Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła (/showthread.php?tid=29580)

1 2 3 4 5

RE: [84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła - Bulkas - 16.10.2011

Mam takie pytanko małe, a nie chce zakładać niepotrzebnego nowego tematu...
Przy pierwszej podmiance, skoro w akwarium nie ma żadnych żyjątek, mogę lać śmiało wodę nie odstaną z kranu?

RE: [84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła - Bodziol - 16.10.2011

(16.10.2011, 13:33)Bulkas napisał(a):  Mam takie pytanko małe, a nie chce zakładać niepotrzebnego nowego tematu...
Przy pierwszej podmiance, skoro w akwarium nie ma żadnych żyjątek, mogę lać śmiało wodę nie odstaną z kranu?

Ja od 15 lat leję prosto do akwarium bez odstawania , czy są w niej ryby czy nie ma. Żadna ryba nie padła ani nie popełniła z tego powodu samobójstwa .

RE: [84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła - DuH - 16.10.2011

(16.10.2011, 13:51)Bodziol napisał(a):  
(16.10.2011, 13:33)Bulkas napisał(a):  Mam takie pytanko małe, a nie chce zakładać niepotrzebnego nowego tematu...

Ja od 15 lat leję prosto do akwarium bez odstawania , czy są w niej ryby czy nie ma. Żadna ryba nie padła ani nie popełniła z tego powodu samobójstwa .

A czy przypadkiem nie jest tak, że woda podczas dojrzewania akwarium zostaje zasiedlona mikroorganizmami typu np bakterie nitryfikacyjne itp? a dodanie kranówki z CHLOREM zabija te organizmy i akwarium nie dojrzewa właściwie? Na pewno bardzo to destabilizuje akwarium. Zresztą od samego początku uczysz się swojego akwa, jak zawsze dajesz kranówkę a potem nagle zaczniesz dawać odstaną, kiedy wpuścisz rybki, to nie będzie punktu odniesienia...

RE: [84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła - Bulkas - 17.10.2011

Po tej podmianie prosto z kranu pojawiły się na drugi dzień zaraz okrzemki i gdzieniegdzie długie (z 4-5cm) nitki.

RE: [84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła - Bulkas - 18.10.2011

Dzień 8
Roślinki niby rosną. Po podmiance zaobserwowałem spory przyrost rotali i rogatka. Pojawiły się też okrzemki, na szczęście tylko na żwirze. Czyli akwarium jeszcze nie dojrzało do końca Smile
Zawiodły mnie bardzo bacopy. Nie chcą rosnąć prawie wcale, na wypuszczały pędów takich 5mm i dalej nie rosną, nie wiem co się dzieje. Stare liście marnieją, odpadają, postarają okrzemkami.
Ogólnie chyba nie jest źle jak na pierwszy tydzień.
Nawożę tylko potasem, dałem nieco większe dawki, gdzieś 1,5x powiększone.

Rotalom niedługo zrobię strzyżenie Big Grin
Jutro powinienem dostać EasyCarbo, więc lecę z powiększonymi dawkami Big Grin

RE: [84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła - Bulkas - 27.10.2011

Aktualny wygląd. Roślinki po przycince już niektóre, rotale jeszcze czeka przycięcie. Z bacopy został taki kikut jak widać, ale to było konieczne żeby wypuściła nowe pędy.

RE: [84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła - Bulkas - 03.11.2011

Jutro podmiana i przycinka rotali. Niedługo myślę że dorobię sie trawniczka z glosi. Mam farta, bo z poprzedniego wcielenia baniaka przetrwała jedna (!) sadzonka glosi i to w marnym stanie, ale mimo początkowych problemów przyjęła się Big Grin Przyciąłem wczoraj i dzisiaj widzę że już 2 pędy rosną Big Grin

RE: [84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła - Bulkas - 08.11.2011

Widzę, że temat nie cieszy się zbyt dużą popularnością...
Mimo to wstawiam fotkę po porządkach z rotalami. Bacopy dale do niczego nie podobne, ale póki nie podrosną to niewiele mogę z tym zrobić.

Jak widać złe ryby już pływają.

RE: [84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła - Lipa96 - 08.11.2011

Co tu napisać hmm. Akwarium ładne, szału nie ma ale idzie w dobrym kierunku.

RE: [84l] Kardynałkowo-roślinne - fotorelacja z restartu, Buła - Munianka - 08.11.2011

Fajna fotorelacja Wink i akwa niczego sobie tylko trawy mało Tongue