• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bocja wspaniala i skalar - obsada do 400 i 126 l

Witam.
Przede wszystkim chcialam sie przywitać, bo to moj debiut na tym forum.
Mam dość duze akwarium (400l) i jedna watpliwość- czy bocje moga przebywac w jednym zbiorniku razem ze sklarami??

Witam
Jak najbardziej. Postawiłabym na spore stadko bocji jednego (max 2) gatunku Smile
Właśnie, jakie bocje Cię interesują ??
Czy poza bocjami i skalarami planujesz jeszcze jakieś ryby ?

Myslalam aby wpuscic porzadna lawice neonek-ok 40-50 szt do tego chcialabym mieczyki ale nie jestem pewna czy bedzie to dobry wobór, dodatkowo marza mi sie jeszcze jakies szczupienczyki-myślałam o pręgowanym i na dol lawica kiryskow-najbardziej interesuje mnie spiżowy. Co Ty na to??

Ogólnie wyjdzie z tego trochę obsadowy miszmasz, ale z drobnymi poprawkami można.
Skalary i do tego duża ławica neonów ok - skalary nie powinny ruszać neonów jeśli będą do nich przyzwyczajone.
Szczupieńczyków nie miałam nigdy, ale podobno nie poleca się trzymać z nimi małych ryb - możliwe, że jest tak jak ze skalarami, ale tego nie obiecuję.
Na dół planujesz też bocje. Jeśli chodzi o kiryski to zależy jaki gatunek bocji sobie wybierzesz. Tak czy inaczej zdecydowałabym się albo na kiryski albo na bocje (w takim akwarium min 10 szt jednego gatunku).

Bocja wspaniała. To moze kupić wszystkie ryby jak najmniejsze by sie do siebie przyzwyczajaly?? Bo to chyba jedyne rozsadne wyjscie zeby skalary nie polakomily sie na neony...
Ok to w takim razie razygnuje ze szczupienczykow.

Jeśli już musisz mieć neony ze skalarami to kup najpierw neony a za kilka tygodni skalary.Skalary powinny być możliwie jak najmniejsze,wtedy jest nadzieja,że jak urosną to nie będą się częstowały neonami.W naturze neon jest przysmakiem skalara.W akwarium gdy są razem od małego przeważnie nie traktują ich jak przekąski ale gwarancji nie ma.

Marko, a co proponujesz w zamian za neony??

Ja bym proponował dwa rozwiązania;
1.skalary i miedziki
2.paletki i neony
w obydwu przypadkach bocje jak najbardziej pasują.
Ja osobiście wybrałbym opcję z paletkami,są nieporównywalnie ładniejsze od skalarów a w 400 litrach miałyby super warunki i nie jedzą neonów.

Wiem ze upor jest niezrowy, ale od zawsze chcialam miec te skalarySmile co jeszcze polecilbys mi do skalarow i miedzikow??

Skalar też fajna rybkaWink a co jeszcze bym zaproponował to zależy jaką masz ogólną wizję tego zbiornika.Jak chcesz go urządzić?Czy bardziej skłaniasz się ku roślinom czy może czarne wody?

Skocz do: