• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Przerobienie pokrywy, pozbycie się spawów?

Witam w związku z tym iż mam standardowe oświetlenie w pokrywie (2x18 statecznik magnetyczny) chcę je zmienić.
Gdy zdejmie się pokrywę wtedy w moim przypadku jest "przyspawana" belka (zespawane plastikiem a nie silikonem) w której mieści się statecznik ze starterami.
Do starterów można dostać się z boku, po prostu są specjalne korki.
Moje pytanie dotyczy kwestii usunięcia spawów.
Czym to usunąć??
Może ktoś to robił??
Dodam iż po odczepieniu tej belki dam 4 świetlówki a statecznik będzie umieszczony na zewnątrz pokrywy a nie jak to jest w standardzie, co pozwoli na efektywne zwiększenie miejsca na świetlówki.

Nie wiem czy się sprawdzi ale ja, kiedy wycinałem obudowę pod filtr kaskadowy robiłem to nożem do tapet. Nie szło to może łatwo ale uważam że całkiem sprawnie, warto spróbować - ...i uwaga na pluchy

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

Skalpelem próbowałem, ale nie dało rady. Aby śrubokrętem odskubać trzeba dużo siły i należy uważać aby nie przedziurawić. Jak będę miał trochę czasu spróbuje zeszlifować małym kamieniem i najwyżej wrzucę zdjęcia.

http://www.akwaswiat.net/zmiana-oswietle...10115.html

Zagadaj do Sopla, wkleił niedawno fotorelację z przerobienia pokrywy i wycinał belkę to ci powie czym to zrobił.

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

Mi ta belka potrzebna nie była także ją "rozwaliłem" i kiedy doszedłem do spawów,szlifowałem maszyną na którą nakładasz papier ścierny. Można też wiertarką z kamieniem.

Ale jakby to zrobić z głową, bez rozwalanie rynienki, to można dookoła przejechać lutownicą. Wtedy rynienka odpada.

Dawid
200L

może boszem

No witam już pokrywa przerobionaBig Grin
Jestem posiadaczem oświetlenia 4x18 w.(w końcu).
Teraz widać efekty w postaci bąbli na roślinach.
Może dla zainteresowanych podam koszty:
- statecznik elektroniczny- 62 zł,
- świetlówka philips aquarella - 25 zł,
- oprawki bryzgoszczelne 8szt. - 48 zł,
- kabel z włącznikiem 4 zł,
- uchwyty do świetlówek 8szt - 6 zł.

Efekt jak dla mnie bezcenny, ale muszę jeszcze jakąś folię nakleić odblaskową.

Sopel lutownicą próbowałem, ale okazało się iż spawy są wtopione głęboko w pokrywę i nie dało rady tak zrobić.
Lutownicą jedynie przylutowałem plastikowe rynienki do których przykręciłem uchwyty, resztkami plastiku, który został z wyrzuconej rynienki.
Oczywiście rynienka do wywalenia bo została poniszczona.
Któregoś dnia zrobię w DIY fotorelację z efektem końcowym.

Skocz do: