• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

RESTART AKWARIUM

Witam,
Waczyłem z glonami ale postanowiłem zrestartować akwarium.
MOJE STATY
1. Akwarium 60l.
2. Oświetlenie 2 x 24 + 15W T8 6500K
3.Grzałka EHEIM 220-240 V (przeznaczona do 60l akwarium)
4.Filtr zewnetrzny Aquel unimax 250 (filtracja 650l/h)
5. CO2 z elektrozaworem
7. Parametry wody: Jeszcze brak
8. Podłoże : nie pamietam dokładnie jakie to jest ale wiem,że przeznaczone typowo pod hodowle roślin(strasznie się z niego śmieci)
9. Flora:bacopa,micranthemum umbrosum.

Chciałbym od was kilku rad:
-kiedy zacząć nawozić co2,
-jak podawać braki w micro i makro w jakich proporcjach,nie wiem jak sobie to obliczyć.
-Podmiana wody,jak często
-Jak utrzymać akwarium żeby mi glony nie zapadły jak ponownie?

Dzięki za odpowiedzi,każda rada jest dla mnie ważna.Pozdrawiam

Podmiana co tydzień od 10% do maks. 25%
Co2 zacznij stosować po 1 miesiącu od startu.Stosuj wtedy je godzinę przed włączeniem światła do zgaszenia światła(nie wymyśliłem tego tylko wszystkich akwarystów których znam tak mówią i w magazynie akwarium tak pisze Smile)
Aby glony się nie rzuciły musisz robić testy na żelazo,potas itd. to tylko dlatego że masz mocne oświetlenie.
Co do flory do moim zdaniem wywal bacope i daj rotale green i red pościnaj ją w takie górki świetnie wygląda Big Grin
Myślałeś o faunie ? czy same krewetki ?

krewetki otoski i neonki

no to np jak masz miękką wodę i kwaśną to możesz mieć tam 10 neonków innesa i 4 otoski.
Krewetki rc i babaulti też możesz wpuscić.

Co2 stosuje się od samego początku.Stosuj przy tylko włączonym świetle albo 24h - ja polecam
Podmiany co tydzień 8-10l.

Moim zdaniem masz zbyt silnie oświetlenie a doświadczenia prawie żadnego dlatego zmniejsz oświetlenie a będzie mniej kłopotów, jak się oczytasz i nabierzesz praktyki można póżniej wrócić do 2x24w. a ta 15w tam jest wogóle nie potrzebna.

Jeśli kupisz firmowe nawozy np.Aquaart to stosujesz według etykiety i testy wtedy niepotrzebne.
chociaż no3 się przydaje.

Robieniem testów nie pozbędziesz się glonów .

Masz 2 gatunki roślin ? troche mało chyba że w wiekszej ilości.

Na ja bym na twoim miejscu wywalił to 15 w oświetlenie teraz masz praktycznie 1w/l a to zdecydowanie za dużo i zawsze skończy się glonami.

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

(03.09.2013, 16:28)edison napisał(a):  Co2 stosuje się od samego początku.Stosuj przy tylko włączonym świetle albo 24h - ja polecam
Podmiany co tydzień 8-10l.

Moim zdaniem masz zbyt silnie oświetlenie a doświadczenia prawie żadnego dlatego zmniejsz oświetlenie a będzie mniej kłopotów, jak się oczytasz i nabierzesz praktyki można póżniej wrócić do 2x24w. a ta 15w tam jest wogóle nie potrzebna.

Jeśli kupisz firmowe nawozy np.Aquaart to stosujesz według etykiety i testy wtedy niepotrzebne.
chociaż no3 się przydaje.

Robieniem testów nie pozbędziesz się glonów .

Masz 2 gatunki roślin ? troche mało chyba że w wiekszej ilości.

1.ok,wyłączyłem naświetlanie 15w, zostaje mi 2x24.
2.yy bacopa mam 1 a tamte drugie mam 3 roślinki
3. polecasz jakieś artykuły na ten temat? Aby się zapoznać dokladnie z tematem ?

użyj opcji szukaj, na tym forum jest mnóstwo pytań na które ludzie już odpowiedzieli i na pewno ci pomożeSmile

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Oświetlenie mam teraz w miare ok? W czwartek wybiorę się po nawozy
Podaje co2,oświecam do 10h.
Co ile podmieniać wodę? Raz w tygodniu wystarczy?

No to mamy przyczyne glonów, brak obsady roślinnej - jak to ma być roślinniak a na to wskazuje wyposażenie to bez roślin nie ma co się dziwić. Dno powinno być zarośnięte min. 3/4 powierzchni.
Co do oświetlenia obstawiam że 1x24w też by wystarczyło.

Podmiany raz w tygodniu.

Skocz do: