6
Witam.Tak jak w temacie.
Prosze o pomoc i dorady
1.Co myslicie o swietlowkach t8 2x15w HAGEN AQUA-GLO HAGEN FLORA-GLO +Świetlówka T5 Sylvania Aquastar 10000k?
2.Jakie roslinny do takiego małego baniaka i przy takim słabym oswietleniu
3. Jaki nawóz?
Z gory dziekuje za pomoc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2011, 16:15 {2} przez
Snowy206F1.)
19
Witamy.
Na początek: nie "dorady" tylko porady.
1. t8 2x15w HAGEN AQUA-GLO HAGEN FLORA-GLO z tych świetlówek będziesz miał wystarczającą ilośc światła ale dla bardziej wymagających roślinek możesz potrzebować ok. 0,7 w/l.
2. nie bardzo sie znam na roślinach do baniaków holenderskich ale mam mało wymagające i ładnie rosną: Cryptocoryne Wendti Green, anubias bateri nana, Echinodorus tropica (ten jest bardziej wymagający, bo u mnie marnieje) i kilka innych takich jak moczarka, mech jawalski, wgłębka i nurzaniec( niby taka nie wymagająca roślinka a u mnie wcale nie rosnie)
3. Co do nawozów to na pewno żelazo.
4. I oczywiscie CO2.
Najlepsza strona z filmami i serialami -->
kinozajawka.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2011, 18:22 {2} przez
dbamian.)
6
(10.03.2011, 18:18)dbamian napisał(a): Witamy.
Na początek: nie "dorady" tylko porady.
1. t8 2x15w HAGEN AQUA-GLO HAGEN FLORA-GLO z tych świetlówek będziesz miał wystarczającą ilośc światła ale dla bardziej wymagających roślinek możesz potrzebować ok. 0,7 w/l.
2. nie bardzo sie znam na roślinach do baniaków holenderskich ale mam mało wymagające i ładnie rosną: Cryptocoryne Wendti Green, anubias bateri nana, Echinodorus tropica (ten jest bardziej wymagający, bo u mnie marnieje) i kilka innych takich jak moczarka, mech jawalski, wgłębka i nurzaniec( niby taka nie wymagająca roślinka a u mnie wcale nie rosnie)
3. Co do nawozów to na pewno żelazo.
4. I oczywiscie CO2.
Dzieki za info a tak na marginesie jak masz akw?
A moze inaczej jakbym zamiast 2x15w t8 wlozyl 2x24 t5 bedzie lepiej czy to juz nadmiar?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2011, 20:03 {2} przez
Snowy206F1.)
6
I nikt wiecej sie nie wypowie?...
19
Zaczekaj, dziś napisałeś pytanie o 14, niektórzy piszą późno w nocy, niektórzy nad ranem może jeszcze cos dopiszą.
Cierpliwości.
Co do twojego editu to może by nie było tak za dużo jeżeli dałbys jakies roślinki pływające na powierzchni. Cóż poczekaj aż się wypowie ktoś kto posiada holendra.
Najlepsza strona z filmami i serialami -->
kinozajawka.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2011, 22:22 {2} przez
dbamian.)
22
Cryptocoryny w holenderskim to nie jest dobry pomysł, bierz drobne roślinki i sadź w dużych "kupach" : rotale itp.
Światła do holendra to za mało. Jak chcesz takie dobre roślinne to minimum 45W musisz wsadzić u siebie.
Zaopatrz się też w jakieś nawożenie Co2 może być EC przy tym litrażu, aczkolwiek lepiej jakby była butla, ale to droga sprawa
Nawozów jest bardzo dużo musisz kupić takie jak : Mikro, Makro, Żelazo, EC(ewentualnie). Najlepiej jak były poszczególne składniki jak najbardziej osobno, wtedy najlepiej, ale jakiś nawóz zawierający wszystkie też może być
Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
6
Moze jeszcze jakis doswiadczony akwarysta sie wypowie...
10
(10.03.2011, 22:29)Malutki napisał(a): Cryptocoryny w holenderskim to nie jest dobry pomysł, bierz drobne roślinki i sadź w dużych "kupach"
Poczytaj Malutki najpierw o akwariach holenderskich, zamiast pisać takie głupoty i wprowadzać (nie po raz pierwszy z resztą) ludzi w błąd. Naprawdę uważasz, że w akwarium holenderskim powinny się znajdować same drobne rośliny?
Snowy206F1, zamiast popędzać użytkowników bierz się za szukanie dostępnych już informacji i ostrą lekturę bo z tego tematu nic już nie będzie. Jak widzisz sami eksperci zainteresowali się Twoim tematem...
Ostrzeżenie:
dublowanie pytań, nazwa tematu nie opisująca problemu, post pod postem i popędzanie użytkowników, lenistwo - 30%
100% = ban
Zamykam - Kejdi