RE: akwarium z polskimi rybami -
top2107 - 26.01.2015
(26.01.2015, 13:47)kurka napisał(a): Mógłbyś spróbowac z okoniami.
W przypadku okoni do baniaka wpuszcza sie młode osobniki, kiedy osiągną spore rozmiary należy je wypuścić.
Z młodymi okoniami na początku mogłby by pływać mieczyki, są one dobrymy 'nauczycielami' dla okonków i pomagają im sie oswoić z zyciem w akwa. Z czasem mieczyki staną sie dla nich pokarmem.
ostatnio postanowiłem, że nie będę krytykował postów innych, ale kurka ten muszę, generalnie piszesz rzeczy, które niewiele wnoszą do poszczególnych tematów, takie banały i ogólniki, tamte przynajmniej nie zaszkodzą, ale ten to już co innego, w jaki sposób chcesz hodować ryby tropikalne z rybami zimnolubnymi ? Nie ma szans, któreś na pewno będą chorować.
A już tak bardziej w temacie, nasze ryby nie są zbyt atrakcyjne w domowych akwariach, ja miałem okazje hodować cierniki i o ile te ryby można było w zbiorniku pooglądać, to inne (z doświadczeń kolegi) typu karaś, lin, płoć, ukleja , te hodował, w akwarium są praktycznie niewidoczne, jeżeli ktoś się znajdował w okolicy zbiornika to przebywały cały czas w ukryciu, były problemy z karmieniem, nie chciały przyjmować pokarmy, często chorowały.
Ja osobiście poza ciernikiem (i w tym przypadku trzeba uzbroić się w cierpliwość) nie polecam.
kurka - 26.01.2015
top2107, o co ci chodzi?
Znam wiele osób które własnie hodowało okonie z mieczykami, dzieki mieczykom okonie szybciej sie zaaklimatyzowały. Potem zostały zjedzone.
Widać w tym temacie mało wiesz.
Piczu, oczywiście, ze z prywatnego zbiornika no bo niby skąd.
tokatoka - 26.01.2015
(26.01.2015, 16:06)kurka napisał(a): top2107, o co ci chodzi?
Znam wiele osób które własnie hodowało okonie z mieczykami, dzieki mieczykom okonie szybciej sie zaaklimatyzowały. Potem zostały zjedzone.
Widać w tym temacie mało wiesz.
No to co od dzisiaj nie patrzymy na wymagania ryb? Zalecana temperatura dla mieczyków to 24-27 stopni a dla okoni? W ilu zbiornikach w Polsce i przez jaki okres czasu (o ile w ogóle) masz taką temperaturę? Nijak nie da się połączyć wymagań tych dwóch gatunków.
To też ciekawe, że akurat Ty znasz wiele osób które hodują ryby w takim połączeniu a u żadnego ze znajomych akwarystów takiego czegoś nie widziałem. Widocznie w jakimś specyficznym miejscu mieszkasz. Z drugiej strony patrząc znam wiele osób które hodowały wspomniane glonojady czy skalary w zdecydowanie za małych zbiornikach. Idąc Twoim tropem rozumowania to też jest prawidłowe skoro wiele osób tak robi a my wszyscy mało wiemy bo robimy inaczej.
Zresztą co do Twoich wypowiedzi to jestem zdania aby ich w ogóle nie brać pod uwagę bo są zupełnie niewiarygodne. Tak dla przypomnienia:
(09.10.2014, 20:50)kurka napisał(a): Które rybki polecacie do akwa zamiast zbrojników?? Ile kirysków (spiżowych bądź albinosów) ma podobną wydajność w 'sprzątaniu' co np. 5cio-centymetrowy zbrojnik?[...]
(07.01.2015, 10:44)kurka napisał(a): Co do zbrojników to sie mylisz. Tylko młode osobniki żywią sie glonami, starsze jedzą pokarm dla ryb i bardzo brudzą. Mitem jest, że w każdym baniaku musi być zbrojnik, nawet lepiej żeby go nie było.[...]
(09.10.2014, 21:20)kurka napisał(a): Oczywiście, że nie mają za mnie sprzątąc. Bałaganu nie ma, jednak wiadomo od czego jest zbrojnik, chociaż ten niebieski mylnie jest nazywany glonojadem to jednak resztki pokarmu zbiera z dna, podobnie jak kiryski. Zarówno resztki jak i to co na dno opadnie.
To w końcu jak jest? Sprzątają czy nie sprzątają tylko brudzą? Po co taki zbrojnik ma mi zżerać resztki z dna skoro jednocześnie bardzo brudzi i lepiej żeby go nie było? Sama nie wiesz co chcesz. W jednym temacie doradzasz okonie do 240l a w innym odradzasz jakieś gatunki z powodu rozmiarów do jakich rosną. O karłowaceniu też coś było, że karłowacieją bo zbiornik jest za mały a w innym temacie, że karłowacenie nie jest spowodowane za małym zbiornikiem. Zupełny brak konsekwencji w tym co piszesz.
