RE: RESTART AKWARIUM -
Carlosuk - 03.09.2013
(03.09.2013, 13:02)keczki napisał(a): Witam,
Waczyłem z glonami ale postanowiłem zrestartować akwarium.
7. Parametry wody: Jeszcze brak
No to walczysz z wiatrakami skoro nawet nie wiesz jakie masz parametry

A co zrobisz jak glony wrócą,kolejny restart?
keczki - 03.09.2013
JAkie polecacie roślinki jescze? W tym tygodniu do tej obsady dojdzie mi heniek jeszcze,
(03.09.2013, 20:18)Carlosuk napisał(a): (03.09.2013, 13:02)keczki napisał(a): Witam,
Waczyłem z glonami ale postanowiłem zrestartować akwarium.
7. Parametry wody: Jeszcze brak
No to walczysz z wiatrakami skoro nawet nie wiesz jakie masz parametry
A co zrobisz jak glony wrócą,kolejny restart?
nie nie,ostatnio mierzyłem parametry przed restartem miałem takie:
Parametry:
cl2 0.8
ph 6.4
kh 3d
gh >14d
no2 0.5
no3 50
Teraz będę pilnował.podamiana raz w tygodniu i bd sprawdzał testami.Będę nawoził również.
Narazie mam 2x24,co2 - 10h
AndrzejT - 03.09.2013
Witaj, masz mocne swiatlo i zyzne podloze, proponuje posadzic na poczatek wiecej roslin szybko rosnocych takich jak nurzaniec itp na powierzchnie mozesz dac pistie.
Swiatlo tak jak koledzy radza 2*24 te 10h bedzie ok, do tego od poczatku CO2, potas i mikro. Makro zacznij podawac jak roslinki porzadnie rusza.
keczki - 05.09.2013
Zacząłem Podawać:
azot 2ml/100l dziennie
fosfor 2 ml/100l dziennie
potas 2ml/100l dzieniie
mikro 1 ml/100l na 2 dni
Nawozy robione przez gościa który ma sklep zoologiczny.I jeśli dobrze rozumiem to na moje 60l akwarium mam normalnie podawać np azot 2ml dziennie tak?
RE: RESTART AKWARIUM - oskar777 - 05.09.2013
No dobrze powiedzmy, że gościu (nie wiem na jakiej podstawie skoro nie miałeś żadnych testów po restarcie) wyliczył Ci te odpowiednie dawki to o czemu nas pytasz o dawkowanie zamiast się dokładnie dopytać? No ale postaram Ci się to wyjaśnić.
(05.09.2013, 11:49)keczki napisał(a): [...]I jeśli dobrze rozumiem to na moje 60l akwarium mam normalnie podawać np azot 2ml dziennie tak?
NIE
Sam napisałeś:
(05.09.2013, 11:49)keczki napisał(a): [...]2ml/100l dziennie[...]
Więc skoro masz akwarium 60l a nie 100l to logiczne jest, że nie wlewasz 2ml tylko 2/100*60 czyli 1,2ml. W praktyce okazałoby się, że należy jeszcze mniej wlewać ponieważ interesuje nas ilość wody jaka jest w zbiorniku a nie jego całkowita pojemność. Po pierwsze nie masz akwarium zalanego po brzegi a po drugie należałoby odjąć objętość podłoża ale myślę, że nie warto bawić się aż taką dokładność.
Nie wiem też co to za nawozy ale w mojej opinii koleś rozrobił Ci sole w wodzie i sprzedał za dużo większe pieniądze niż byś to zrobił sam kupując taki zestaw za kilka złotych.
keczki - 05.09.2013
ok,tak tylko się chciałem upewnić

Czy aby na pewno dobrze robię,bo to dla mnie nowy temat.Myślę,że po tanich pieniądzach mi to zrobił bo go znam,zaopatruje się u niego i mam niskie ceny na akcesoria, etc.Wole żeby ktoś zrobił to doświadczony w tych rzeczach.mam przynajmniej pewność,wode mam po brzegi do samej góry podłoże około 2 cm równiutko nasypane.
Doszedł mi mech na korzeń,bo tamten był ładnie zarośniety już ale niestety glony na nim bardzo osiadły.
Mam też heńka na całej powierzchni akwarium,czekam aż ładnie zakwitnie.
PS: Dzięki za odpowiedź
keczki - 07.09.2013
Parametry na dzień dzisiejszy
cl2 0
ph 7,2
kh 6
gh >7
no2 0
no3 25 ( lekko za wysokie) jak zbic najprościej?
Roślinki w słabej kondycji,myślę że zdąże je uratować
RE: RESTART AKWARIUM - oskar777 - 07.09.2013
Po pierwsze edytuj posty a po drugie ja jak miałem niemal zerowe NO3 to miałem problem z krasnalami i dążyłem do uzyskania takiego jakie Ty chcesz zbijać
klosek - 07.09.2013
no3 masz idealne nie ruszaj.
keczki - 07.09.2013
dobra,dzieki
Oświetlenie mam dobre? czy za mocne? Bo nei chce znowu mieć glonów