1
miałam niedawno 4 rybki ale 2 zdechły mi. nawet niewiem jaka była przyczyna. mam ok10l akwa. karmie je cały czas tą sama karmą. maja tylko lampke, a w akwa kamienie, muszle,i statek. poprostu najpierw jedna rybka zaczęła pływac bokiem na górze akwa. jak zdechła i ja wyjęłam to po jakims msc zdechła mi druga. nie miały rzadnych plam na sobie. poprostu nagle przestały jeść i niedługo kipły
28
no nie dziwne skoro to były welony w 10l! i nie dość, że 10l to jeszcze statek i inne śmieci, zdechły bo trafiły nie tam gdzie trzeba, wszystko na temat
1
czyli mam tam zostawić sam statek ?czy co mam zrobić????????????????????????????? rozumiem że nie dokupywac nastepnych rybek.ale do tej pory widziałam tylko że pisza tu o chorobie z jakimis plamkami
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2012, 15:02 {2} przez
lubierybki.)
28
zostaw sam statek
a jak już poczytasz i zrozumiesz na czym to trochę polega- akwarystyka, to wyjmij ten statek i inne duperele i zrób ładne krewetkarium z Krewetkami Red Cherry.
Proponuję zacznij od początku, czyli co musisz mieć w akwa- jaki sprzęt, potem myśl o czymś żywym, a zanim coś wciśniesz do swojego akwarium poczytaj o wymogach-> minimalnym litrażu dla danej ryby i pamiętaj jeszcze jedno: ŻADNA RYBA NIE MOŻE ŻYĆ W KULI
1
jakby to odemnie zależało to bym tak zrobiła ale akwa dostałam na urodziny. a tego sie nie spodziewałam i nawet nie myślałam żeby sie przygotowac do tych rybek. moi rodzice nie bardzo znaja sie na akwarystyce więc brali tak żeby było ok
28
ok, to już teraz wiesz co masz robić i wytłumacz rodzicom, a będzie dobrze
1
(18.02.2012, 14:59)asz32 napisał(a): zostaw sam statek
a jak już poczytasz i zrozumiesz na czym to trochę polega- akwarystyka, to wyjmij ten statek i inne duperele i zrób ładne krewetkarium z Krewetkami Red Cherry.
Proponuję zacznij od początku, czyli co musisz mieć w akwa- jaki sprzęt, potem myśl o czymś żywym, a zanim coś wciśniesz do swojego akwarium poczytaj o wymogach-> minimalnym litrażu dla danej ryby i pamiętaj jeszcze jedno: ŻADNA RYBA NIE MOŻE ŻYĆ W KULI
jakby to odemnie zależało to bym tak zrobiła ale to moi rodzice kupywali a ja sie tego nie spodziewałam i sie nie przygotowałam
dobra zostawie im tylko ststek. a jeszcze taka sprawa bo ja wymieniam wode co 2 tyg ale całą na raz a z tego co sie dowiedziałam to mam wymieniac po 20% ale w takim razie co ile mam wymieniac całą żeby wymyć dno?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2012, 15:31 {2} przez
lubierybki.)
28
masz zostawić sam statek bez ryb-o to mi chodziło, statek do wyjęcia!
w żadnym wypadku nie wymienia się całej wody co 2 tyg! ani nawet raz na rok czy dwa.
Podmieniasz 2 razy w tygodniu po ok 20% (bo masz tylko 10l), ale na odstaną minimum 24 godziny
Oddaj te ryby do zoologika, albo kumuś kto ma większe akwa a nie ma zupy rybnej, nie męcz ryb