Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Opłaca się kupić świetlówki akwarystyczne jakiejś firmy np.Sera ? - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Sprzęt w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: DIY (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Temat: Opłaca się kupić świetlówki akwarystyczne jakiejś firmy np.Sera ? (/showthread.php?tid=2571)

1 2 3

RE: Opłaca się kupić świetlówki akwarystyczne jakiejś firmy np.Sera ? - baarrteek - 30.12.2009

victus napisał(a):
baarrteek napisał(a):Ja na twoim miejscu kupiłbym jedną świetlówkę stymulującą wzrost roślin. Mam taką i jestem bardzo zadowolony.

To co Ci się sprawuje i jest przydatne, niekoniecznie znajdzie zastosowanie u Barbąsa. Nie wiesz jakie ma akwarium, jak wygląda sprawa z roślinnością, a w ciemno proponujesz świetlówkę dla roślin. To tak jakby dzwonić do lekarza by przepisał lek nie mówiąc o objawach i o chorobie jaką się ma.

Moja odpowiedź była skierowana do autora tematu który pytał o świetlówki stymulujące wzrost roślin i ubarwienie ryb. Moja świetlówka świetnie wzmacnia kolory takie jak czerwień czy pomarańcz a dodatkowo rośliny lepiej przy niej rosną.
Przyznaję, że nie zauważyłem, że temat jest z 2007r. Przepraszam za wprowadzenie zamieszania moim ostatnim postem.

RE: Opłaca się kupić świetlówki akwarystyczne jakiejś firmy np.Sera ? - victus - 30.12.2009

baarrteek napisał(a):Moja odpowiedź była skierowana do autora tematu który pytał o świetlówki stymulujące wzrost roślin i ubarwienie ryb. Moja świetlówka świetnie wzmacnia kolory takie jak czerwień czy pomarańcz a dodatkowo rośliny lepiej przy niej rosną.
Przyznaję, że nie zauwarzyłem, że temat jest z 2007r. Przepraszam za wprowadzenie zamieszania moim ostatnim postem.

Myślałem, że do Brąbasa, który zadał pytanie, gdyż jak penwie nie zauważyłeś, autor wątku zadał to pytanie 2 lata temu....

EDIT:

By nie spamować i nie nabijać postów, odnośnie postu niżej, postu baarrteek'a, zwracam honor, tym razem ja tego nie doczytałem Smile

RE: Opłaca się kupić świetlówki akwarystyczne jakiejś firmy np.Sera ? - baarrteek - 30.12.2009

baarrteek napisał(a):Przyznaję, że nie zauwarzyłem, że temat jest z 2007r.

Wyjaśniłem to w poprzednim poście.

Różnice w cenach świetlowek. - marcinek - 02.02.2011

Witam chciałbym się spytać czemu świetlówki do akwarium są tak drogie (100zł)? Na allegro większość jest w takiej cenie, lecz widziałem w jednym internetowym sklepie to świetlówka 36W jest w cenie 35zł. Proszę nie usuwać tematu jak ktoś będzie miał problem to będzie się kierował tutaj

Jasne... tak jak Tobie chciało się poszukać na forum informacji na interesujący Cię temat...
Ostrzeżenie:
dublowanie wątków - 10%
100% = ban
Kejdi

RE: Świetlówki - katecheta22 - 02.02.2011

Są drogie bo są "specjalistyczne" ile w tym prawdy to ja nie wiem bo nie używam Smile
A osobiście proponuje zamienniki za około 5 zł i roślinki przy nich szaleją wystarczy dobrać odpowiednią barwe.

RE: Świetlówki - 3promile - 02.02.2011

Za 5 zł to raczej do oświetlania biurka Wink

Przykład pierwszy z brzegu:
http://9uj.utnij.net

RE: Różnice w cenach świetlowek. - katecheta22 - 02.02.2011

Przejdź sie do sklepu na mej wsi,świetlówki 13w do 60l zakupiłem za 3 zł i rośliny szaleją Wink

RE: Różnice w cenach świetlowek. - marcinek - 02.02.2011

A oświetlenie 15W na 60l wystarczy ? http://www.akwaria.net/Produkty/Wyposazenie-akwarium/Swietlowki#list To jest ten sklep z tanimi świetlówkami.

RE: Różnice w cenach świetlowek. - Malutki - 02.02.2011

No więc tak, Marcin, z świetlówkami jest tak jak ze wszystkim innym. Np. Buty sportowe :
Nike:350zł Adidas:300zł Reebok: 250zł Puma:200zł Kalenji:150zł Krzak:30-50zł.
Tak samo jest ze świetlówkami, te markowe i specjalistyczne kosztują zazwyczaj sporo tak jak mówisz w zależności od marki i przeznaczenia 30-100zł , natomiast te chińskie lub po prostu zwykłe kosztują 5-20zł. Wiadomo, że z założenia te akwarystyczne są lepsze, ale jak jest w praktyce to ciężko powiedzieć, bo co drugi dzień nie zmieniasz w tym samym akwarium świetlówek, żeby stwierdzić które są lepsze Smile
Takie pytanie bez odpowiedzi. Jeśli masz kasę to kup oczywiście markowe, jeśli jednak Ci jej brak to nie ma przeciwwskazań, żebyś kupił zwykłe z CASTORAMY Smile

RE: Różnice w cenach świetlowek. - 5pirit - 02.02.2011

Trzeba rozróżnić przede wszystkim co jest "specjalistyczne" a co jest "zamiennikiem". Wejdź na allegro w dziale akwarystyka masz oświetlenie, tam znajdziesz świetlówki.

I teraz tak cena zależy od:

- typ: T8 czy T5 (dwa najczęściej stosowane)
- jaką barwę ma dawać świetlówka (zależy jaki efekt chcemy uzyskać lub też do czego ma nam posłużyć np. wzrost roślin, ładne wybarwienie roślin jak i rybek
- mocy, im mocniejsze tym droższe no i dłuższe (trzeba dopasować pod swoją pokrywę)

Według mnie specjalistyczne są żarniki HQI i tutaj cena sięga grubo ponad 100zł.

Natomiast sprawa ze świetlówkami wygląda tak, że ceny zaczynają się od 10zł do 100zł (za te najmocniejsze-najdłuższe).

Najczęściej koszt jednej to ok. 25-30zł np. Philips Aquarelle lub Sylwania Grolux.

Sprecyzuj jaką masz pokrywę i czego dokładnie oczekujesz?