RE: [45l - LT] DuH-a towarzyskie od zera -
Malutki - 05.08.2011
10 neonów i 5 kirysków Panda + jakiś bojownik to nie będzie za dużo a w sam raz. Akwarium służy też do podziwiania ryb a nie tylko roślin. Rośliny to ja mam obok akwarium i sobie je podziwiam jak chce...
Ale ogólnie to ten korzeń nie wygląda zbyt dobrze jest tak na środku, co nie dodaje uroku. Taki wielki "kloc" za przeproszeniem. Powinieneś go przesunąć bardziej na lewo a po prawej dać jakieś drobne korzonki (gałązki). Według mnie było by lepiej.
DuH - 05.08.2011
Ten wielki "kloc" będzie do połowy od dołu zarośnięty roślinami (mały Heniek), chcę tam w środku posadzić jakiś mech. Pewnie pójdzie trochę do tyłu i w lewo, Masz rację jest masywny ale jednak nie jest taki straszny

wygląda jak kawał złamanego konara który utopił się w rzece... dodawać gałęzi już chyba nie będę bo się zagraci. ewentualnie jak rozmnożę mech to wtedy jakieś mchowe gałązki z tylnego planu na przód będą wystawać :]
dziękuje za zainteresowanie.
Jakie tło zastosować? białe, czarne, granatowe, niebieskie?
lion122 - 05.08.2011
Ja zastosował bym tło czarne , a akwarium całkiem całkiem (jak na początek

)
rafik - 05.08.2011
Tło bym dał jakieś ciemne.Ja mam czarne i sobie chwaliłem gdy miałem roślinniaka i teraz mam kamienie i też dobrze wygląda.Jeśli chcesz mieć małego heniasa to światełko,co2 i nawozy to podstawa.Zresztą przy większości roślin nawożenie to podstawa.
DuH - 05.08.2011
Ojej, to jaka roślina na trawnik, która nie potrzebuje CO2? Dodaje Carbo w płynie, ze światłem nie poszaleję.. Nie chcę stosować bimbrowni ani inwestować w system CO2.
rafik - 05.08.2011
(05.08.2011, 20:16)DuH napisał(a): Ojej, to jaka roślina na trawnik, która nie potrzebuje CO2? Dodaje Carbo w płynie, ze światłem nie poszaleję.. Nie chcę stosować bimbrowni ani inwestować w system CO2.
Carbo wystarczy,przecież to węgiel w płynie.Teraz nie widzę potrzeby podawania przy dwóch roślinach które nie wymagają takiego nawożenia.
DuH - 05.08.2011
pomyliłem CO2 z Carbo które dodaję

myślałem, że [CO2] to tylko zarezerwowane jest dla systemu "wężykowego" a nie płynnego

chce nawozić ale boje się, że przesadzę i wybuchną gloniska
DuH - 17.08.2011
Napisane przez DuH - 11.08.2011 21:37
W sobotę podmieniłem trochę wody, wpuściłem troszkę nawozu 1ml CLASSIC AquaArt.
Doszło czarne tło.
Dziś doszły zwierzęta, wiem że szybko ale z racji, że filtr był dojrzały i połowa wody też, zdecydowałem się wpuścić.
Woda delikatnie mętna bo wydaje mi się, że filtr nie wyrabia, rybki zresztą robią zamieszanie.
Planuję dokupić jeszcze 5szt neonek niebieskich i 2szt otosek i to tyle.
Po dołożeniu świetlówki rośliny zaczęły rosnąć, więc to dobra decyzja.
Moczarka wyleci a w jej miejsce pójdzie kabomba lub coś podobnego, nadal nie mam mchu i planowanego trawniczka ale będzie.
pozdrawiam.
Aktualizacja____________________________________________________
Po dosadzeniu Kabomby, moczarka została w śladowych ilościach i nieśmiało odbija z prawej strony zbiorniczka. Rrozmnażam też mech, dostałem przez przypadek 1szt (jeden strzępek) kiedy kupowałem rybki. Przymocowałem do maleńkiego kamyczka żeby nie pływał tylko był w jednym miejscu i już mam 4malutkie gałązki Smile
Po dniach od zalania:
myster - 30.08.2011
Widzę podobieństwo z obsadą roślin i umiejscowieniem do mojego > LOL
Ogólnie podoba mi się. Musimy mieć podobne gusta

Korzeń bym zostawił, Dołożył bym też kilka krewetek.
Długo stosujesz EasyCarbo ? po jakim czasie zauważyłeś efekty ?
DuH - 31.08.2011
Carbo stosuję od kilku dni od zalania zbiornika - od razu. 1ml/24h i stosuje do dziś, rośliny rosną, żabienica puszcza kwiat, a glonów niema

aktualnie dosadziłem jeszcze trawniczek ale wodę zmąciłem grzebaniem w akwa i dam zdjęcie jak się wyklaruje... Cabomba rośnie jak oszalała, dziś wywaliłem 7szt 20cm łodyg i zostawiłem tylko świeże-młode odrosty. Zastanawiam się nad wymiana jej na coś innego podobnego bo denerwująca jest, w kółko trzeba wkładać łapy do zbiornika i ja przycinać