Tak jak w temacie, mam świeży baniaczek 63l który dojrzewał przez około 2 tyg
światło 2x15W
filtr Turbo 350
grzałka z term. 75W
żwirek kwarcowy, piasek, podkład dla roślin
rośliny: tu problem nie pamiętam nazw
temp: 25st.
obsada trochę źle dobrana ale to wina sprzedawcy
razbora było 5szt została 1szt
kiryski 5szt
glonojad 2szt
neonki było 6 zostały 4szt
żałobniczka 2szt
danio 4szt
bojownik 1szt
Bojownik długi czas ( 2 miesiące) był w kuli po przeprowadzce do szkła pojawił się problem, na początku ścigał inne rybki ale mu przeszło wczoraj wyglądał tak ( foto poniżej ) może zaszkodziła mu zmiana temp. w kuli miał okolo16stopni a w akwarium było 24st. jeszcze jedno, do akwarium zastosowałem nitrivec tyle że w mniejszej ilości niż podawali opisie.
stracił kolor płetw i na pysku, te płetwy bez kolory stały się sflaczałe, razbory te 4szt które padły wyglądały i zachowywały się normalnie tylko że przypadkowo filtr został wyłączony na noc i może to było przyczyną , neonek miał taki delikatny nalot na grzbiecie i płetwach pod koniec leżał na dnie i szybko oddychał ale reszta ryb OK , akwarium dojrzewało około 2 tyg, ryby wpuściłem 5 dni temu, co się dzieje z bojownikiem? to za objawy i co ewentualnie jeszcze mogę zrobić, czy nie zaraził mi reszty ryb
63l
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.01.2009, 23:28 {2} przez skwara.)
Napisz co Ile robisz podmiany wody oraz w miarę możliwości podaj podstawowe parametry w akwarium jeżeli Mówisz ze neonek miał biały narost to mogła to być pleśniawka ale po bojowniku nie widać specjalnie poza osłabieniem i postrzępionymi płetwami oznak choroby.
może tego nie widać za bardzo na fotkach ale na pyski ma takie plamy białe jak by brakowało mu koloru, a jeśli chodzi o podmianę to w czasie 2tyg dojrzewania robiłem 1 raz i od poniedziałku będę robił dzisiaj, a paramenty przykro mi nie znam, może ktoś poleci jakiś uniwersalny test i byle nie za drogi
no i stało się, "nemo" właśnie udał się w "rajskie wody"
przykro mi :-( szkoda rybki
PS. jak ktoś ma jakiś pomysł co to mogło mu zaszkodzić proszę o info, teraz zostaje tylko obserwować co będzie działo się z resztą wodnej ekipy
skwara napisał(a):Tak jak w temacie, mam świeży baniaczek 63l który dojrzewał przez około 2 tyg
światło 2x15W
filtr Turbo 350
grzałka z term. 75W
żwirek kwarcowy, piasek, podkład dla roślin
rośliny: tu problem nie pamiętam nazw
temp: 25st.
obsada trochę źle dobrana ale to wina sprzedawcy
razbora było 5szt została 1szt
kiryski 5szt
glonojad 2szt
neonki było 6 zostały 4szt
żałobniczka 2szt
danio 4szt
bojownik 1szt
Bojownik długi czas ( 2 miesiące) był w kuli po przeprowadzce do szkła pojawił się problem, na początku ścigał inne rybki ale mu przeszło wczoraj wyglądał tak ( foto poniżej ) może zaszkodziła mu zmiana temp. w kuli miał okolo16stopni a w akwarium było 24st. jeszcze jedno, do akwarium zastosowałem nitrivec tyle że w mniejszej ilości niż podawali opisie.
stracił kolor płetw i na pysku, te płetwy bez kolory stały się sflaczałe, razbory te 4szt które padły wyglądały i zachowywały się normalnie tylko że przypadkowo filtr został wyłączony na noc i może to było przyczyną , neonek miał taki delikatny nalot na grzbiecie i płetwach pod koniec leżał na dnie i szybko oddychał ale reszta ryb OK , akwarium dojrzewało około 2 tyg, ryby wpuściłem 5 dni temu, co się dzieje z bojownikiem? to za objawy i co ewentualnie jeszcze mogę zrobić, czy nie zaraził mi reszty ryb
Oj to straszne tez mam bojownika był w kuli jakiś rok i żył potem dałam go do normalnego akwarium małego na razie ale cos mu sie zrobilo na ogonie nic strasznego ale wymieniam akwarium,bardzo mi przykro słyszeć o tym ze twój bojownik nie żyje