić to:
neonki
szczupieńczyk karłowaty
kirysek
gupik
i dodany w ostatnim poście otosek przyujściowy

Jako że akwarium małe, to glonojady nawet młode tam nie będą pasować?
Chciałem do tego zestawienia zastosować filtr kaskadowy (możliwie najmniejszy) i zastanawiam się czy konieczne będzie dokupienie grzałki. Wymienione rybki raczej dobrze znoszą temperaturę około 22 stopni.

PS

Czy w takim akwarium warto pomyśleć nad pokrywą i w niej umieścić oświetlenie ?

RE: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? - manex - 19.09.2013

mogę w akwarium 25l trzymać taką obsadę:

kirysek albinos x3, molinezje czarne x3, molinezja balonowa x1

RE: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? - Kaef - 19.09.2013

Nie, zbiornik jest dla tych stanowczo zbyt mały.

RE: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? - mcda-p - 19.09.2013

Kirysek spiżowy "albinos" wymaga 100l+; molinezje 200l+. Z tych powodów ryby nie powinny się w ogóle znaleźć w 25l.

RE: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? - Raszyn - 19.09.2013

A co sądzicie o pokrywie i grzałce?

Jest to akwarium bardziej podłużne i powierzchnia wody będzie dość duża. Obejdzie się bez przykrycia go? Do oświetlenia chcę użyć diod LED lub lampki. nie wiem jeszcze jak to zaaranżuję, ale planuję użyć w miarę możliwości rzeczy, które mam pod ręką.

Poradzicie jakieś rośliny do małego akwarium?

RE: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? - Kaef - 19.09.2013

Wymiary zbiornika?

RE: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? - Raszyn - 19.09.2013

45x22 cm podstawy, 27 wys

RE: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? - Wookie88 - 28.09.2013

Planuję założyć akwarium 40l. Poczytałem trochę i rozważam 2 opcje obsady:

Opcja 1:

12 Neonów Innesa
6 Kirysków Panda
3 Szczupieńczyki Karłowate

Opcja 2:

3 Gupiki pawie oczko
3 Gupiki Endlera
2 Molinezje ostrouste
6 Kirysków Panda
3 Szczupieńczyki Karłowate

Czy obydwie opcje są w porządku? Najchętniej do Opcji 1 dorzuciłbym Gupiki i Molinezje z Opcji 2, ale boję się, że w 40l to już będzie zupa. Możecie sugerować inne gatunki, albo ilości, chętnie poczytam.

RE: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? - VerteQ - 28.09.2013

1 opcja może być , 2 jest troszke przesadzona , molinezje minimum 100l zbiornik potrzebują Big Grin

RE: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l - 40l zbiornika? - Wookie88 - 28.09.2013

Spoko, też 1 opcja mi się bardziej rozsądna wydawała. Myślicie, że do tej opcji da się jeszcze dorzucić jakieś rybki, żeby jeszcze urozmaicić gatunkowo czy to co zaproponowałem to już wystarczy?