RE: CZY PRZEGOTOWANIE WODY MA SENS -
kolcubuch - 13.07.2011
Bez sensu, wyjdzie właściwie na to samo jeśli postawisz zwykłą wodę na 24h. Podobno z uzdatniaczem w ogóle nie trzeba odstawać wody.
I piszę się 'odstanie' a nie 'octanie'.
Kejdi - 13.07.2011
(13.07.2011, 10:22)toomeka@wp.pl napisał(a): Tak ma się, że metale ciężkie po odstawieniu osiadają na dnie i wlewając wodę do zbiornika należy uważać by nie zruszyć dennej warstwy czyli najlepiej odciągać wężykiem(nie z dna tylko z powierzchni) pozostawiając jakąś ilość wody na dnie. Resztę wylać.

Kurcze, gdyby na dnie miały osiadać jakieś gwoździe czy coś to mógłbyś mieć pewność, że nie wprowadzasz ich do akwarium a tak to szczerze wątpię

Skoro jednak uspokaja to Twoje sumienie, to się nie wtrącam...
A co z chloraminą? Wąchasz czasem odstawioną wodę tuż przed wlaniem do akwarium?
toomeka@wp.pl - 13.07.2011
(13.07.2011, 19:14)Kejdi napisał(a): Skoro jednak uspokaja to Twoje sumienie, to się nie wtrącam...
A co z chloraminą? Wąchasz czasem odstawioną wodę tuż przed wlaniem do akwarium?
Jeśli chcesz być zgryźliwa to niestety nie ruszyło mnie to.
Nie mam pojęcia czy u mnie używają samego chloru czy chloraminy.
Dla Twojego uspokojenia, że nie jestem człowiekiem idealnym w akwarystyce-
używam uzdatniaczy

a tylko tak napisałem jak powinno być prawidłowo
Kejdi - 13.07.2011
(13.07.2011, 19:33)toomeka@wp.pl napisał(a): Jeśli chcesz być zgryźliwa to niestety nie ruszyło mnie to.
I słusznie, bo nie chciałam być zgryźliwa.
(13.07.2011, 19:33)toomeka@wp.pl napisał(a): Nie mam pojęcia czy u mnie używają samego chloru czy chloraminy.
Dla Twojego uspokojenia, że nie jestem człowiekiem idealnym w akwarystyce-
używam uzdatniaczy
Ja też nie jestem i nie rozumiem tego o uzdatniaczach.
(13.07.2011, 19:33)toomeka@wp.pl napisał(a): a tylko tak napisałem jak powinno być prawidłowo
No to teraz już wszyscy będą wiedzieć, że prawidłowo jest odstawiać wodę na 24h a woda prosto z kranu nawet w małych ilościach rybom szkodzi

Odstawianie na pewno nie jest błędem, ale naprawdę nie jest konieczne.
mateusz15 - 16.07.2011
to w końcu jak mam robić
tosic - 16.07.2011
wlej wode z kranu do baniaka i odczekaj 24h

nie gotuj szkoda gazu czy czego Ty tam używasz

pozdro