3
Siemka.
W końcu nadszedł ten sądny dzień, w którym zdecydowałem się zatrudnić paru glonożerców w akwarium. Mam to szczęście, że mogę dowolnie zarządzać obsadą (prawie puste 240l -tylko wieksza liczba daniaków w drodze - jeszcze w kotniku, brak drapieżników).
Jakie są Wasze odczucia względem wyżej wymienionych?
Z tego co wyczytałem, oba gatunki jakoś szczególnie nie różnią się pod względem wymagań (kosiara może troche więcej miejsca), z ich żarłocznością też jest ponoć podobnie.
Osobiście skłaniam się w stronę otosków - wydają mi się sympatyczniejsze

i są mniejsze.
Jakie są wasze odczucia?
Rozwiążmy w końcu ten problem nękający akwarystów od lat

Sonda!
Pozdr.
Restart po 15 letniej przerwie? 280 kilogramow wody kamieni i roslin+idiota.
11
zależy jaka obsada itp kosiarki rosdną dużę i ładne wrazie glonów rzucą się na nie[ale ona nie wszytskie je tylko niektóre tak samo otosek]
131
No ja bym proponował to i to.Kosiarka i otosek mimo że oboje jedzą glony to w całkiem inny sposób.Kosiarka nie zje ci zielenic z szyb bo nie umie się do niej przykleić,a otosek nie zje ci tych nitkowatych bo nie umie jak kosiarka zawisnąć w wodzie i wciągnąć(otosek musi się na czymś opierać lub trzymać).Do 240l akwa dałbym 10 otosków i 10 kosiarek.Zachowaniem też się różnią,kosiarka jest szybka i woli sobie pośmigać po akwa,a takie otoski to u mnie tylko sobie odpoczywają w liściach microsorium lub na korzeniu.
8
To całkiem dobre rozwiązanie ale nie dawał bym 10 kosiarek a max 6
112 L Ogólne
3
Ok,
Cytat:Zależy jaka obsada itp kosiarki rosdną dużę i ładne
Z obsadą nie ma problemu, wszystko kompatybilne zarówno z kosiarami jak i z otoskami, wlasnie jedyny problem to fakt, że duże rosną (akwarium to rośliny+rybki a nie odwrotnie - ot taka moja wizja)
Cytat:No ja bym proponował to i to. Kosiarka nie zje ci zielenic z szyb ,a otosek nie zje ci tych nitkowatych. Do 240l akwa dałbym 10 otosków i 10 kosiarek
Problem w tym, że staram się ograniczać ilość ryb jak tylko mogę, dlatego też generuję sobie problemy z wyborem. Glonow nitkowatych mam bardzo mało (jeszcze!), szyby też nie zarastają mi w jakimś szaleńczym tempie, więc 2 stada na pewno by nie wyżyły tylko na glonach. Takie już jest to moje akwarium, że ani w jedną ani w drugą stronę. Zamiast porządnego ataku nitek, mam tylko przebąkiwania i tych i tamtych glonów.
Czas chyba przenawoźić akwarium, pomóc glonom w inwazji i kupić jedne i drugie

Dzięki za odzew, poczekam jeszcze na fanów otosków.
Pozdrawiam.
Restart po 15 letniej przerwie? 280 kilogramow wody kamieni i roslin+idiota.
26
ja u siebie w akwa mam dwie kosiarki i 4 otoski ale na szybie widać trochę nitek, ogólnie to u mnie kosiarki bardzo ładnie czyszczą rośliny, na szybie ich w sumie jeszcze nie widziałem, a otoski zaczepiają się gdzie popadnie
131
Moje otoski i kosiarki też nie wyżyły by na samych glonach,dokarmiam je tabletkami ze spiruliny.Za 20g tabletek zapłaciłem z 6 zł i starcza to na miesiące.