Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
"zywy piasek" - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Biotopy (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Malawi (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Temat: "zywy piasek" (/showthread.php?tid=5888)

1 2 3 4 5

RE: "zywy piasek" - cyrtocara - 22.08.2008

nic nie sugeruje , w tym zbiorniku ktory pokazales , nic nie ma po za rybami i jakas galezia (?) wiec gdzie niby mialy by rosnac glony ? na czym ? na piachu to widac , szyby starles magnesem i glonow nei widac wiec w sumie to jest sprawa jasna , co napsialem nie tak wobec tego ?:-)
Ja Ci pokaze w tej chwili sliczny zbiornik malawi z czysta skalka i bialym piaseczkiem , ladnie oswietlony .

RE: "zywy piasek" - rafalw - 22.08.2008

cyrtocara napisał(a):nic nie sugeruje , w tym zbiorniku ktory pokazales , nic nie ma po za rybami i jakas galezia (?) wiec gdzie niby mialy by rosnac glony ? na czym ? na paichu dto widac , szyby wytarles magnesem , wiec co napsiale mnie tak ?:-)

Napisałeś, że wytarłem szyby - a ich nie wycieram. Dlatego - ostrożniej troszkę z takimi sugestiami, proszę.

Glony rosną gdziekolwiek - wystarczą im ścianki akwarium.

Tu masz mój piasek Smile :

A potem pokaż swoje akwarium po kilkunastu miesiącach funkcjonowania - wówczas będziesz miał argumenty, których na razie Ci brakuje.

Teraz poczekaj, aż ktoś napisze w sposób, który potwierdzi Twoje pomysły - wówczas jak rozumiem będziesz czuł się usatysfakcjonowany.

Z mojej strony EOT.

Rafał

piasek ciemny , zolty , nie ladny a szyby czysci kazdy :] takze zadnej rewelki nie ma , baniak ciemny , nie oswietlony przed obawa ze glony wyskocza :]

usunelem focie , zeby Cieni bylo lyso :0

Ps; EOT swiadczy o tym , ze uciekasz i o tym jaki jestes slaby :] brak argumentow ?Big Grin
Sprobuj wlozyc do swojego zbiornika ladna biala skalke , zobaczysz jak dlugo bedzei ladna Big Grin

tak wyfglada bialy czysty piaseczek w akwarium malawi i ladne owietlenie i mysle ze nie masz sie za co pienic , poprostu nie masz ladnego zbiornika jak dla mnie i to chyba tyle :-)

Ps; Akwarystyka zajmuje sie od 14 lat Tongue

Posty zostały połączone - nie piszemy posta pod postem. Istnieje opcja "edytuj" - Jokeru

ano tego nie doczytalem w regulaminie , ok przepraszam :] (moj blad)

RE: "zywy piasek" - rafalw - 22.08.2008

cyrtocara napisał(a):(...)
usunelem focie , zeby Cieni bylo lyso :0

Ps; EOT swiadczy o tym , ze uciekasz i o tym jaki jestes slaby :] brak argumentow ?Big Grin
Sprobuj wlozyc do swojego zbiornika ladna biala skalke , zobaczysz jak dlugo bedzei ladna Big Grin

Chłopcze mój piękny - nie będę przed Tobą prężył muskułów ile lat siedzę w tym "fachu", jakie ryby hodowałem, z jakim efektem, na jakich imprezach akwarystycznych wystawiałem, co napisałem, co robię aktualnie - bo nie warto. Nie jestem małym ciapkiem, który im głośniej szczeka, tym ma większe mniemanie o swojej potędze.

Co uważam - już napisałem, a jestem zbyt stary na pyskówki.

Rafał

no to mysle ze trafiles tez na starego wilka , a "chlopcze " to powiedz swojemu synkowi i nazywaj go pieknym bo mlodszy jest .( poza tym przeginasz lekko jak na swoj wiek , dodam nawet ze bardzo nie ladnie , tym bardziej ze ja nie mam 15 lat czy tez 30 kolego)
A muskuly mozesz prezyc mauy spoko tylko nie peknij Big Grin i cos Ty jezsez nie robil w zyciu com ..? :] pochwal sie bo widze ze jakis niedowartosciowany jestes .

