• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakie ryby zamiast zbrojników ?

Które rybki polecacie do akwa zamiast zbrojników?? Ile kirysków (spiżowych bądź albinosów) ma podobną wydajność w 'sprzątaniu' co np. 5cio-centymetrowy zbrojnik? I jak daje sobie rade otosek przyujściowy który do zbrojnikowatych należy jednak jest od nich o niebo ładniejszy Wink

Ryby za Ciebie nie mają sprzątać, a tak wogóle to co tam za bałagan że potrzebujesz sprzątaczek ?

Oczywiście, że nie mają za mnie sprzątąc. Bałaganu nie ma, jednak wiadomo od czego jest zbrojnik, chociaż ten niebieski mylnie jest nazywany glonojadem to jednak resztki pokarmu zbiera z dna, podobnie jak kiryski. Zarówno resztki jak i to co na dno opadnie.

A to tylko zbrojniki i kiryski zbierają pokarm z dna? Inne ryby nie? Ciekawe, ciekawe.

Akwarystyka to fajne hobby ;)

Jeżeli coś spada na dno to pokarmu jest o dużo za dużo, wystarczy mniej karmić lub małymi porcjami a częściej.
Nie wiem dla czego ale młodzi akwaryści myślą że jeśli ryba nie zje to będzie głodna nic mylnego w akwarium jest tyle jedzenia że ryba bez naszego karmienia wystarczy pokarmu na min. miesiąc a pewnie ze jeszcze 2 wytzrzyma.

Nie rozumiem tylko dlaczego deliberujecie na inny temat.
Dalej nie otrzymałam odpowiedzi na swoje pytanie.
Ja wiem jak karmić moje ryby i nie potrzebuje porady w tej sprawie.
Wiem również, że inne ryby także zbierają pokarm z dna jednak chodzi mi o te które wymieniłam. Czy naprawde tak trudno to zrozumieć ?

A dla czego nie trzymać glonojada, kosiarek i otosków plus ślimaki które też oczyszczają i nawet krewetek z tymi kiryskami i innymi "pomagaczami" w sprzątaniu?.Zależy jaki masz duży zbiornik. Potraktuj te rybki i inne bezkręgowce jako dodatek a nie jako lekarstwo na glony.

Przesiadka... [Progress <Complete>] Szukam Akwarystów z Dolnośląskiego. Kontakt prv http://www.akwaswiat.net/-180l-typowy-kl...38954.html

Zbiornik mam duży (180l.), jednak nie chce glonojadów, chce coś zamiast nich.

Skocz do: