• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Opłaca się kupić świetlówki akwarystyczne jakiejś firmy np.Sera ?

Jakiś czas temu zakupiłem sobie pokrywę akwariową(80/40 czy jakoś tak). Świetlówki jakie są w niej wmontowane to standardówki,były od razu z pokrywą.
No i pytanko:opłaca się kupić świetlówki akwarystyczne jakiejś firmy,np.Sera? Czy to daje widoczną zmianę we wzroście roślin i kolorystyce ryb? Jeśli możecie to powiedzcie jakie i jakiej firmy żarówy będą najlepsze?

Nie opłaca się.
Tu głównie chodzi o barwę światła, współczynnik oddawania barw (RA) oraz o wartość lumenów (przenikalność światła)
Polecam świetlówki o oznaczeniach 840, 860, 865 lub 965 z firmy Osram i Philips. Taką świetlówkę możesz kupić za 7-10 zł w hipermarkecie.
Inne firmy można kupić już za 4 zł z tym że RA mają słabsze.

Różnica między tzw akwarystyczną, a zwykła polega jedynie na napisie "akwarystyczna" i większej cenie ;-)

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

ja muszę powiedzieć, że mam świetlówkę FLORA-GLO 18000K kosztowała 44 zł i że nie mam problemu z glonami i rośliny b. dobrze rosną w moim akwa ;-)

Obydwie macie rację. Świetlówki akwarystyczne różnią się bardzo nieznacznie od tych które wymieniła Kesi ale jednak się różnią. W świetlówka przeznaczonych dla roślin różnica polega na maleńkim piknięciu na barwie czerwonej i fioletowej, a więc barwy światła z jakiego korzysta roślina przy fotosyntezie. Dla dobrze oświetlonego akwarium nie ma to większego znaczenia gdyż świetlówki emitują prawie pełne widmo ale w standartowych pokrywach liczy się każdy foton. Nawet odbłyśniki zapobiegające odbiciom przynoszą wymierne korzyści. Nie koniecznie musicie się ze mną zgadzać ale moim zdaniem jedna świetlówka z widmem specjalnie dla roślin wcale by nie zaszkodziła, dobrze było by też zainwestować w odbłyśniki, albo chociaż pokrywę od wewnątrz pomalować białą farbą.

Nie opłaca się! Płacisz wtedy za firme, a nie za fakt.wartość żarówki..

kacha twoja świetlówka ma jedynie około 2800K, pomyliłaś świetlówki z POWER-GLO

tutaj macie ciekawy artykuł; http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly/...tlenie.php

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

chciałem kupic zwykłą świetlówke w castoramie było ich mnustwo, różne kolory i odciecnie o różnych długościach i cenach mniej więcej od 10zł do 50zł niestety żadna z nich nie pasowałaby do mojej pokrywy, jestem zmuszony kupować oryginalne "juwela" ale cóż zobacze efekty za parę miesięcy....

to co masz za pokrywe akwa ile litrów?

Ja na twoim miejscu kupiłbym jedną świetlówkę stymulującą wzrost roślin. Mam taką i jestem bardzo zadowolony.

Pesymista to człowiek, który z dwojga złego wybiera obydwa.

baarrteek napisał(a):Ja na twoim miejscu kupiłbym jedną świetlówkę stymulującą wzrost roślin. Mam taką i jestem bardzo zadowolony.

To co Ci się sprawuje i jest przydatne, niekoniecznie znajdzie zastosowanie u Barbąsa. Nie wiesz jakie ma akwarium, jak wygląda sprawa z roślinnością, a w ciemno proponujesz świetlówkę dla roślin. To tak jakby dzwonić do lekarza by przepisał lek nie mówiąc o objawach i o chorobie jaką się ma.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

Skocz do: