1
Witam. Posiadam akwarium 240l (120x40x50) z filtrem Fluval 305. Wcześniej miałem w nim pielęgnice z Malawi, ale naszło mnie na akwarium roślinne. Po rozebraniu dekoracji z kamieni wsadzeniu korzeni zasadzeniu roślin przyszedł czas na obsadę. Ze starej obsady zostały 4 zbrojniki a wpuściłem 30 krewetek red cherry (ponoć, bo nie wszystkie są czerwone) i po jakimś czasie wylądowały tam jeszcze 24 Razbory klinowe. Tu moje pytanko: Jakie mogę jeszcze dodać rybki by to, co teraz jest nie cierpiało? Myślałem nad Prętnikami Karłowatymi i Otoskami.
26
otoski jak najbardziej, będą eliminować glony, bo zbrojniki po jakimś czasie stają się bardzo leniwe i zaczną zjadać pokarm dla rybek

a co do prętników i krewetek razem, hmm to duża ryba jednak, i może je potraktować jako pokarm, albo i nie. Krewetki po jakimś czasie się wybarwią, ewentualnie możesz dokupić razbor innego gatunku
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
7
bercia289 napisał(a):otoski jak najbardziej, będą eliminować glony, bo zbrojniki po jakimś czasie stają się bardzo leniwe i zaczną zjadać pokarm dla rybek
a co do prętników i krewetek razem, hmm to duża ryba jednak, i może je potraktować jako pokarm, albo i nie. Krewetki po jakimś czasie się wybarwią, ewentualnie możesz dokupić razbor innego gatunku
z razborami glupi pomysl, lepiej dookupic tego samego gatunku, wtedy bedzie super efekt.
1
Razbor to raczej nie dokupię, bo tak jest ich sporo jak dla mnie. Razbora to ryba stadna, ale jak się zbiją w ławicę to zawszę zajmuję połowę akwarium, (czyli sporo miejsca) a to 24szt. Nie mam pojęcia, dlaczego ta ławica jest tak rozciągnięta, ale wymyśliłem sobie, że skoro nie ma dla niej potencjalnego zagrożenia czy konkurencji, (bo jest sama w akwarium) to się rozprasza. Dlatego chciałem coś dodać tylko nie mam pojęcia co. Jeśli chodzi o Otoski to czy to nie będzie konkurencja dla krewetek?
40
Nie. Otoski żywią się okrzemkami i nalotem na szybach (często można je obserwować przyczepione do szyb). Krewetki natomiast zjadają po części zielone glony ale głównie reszki opadłego na dno pokarmu (a te bardziej wygimnastykowane to nawet potrafią złapać płatki z powierzdhni wody

)
Co do drugiego gatunku, to powiedz, czy chcesz drugie stado, czy może jakieś większe rybki?
Ja bym nie umieszczała drugiej ławicy. Przy Twoim litrażu możesz sie pokusić o kilka szt prętników pręgowanych, trójbarwnych albo karłowatych - są to naprawdę piękne rybki (szczególnie podobają mi się trójbarwne) i mają bardzo podobne wymagania do razborek, więc będą się dobrze czuły razem :-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.03.2009, 14:26 {2} przez
nefrete1.)
1
No tak ławicy drugiej nie chcę to na pewno. W pierwszy wątku pisałem właśnie, że chciałbym dać Prętniki, ale może być problem z pokarmem w postaci krewetek ? ponoć. Całą obsadę chciałbym dopasować do tego, co mam.