RE: [ 240l - Malawi ] Mdhlodz (aktualne foto post 9) -
mdhlodz - 05.06.2011
Jest takie ryzyko. Mam kolegę który robi doktorat z chemii i nie jest akwarystą i powiedział, że woda w łodzi jest najlepszą do picia i zdatną do picia bez gotowania, i potwierdzam to, smakuje lepiej niż wody ze sklepu z tym, że ryby nie będą pić. Znów kolega akwarysta powiedział, że te ryby wszystkie i tak pływają w sklepach i na giełdach w kranówce. Ryby czasem się ocierają o piasek ale są przekarmiane, bo ja karmię 3 razy dziennie takie 3 małe szczypty a się okazuję że moja druga połowa też z raz karmi dlatego teraz już to się zmieni. Ryby się nie ukrywają, nie są płochliwe, jak się podchodzi to zawsze są przy pokrywie, jak sie przechodzi obok to płyną za człowiekiem. Po z atym tych bakterii to ja wlałem 150% normy, a niech mają. Najwyżej jakieś bakterie nie przeżyją bo nie znajdą pożywienia. Ale myślę że jest ok, bo czuć po zapachu wody. Ale czy to jest miarodajne...
rafik - 05.06.2011
Jak dla mnie jest super.Kamulce fajnie rozmieszczone i do tego anubias-gratuluję wystroju.
wisnia0384 - 05.06.2011
(05.06.2011, 10:08)mdhlodz napisał(a): Po z atym tych bakterii to ja wlałem 150% normy, a niech mają. Najwyżej jakieś bakterie nie przeżyją bo nie znajdą pożywienia. Ale myślę że jest ok, bo czuć po zapachu wody. Ale czy to jest miarodajne...
A to w ogóle są jakieś bakterie czy pożywka dla bakterii. Gdzieś czytałem, że właściwie nikt nie wie co to jest a firmy składu nie ujawniają. Podobno ten sam efekt daje wrzucenie pierwszego dnia po zalaniu żywego pokarmu (lub mrożonego)
W gruncie rzeczy nie wypowiadam się w tematach dotyczących wielkich jezior afrykańskich ale jakbym robił Malawii to zastosowałbym identyczny kolor skałek, piachu i tła. Idealnie to wygląda. No i rośliny na duży plus.
Ale z tym przedwczesnym zarybianiem to mam nadzieję, że nic złego się nie stanie.
mdhlodz - 05.06.2011
Starałem się pobrudzić wodę, wsypywałem jedzenie jak nie miałem rybek. W sumie dwa razy. A z bakteriami chodziło o to, że lepiej dać więcej i skazać je na głód niż żeby rybą brakowało warunków. A z tymi bakteriami podejrzewam, że to takie placebo. W końcu jest popyt jest podaż.
Ps: Wywaliłem deszczownice, także wymażcie ją oczami wyobraźni.
mdhlodz - 06.06.2011
Kilka fotek młodej obsady:
rafik - 06.06.2011
Już Ciebie nie lubie

Strasznie podoba mi się Twoje szkiełko.Do tego jeszcze taka obsada-żółto/niebieska.Super.Z tego co widzę to masz cztery gatunki,troche dużo.Nie jestem jakimś ekspertem ale zostawiłbym yellow i maingano.Fajne połączenie.Co to są za kamloty?Te fioletowo białe?
mdhlodz - 06.06.2011
Nie no mam 3 gatunki. 5 szt. Maingano, 4szt. Acei i 6szt. Yellow. 1 szt. niezidentyfikowana, podejrzenie jest, że to Elongatus. Jest na wydanie ale nie mogę go odłowić. Acei tez jak już będą duże to będzie redukcja.
A kamienie to senpertynit i dwa łupki fylitowa i z 3 najmniejsze z nad jeziora Jeziorsko. A kolor to myślę, że też zasługa oświetlenia.
rafik - 06.06.2011
Zapal światło po kilku godzinach mroku.Jak będą spały to łatwiej je wyłowic.Co to za kamloty?
mdhlodz - 06.06.2011
A kamienie to senpertynit i dwa łupki fylitowe i z 3 najmniejsze z nad jeziora Jeziorsko. A kolor to myślę, że też zasługa oświetlenia.
rafik - 06.06.2011
Coraz częściej myślę nad powrotem do pysków.No i właśnie yellow i maingano by pływały.
Napwno będę śledził Twój temat.