RE: Blyksa auberta gnije -
alo21 - 23.07.2008
a jeszcze nie Wiesz co zrobić żeby pozbyć sie ślimaków, chciałem kupić jakiś preparat ale powiedziano Mi że on może zabić drobne rybki,Ja mam same drobne więc oznaczało by to zagładę
peter10 - 23.07.2008
Najlepsze są bocje jeżeli nie dostają pokarmu
alo21 - 23.07.2008
ale ile te bocie one zjedzą tylko kilka ślimaków trzeba by ich było z 10 żeby zjadły wszystkie
Kejdi - 23.07.2008
Ok... warstwa żwirku powinna być minimum 5 cm, jesli chcesz mieć ładne rośliny to oczywiście lepiej dac więcej, najlepiej jeśłi będzie to żwirek drobnoziarnisty ok 1-3 mm grubości (najładniej w akwarium prezentuje się ciemny)
Czy w tym akwarium były wczesniej jakies roślny? Jesli tak to jakie. Jakie masz ryby?
Z CO2 na razie bym się wstrzymała, zainwestuj najpierw w światło, żwir i inne rośliny

W dziale DIY znajdziesz informacje jak poradzic sobie z dodatkowym oświetleniem i jak zrobić bimbrownię (domowe CO2) - jak czegoś nie wiesz to pytaj
Ja nie polecałabym bocji na ślimaki, mimo ze uwielbiam te ryby.
Najprawdopodobniej zechcesz mieć bocję wspaniałą a ona rośnie bardzo duża, jest rybą stadną i musisz miec ich kilka. Moze tez byc problem z roslinami bo bocje lubią je wykopywać.
Własnie, trzeba by wtedy ryb wcale nie karmić, żeby bocje skutecznie zwalczały ślimaki.
Mozesz sprobowac marchewkę na nitce (podgotowaną), wyciągasz ją pozniej z uczepionymi ślimakami i tak kilka razy
W sklepach są tez specjalne pulapki na slimaki, warto sprobować, nie radze natomiast stosowac chemii. Co to są za ślimaki ? Takie plaskie okrąge zakrecone jak baranie rogi z kreskówek czy świderki ?
alo21 - 23.07.2008
od zawsze mam"gurami,gupiki,zbroinjki,i roślinki auberta i jeszcze jedną ale nigdzie nie mogę znalesc jak się nazywa ;/
Kejdi - 23.07.2008
Czyli wczśniej ładnie rosła Ci ta roślinka ,która teraz gnije ? Może zmieniałeś coś w akwarium ?
Mniej więcej po ile masz tych rybek z każdego gatunku ?
Spróbujesz wstawić tu fotke tej rośliny ?
alo21 - 23.07.2008
no nie do końca obydwie gniją ale ta auberta bardziej Mam je od dawna i miewały okresy że gniły ale nie bardzo na to zważałem bo gnił np 1 liść a teraz te gnicie jest na większą skale
alo21 - 23.07.2008
mam gdzieś tak z 30 par gupików i z 80 młodych 2 gurami mozajkowate i 4 zbrojniki a co do fotki to zaraz spróbuje zrobić
ślimaczki są małe takie płaskie zakręcone ale one chyba też wcinają roślinki a z marchewką to próbowałem i nie skutkowało
alo21 - 23.07.2008
ok mam fote, ale teraz Musisz mi powiedzieć jak ją wstawić tutaj
peter10 - 23.07.2008
Musisz ją zmniejszyć i wstawić proste