126l By Satyr :::Aktualizacja::: -
Satyr88 - 23.04.2011
Szkło: 80x35x45 126l zalane ok 106l. Akwarium wystartowało 25 Marca 2011r
oświetlenie: Belka Hagen 2x39w T5 świetlówki Life-glo.
Filtr: Tymczasowo Chinol 700l/h i aqua szut junior 500 a będzie jak dojdzie Tetra ex1200 zewnętrzny

Podłoże: 1 warstwa JBL aquaBasis plus, następnie kulki JBL, a na to JBL Manado.
Nawożenie: tymczasowo Co2 Tetra w spreju

będzie butla 1,5kg PG Makro 2ml dziennie, easy Carbo 5 ml dziennie
Ogrzewanie elite 150W
Parametry Ph- 6,8, kh 4 , gh ok 10
Flora:
Bacopa crenata
Hygrophila polysperma Rosaenervig
Ludwigia arcuata
Ludwigia sp.
Rotala rotundifolia indica
Anubias nana
Hemianthus callitrichoides Cuba
Pogostemon helferi - gwiazda wodna
Microsorium oskrzydlone
byxa japońska
tymczasowo Moczarka
Mech jawajski
Fauna:
Neon innesa x15
Otosek x7
Krewetka RC 5 szt.
RE: 126l By Satyr -
marcinek - 23.04.2011
Ciekawy początek, ale ja bym nie nakładał tyle mchu na korzeń w ogóle nie widać korzenia niestety tylko mech a roślinki przecież ale zostaw tak jak ci się podoba
Kondziu360 - 23.04.2011
Podoba mi się, choć nie jest to nic nadzwyczajnego. Zobaczymy jak zarośnie

Moc grzałki mierzymy w Wattach a nie Voltach. Popraw
Sebancisz - 23.04.2011
Podoba mi się, roślinne, w moim guście. Do krewetek spokojnie możesz dołożyć ramirezy (parkę). Oczywiście cały efekt będzie po zarośnięciu. Życzę szkiełka bez glonów.
Satyr88 - 23.04.2011
drobne przejęzyczenie

mech będę przycinał tak że będzie ok

w sumie mam taki zamiar żeby korzeń był gęsto obrośnięty mchem

szału na razie niema, ale dopiero się uczę

Może mi ktoś coś doradzi, lub powie co robię źle, może wskazówki odnośnie nawożenia.
ps: odnośnie glonów to gdzie nie gdzie są niteczki ale pod kontrolą

zapomniałem dodać że mam własne wychodowane 3 małe kakadu lecz gdy podrosną je oddam bo boje się o krewetki
Sebancisz - 23.04.2011
Moczarka - tymczasowo. Co zamiast moczarki, bo tylko ona jakoś mi dziwnie wygląda w akwarium?
Satyr88 - 23.04.2011
dałem ją po to żeby się ustabilizowało w akwarium moczarka b. szybko rośnie więc pomaga mi też w walce z glonem

za moczarkę nic nie będzie, na fotce nie widać ale za moczarką jest nurzaniec który niebawem opanuje lewą stronę
Puma007 - 23.04.2011
Ogólnie akwa mi się podoba

Zamiast moczarki zdaję mi się, że dobrze wyglądała by cabomba caroliniana, która przy Twoim oświetleniu i nawożeniu będzie rosła w oczach.
Krewetki EC? Czy nie miało być RC? Jeśli to Red Cherry to spokojnie wrzuciłbym Twoje Kakadu do tego akwa bo, jeśli zapewnisz krewecią odpowiednie kryjówki, Pielęgniczki nie dadzą rady całkowicie ich wyeliminować

Ale mimo wszystko dokupiłbym ich jeszcze tak z 5szt. (chodzi mi tutaj o RC)
Powodzenia
Satyr88 - 23.04.2011
było ich 15, ale pazerne neonki czekały jak zrzucą pancerz i w spokojną rybkę zmieniły się w piranie ;/ kakadu+ krewetki to nie wiem, samiec kakadu gdy jest już dorosły ma taki wielki pysk że mógłby połknąć krewetkę w całości

a co do kabąby, to kabąba woli chłodniejszą wodę i prędzej czy później by mi padła. lepiej dołożyć microzorum. Ale Dzięki za radę
mcda-p - 23.04.2011
Jedyne co bym zmieniła to neony na tęczanki, razbory czy cokolwiek innego. Akwa fajne i pewnie nietanie

Najbardziej wzrok przykuwają te drobne gwiazdy wodne rozsiane po dnie