Ps; Pisz tak dalej , za chwile bedziesz mial jeszez wieksza reputacje Big Grin

wolalbym zebys pisal na temat jak juz , bo innych obchodzi wylacznie akwarystyka a Ty sie zaczynasz jakos malo elegancko zachowywac :/ co nie tak funkcjonuje w Twoim akwarium ze masz az takie nerwy w tym temacie ?
Piasek brudny ? bedzie zawsze taki bo zle "obrabiasz " wode , nieustannie dozujesz pozywke dla glonow(silikat) , sprobuj raz wody RO/DI z dodatkiem soli dla malawi nawet przy tych rybach ktore masz , bo to ze napusciles ryb duzych jak karpie do duzego baniaka nie swiadzcy ani o Twojej wiedzy , ani tez o rewwelacyjnym baniaku , ja mam koje w stawie jeszcze wieksze Big Grin

RE: "zywy piasek" - dobryorion - 22.08.2008

ludzie przestancie sie nagabywac -.-

chcialabym wiedziec jakie wlasciwosci posiada karmazyt jako wklad do filtra

kermazyt chyba ?

Kermazyt to zwykła wypalona glina - prosta ceramika , Zeolity zas są wkładami o właściwościach chemicznych - mają tez duże właściwości absorpcji różnych składników np. -NO3
Jelsi chcesz miec tylko zwykla filtracje i miejsce dla bakteri to kermazyt , jesli cos wiecej to polecam Zeolith .

RE: "zywy piasek" - dobryorion - 22.08.2008

mam wlasnie od kilkiu dni nowy filtr wewnetrzny a w zestawie byl zeolit
wiesz moze na ile mi starczy ta porcja?i kiedy przestaje spelniac swoje zadanie chemiczne?jedni pisza ze po 1msc a inni ze po pol roku

tak wiem , wklad wymieniamy od 6-12 tyogdni w zaleznosci od biologicznego obciazenia zbiornika .
cele jakie chcemy osiagnac to :
stworzenie srodowiska z niskim poziomem zwiazkow organicznych. celem jest
wymierna redukcja poziomu azotanow (NO3) i fosforanow (PO4) bez obnizania poziomu
waznych mineralow ,takich jak wapno (Ca), magnez (Mg), Potas (K+) oraz twardosc
weglowodanowa (KH) ... ostatni parameter nas najbardziej interesuje .

Zloze Zeolith`owe powinno byc wystarczajaco oplukiwane , filtry kubelkowe nie sa najlepsze , do tego sa specjalne filtry Zeolith`owe.
W celu lepszej absorbcji Filr powinien pracowac 3/3 h , czyli wlaczony /wylaczony , zloze w filtrze Zeolith`owym musi byc zanurzone w wodzie po wylaczeniu filtra (chodzi o bakterie) dlatego najlepiej jest uzywac filtrow Zeolithowych w sumpie , gdzie w jednej z komor sumpa poziom wody powinien wynoscic minimum 20cm , tak aby wklad po wylaczeniu filtra byl zanuzony w wodzie .
Przeplyw wody przez filtr powinien wynosci okolo 400l/h a ilosc Zeolithu w Filterku 1 l na 400 l wody .(lacznego obiegu)
Do filtra dozujemy bakterie i pokarm dla nich co 14 dni .
Poziom No3 oraz Po4 = 0 (jesli ktos ma rosliny to powinien troche tego Po4 zosatwic lub tez cos innego dozowac) bo zgina marnie razem z glonami z braku pozywki) jesli ktos chce miec tylko czyste akwarium z biala skalka i kolorowymi pyszczakami , to PO4 nie jest mile widziane , mozna tez w razie potrzeby podlaczyc Filtr Po4 (w zaleznosci od obsady ryb) z absorberem np; Firmy Rova Phos .
Mysle ze warto tutaj jeszcze dodac i nalezy dodac , ze sa rozne odmiany zloz Zeolith`ow i nie wszystkie sie nadaja ,´rozny tez maja potencjal absorbcji.

RE: "zywy piasek" - cyrtocara - 08.11.2008

Witam ponownie po malej przerwie . Baniaczek skonczony , wszystko zrobione jak zaplanowalem i opisalem wyzej , dodam tylko ze rybciom najwyrazniej pasuje ten zywy piasek , bawia sie nim wrecz , mamlaja w pyszczkach i sprawia im to najwyrazniej przyjemnosc Big Grin Akwarium funkcjonuje od dluzszego juz czasu , piaseczek jest caly czas czysciutki .

Zbiornik ok.500litrow , w nim 15 sporych rybek , nie mam problmow z NO3 ani tez z PO4 tym samym problemow z glonami absolutnie zadnych . Zywego piasku dalem tylko dwa worki , czyli 20 kg , wymoczylem go wczensije ..tak jak opisywalemw powyzszych moich postach .
Jestem bardzo zadowoony z filtracji Zeolith ! i nie msle o zmianie na inna .
Tutaj sa fotki

pozdrawiam "cyrtocara"

[IMG]http://[/IMG]