Tole - 26.01.2015
Ryby z zakresu 24-27 można nagiąć na 24 powiedzmy a zimnolubnym do tego podwyższyć (
http://www.gospryb.republika.pl/ryby/karas.html) wiele z tych ryb zmniejszy płodność ale mogą bytować w takiej temperaturze, jak zaczynałem padłem ofiarą niewiedzy i hodowałem danio z mieczykami w 26 stopniach i danio się roztyły ale zdrowe były przez całe życie
tokatoka z cytatów jednoznacznie wynika:
Zbrojnik je glony jak jest mały ale potem tylko pokarm i jego odchody brudzą.
Nie tak trudno połączyć powyższe fakty
tokatoka - 26.01.2015
(26.01.2015, 17:43)Tole napisał(a): Nie tak trudno połączyć powyższe fakty
Oczywiście i po połączeniu tych faktów wynika, że zbrojnik zbiera resztki pokarmu z dna bo od tego jest ale nie warto go trzymać bo strasznie brudzi. Sprząta i brudzi jednocześnie. Czyli co- wydala więcej niż spożywa?
Danio się roztyły ale były zdrowe? Coś mi tu tez jednak nie gra.
Tole - 26.01.2015
Tak nadal mam 1 sztukę taka trochę beczkowata jest ale w 26 stopniach pływa
Odnośnie zbrojników ja słyszałem coś takiego o ampulariach sprzątają dno ale bardzo brudzą wode to na to samo wychodzi
Mmarcin - 26.01.2015
Kiedyś hodowaliśmy kiełbie przez całą zimę, w piwnicy w wannie 140l. Było ich około 30 szt, karmiliśmy je robakami białymi i czerwonymi. Niestety były przeznaczone do celów wędkarskich.
Jeśli chodzi o karasie, to znajomy ma staw, może 300 na 300 metrów, w którym hoduje karpie, liny, amury i karasie. Pomimo systematycznego karmienia karpie, liny i amury rosną dosyć duże, to karasie osiągają maksymalnie 18 cm., a spowodowane jest to brakiem drapieżnika.
Ale to tylko tak z moich obserwacji

Pozdrawiam
kurka - 27.01.2015
Nick nie został założony przeze mnie. Można powiedzieć, że go odziedziczyłam. Wcześniejszych postów nie pisałam
Tu nie chodzi o hodowle mieczyków z okoniami, mieczyki z czasem stanął sie dla nich pokarmem. Twoje jak zwykle bezsensowne porównania można postawić obok stwierdzenia, że karmienie żółwia czerwonolicego gupikami jest hodowlą tegoż gada z w/w rybami.
Zbrojnik zjada pokarm z dna to oczywiste jednak nie szoruje akwa z glonów poza tym ma bardzo szybką przemiane materii, brudzi niewiele mniej niż welonka.
Za każdym razem kiedy wdaje sie z tobą w dyskusje (do takatoka) to mam wrażenie, że masz 12 lat.
tokatoka - 27.01.2015
Ja odnoszę podobne wrażenie w stosunku do Ciebie. Pomijając już ten mix okoń+mieczyk to dlaczego w ogóle radzisz trzymać takie ryby w 240l? Ma je wpuszczać jak są małe i potem zwracać wolność? Bez sensu.
(27.01.2015, 12:24)kurka napisał(a): Nick nie został założony przeze mnie. Można powiedzieć, że go odziedziczyłam. Wcześniejszych postów nie pisałam 
Tak oczywiście. Po świstaku co zawijał czekoladki w te sreberka. To bardzo ciekawe, że nie chciało Ci się założyć swojego konta tylko nagle, bez przywitania się na forum czy wyjaśnienia, że nowa osoba przejmuje konto zaczęłaś z niego korzystać. Ale nie ukrywam, że to dobra próba usprawiedliwienia swoich wzajemnie zaprzeczających sobie postów.
Piczu14 - 27.01.2015
tokatoka ma rację. Trzymanie tych ryb razem to raczej bezsens. Przede wszystkim wymagania: dla mieczyka to woda w okolicach 25st.C, dla okonia o wiele mniej, myślę, że latem, na krótki okres czasu w polskich rzekach i jeziorach temperatura wody dochodzi do 22-23st.C, ale to jest okres 1-15 miesiąca. Wątpię, żeby okoń w 24-25 stopniach czuł się komfortowo przez cały czas. Poza tym kiedy uznała byś, że pora go wypuścić? Jak by urósł? Do jakich rozmiarów? Okoń urósł by trochę, a następnie przestał by rosnąć ze względu na mały zbiornik. Po zwróceniu mu wolności nie zacznie rosnąc dalej.