• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[240l] ogólne

Witam.
Nasze 72l zamieniło się w krótkim czasie w 240l.

Sprzęt:
Akwarium proste 240l (standard)
Pokrywa samoróbka - oświetlenie: 2x39W T8, 1x28W T5, 1x24W T5, 2x18W T8, 1x15W T8 moduł Aquael 11W => 0,8W/l

Filtracja: 2x HW302, filtry połączone ze sobą - woda wpływa do pierwszego wypełnionego po brzegi gąbką, wpływa do drugiego (ceramika, zeolit, torf) i z niego wpływa do akwarium.

Ogrzewanie: grzałka z termostatem 150W

Podłoże: 50kg piasku kwarcowego, kulki gliniano-torfowe

Nawożenie: sole mikro i makro (po 4ml dziennie), węgiel w płynie (5ml dziennie), CO2 z bimbrowni.

Rośliny:
Kryptokoryna lucens
Lilaeopsis
Pogestemon helferi
Rogatek
Żabienica amazońska
Hygrophila polysperma
Althernanthera reinecki
Bacopa monnieri
Hygrophila Siamensis
Mikrosorium
Anubias
Nurzaniec
Mech (???)
Reszty nazw nie znamSmile

ZwierzątkaSmile
Skalar - 7szt (docelowo dwie pary)
Pielęgniczka ramireza - parka
Razbora klinowa - 10szt
Neon inessa - 10sztuk
Neon czerwony - 8sztuk
Kirys pstry - 4szt
Kirys spiżowy - 5szt
Gupik - 4samce
Kosiarka - 6szt
Krewetki RC i Babaulti
Ślimaki Anentome Helena

Poprawiam tytuł - BlackHawk88

Załączone pliki Miniatury

mi osobiście sie podoba

Przy siedmiu skalarach odradzał bym neonki, skalary mogą Tobie te neonki szybko zjeść. Musisz się zdecydować albo neonki albo skalary. Jeśli już nie masz jak się ich pozbyć to porób jak najwięcej kryjówek by neonki miały gdzie się chować, mogą to być wypreparowane kokosy. Akwarium b.ładne PowodzeniaWink

Mam pytanko ile za wszystko zapłaciliście?

(31.07.2012, 23:33)Jaras96 napisał(a):  Przy siedmiu skalarach odradzał bym neonki, skalary mogą Tobie te neonki szybko zjeść. Musisz się zdecydować albo neonki albo skalary. Jeśli już nie masz jak się ich pozbyć to porób jak najwięcej kryjówek by neonki miały gdzie się chować, mogą to być wypreparowane kokosy. Akwarium b.ładne PowodzeniaWink

Neonki się nie chowają w kokosach , odkąd jestem w tym 'fachu' (5lat) chyba 2 razy widziałem schowane neonki ,a było to kiedy spały, tzn. światło było zgaszone w akwarium.
Po 2. Skalar który był wychowany od małego z neonkami - nie ruszy ich.
Po 3. Jak skalar ma min. 12cm wysokości , a takie bydle ci urośnie po 7-9 miesiącach .

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Neonków nie zamierzamy oddać, skalary są bardzo małe, więc myślę że się będą razem dobrze chowaćSmile
Koszty:
Akwarium używane z pokrywą, filtrem i szafką - 300zł plus 100zł dowóz
Drugi filtr kupowaliśmy miesiąc temu - 150zł
Grzałkę mieliśmy od dawna - kosztowała około 40zł
Piach - 14zł
Rośliny przełożone z 72l, dokupiliśmy tylko zwartkę, trawkę i jeszcze jedną - 36zł
Dorobienie dodatkowego oświetlenia - około 120zł
Ryby = +/- 150zł
Nawozy, bimbrownia itd +/-50zł

Mogło być taniej ,w sumie ja za swoje zapłaciłem rzecz biorąc 3000zł, ale to w ciągu 2 lat, normalnie za nie dałem 800zł. Żałuje , bo wszystko kicz i robione pod roślinniak- a ja kocham pielęgnice.

Tobie bimbrownia coś daje? U mnie tylko robiła za odpychający przedmiot w pokoju ;p , a rośliny jak rosły tak rosły.

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Bimbrownia jest a do tego węgiel w płynie +mocne światło (dziś doszło 2x18W) na całej powierzchni pokrywy. Bimbrownia jest zrobiona z większych porcji składników w 5-litrowych butlach. Rośliny bąbelkują, więc raczej coś daje...

To, że jesteś w tym fachu 5 lat nie oznacza że neonki nie chowają się w kokosach. Może poprostu nie zauważyłeś jak sie tam chowają, bo nie wieże żebyś 24/h siedział przy szkle i wgapiał się czy neony nie chowają się do kokosa... A po 2 kokosy są najbardziej lubianymi kryjówkami przez neony, znajdują się one w ich naturalnym środowisku.. no cóż, człowiek całe życie się uczy, więc nie przejmuj się swoją niewiedząWink

Mnie nie podobają się kokosy, wyglądają dla mnie dość sztucznie... Neonki sobie poradzą, bo zanim skalary urosną to w akwarium już będzie busz. Poza tym są od początku z neonami, więc jak już ktoś powiedział - nie powinny ich zjadaćSmile

Skocz do: