RE: Jakie ryby ( i nie tylko ryby) do 20l, 25l, 30l i 40l zbiornika? -
gosiaqool - 20.11.2011
Właśnie to miałam na myśli, że jeśli zabraknie im warunków to czy przestaną się mnożyć. Słyszałam, że krewetki ponoć tak właśnie robią. Jeśli jest zagęszczenie to przestają się tak szybko mnożyć. ...ale tylko słyszałam a ile w tym prawdy? to moje pierwsze krewecie i ślimaki, nie licząc tych, które natychmiast zostały pożarte przez pielęgniczki

w towarzyskim.
ketraB - 21.11.2011
Witam! Mam akwarium 42 L.
Jakie rybki tu "osiedlić"? I przydało by się też zwierzątko od glonów. Wiem, że glonojad odpada. W takim razie co wrzucić od glonów?
Pozdrawiam ketraB
mcda-p - 22.11.2011
(21.11.2011, 19:21)ketraB napisał(a): Witam! Mam akwarium 42 L.
Jakie rybki tu "osiedlić"? I przydało by się też zwierzątko od glonów. Wiem, że glonojad odpada. W takim razie co wrzucić od glonów?
Pozdrawiam ketraB
Możesz zrobic krewetkarium z małymi rybkami lub bojkiem.
10-20x (na start)krewetki Red cherry/Yellow/Blue pearl/White pearl/Amano/Babaulti
a)1x Bojownik
b)4+6x gupik endlera/pawie oczko
c)10x samiec g. endlera/pawie oczko
d)10-15x neon simulans/razbora galaxy/razbora karłowata/bystrzyk amandy
ketraB - 22.11.2011
Hmmm.... Szczerze to jakoś nie pasuje mi pomysł z krewetkarium... Bardziej myślałem żeby były tu jakieś rybki, a krewetek max. 2 sztuki.
I tak a propos pytanko: Co będzie jeśli rozmnoży mi się za dużo krewetek? Czy one przestaną się rozmnażać? Jak to z tym jest?
mcda-p - 22.11.2011
No a czym się tu martwić? Sprzedasz, albo komuś oddasz bez żadnych problemów. Te obsady które podałam w podpunktach też są dobre, przecież jak nie chcesz nie musisz mieć krewetek - to tylko opcja.
ketraB - 22.11.2011
Myślę, że najszybciej zgodzę się na wersje 10-15x razbora galaxy/neonki. Do tego 2 krewetki, jakiś ślimak i duuużo roślinek
pawciotr - 22.11.2011
krewetke minimum 10, bo to bardzo towarzyskie zwierzęta .
ketraB - 22.11.2011
No z tym to nie ma problemu. Cenie sobie takie rady. To kupie 10 krewetek. A jakiego ślimaka polecacie?
I jak to jest u Was ze sklepami zoologicznymi? Czy możecie oddać bez problemu nadmiar krewetek? I czy przy oddaniu dostajecie za to jakieś pieniądze? Jestem tego bardzo ciekawy.
A tak przy okazji: Warto do takiego małego zbiornika stworzyć bimbrownie?
mcda-p - 23.11.2011
Myślę że jeśli chcesz dużo roślinek, to bimbrownia będzie dobrą opcją. To jeszcze zależy ile zapewnisz światła i jakie to będą rośliny. Nie powinno być problemu z oddaniem krewetek do sklepu, ale przecież możesz w razie potrzeby puścić ogłoszenie na necie, zawsze ktoś się zgłosi. Ale do tego przed tobą jeszcze długa droga, najpierw trzeba z powodzeniem poprowadzić hodowlę.I jak wspomniałm poprzednik, krewetki karłowate trzymamy w stadkach. Wtedy masz większe prawdopodobieństwo że są samce i samice, szybciej stadko się powiększa i masz większą pulę genów w takim stadzie. Myślę że 10-20 szt na start będzie ok.
ketraB - 26.11.2011
A co myślicie o takiej obsadzie?
-1 Bojownik Syjamski(samiec)
-5 Kirysek (tylko jakich? Spiżowych czy pstrych?)
-8 Neon innesa
-10 krewetki RC
A i dodam, że akwarium mam otwarte.