• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ciche napowietrzanie

Dzień dobry szukam dla syna cichą i tanią pompke do dopowietrzania polećcie coś

Witam.

Może na początek sprecyzuj do jakiego akwarium i max kwotę. Napisz co przeglądałeś już.

Pozdrawiam,Paweł

Nie ma takich, albo cicha albo tania.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Miałem już wiele pompek. Ale ta działała z nich najciszej Smile (działa zresztą do teraz)

Pozdrawiam

[...]Tu jest [potrzebna] mądrość.
Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy:
liczba to bowiem człowieka.
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć...

Kesi napisał(a):Nie ma takich, albo cicha albo tania.

Dokładnie tak jest, polecam http://www.allegro.pl/item502343180_jbl_...szawa.html

mnemic napisał(a):Miałem już wiele pompek. Ale ta działała z nich najciszej Smile (działa zresztą do teraz)

Testowałeś może również pompkę Sera? Podobno są ciche. Ja mam AquaEl AP-100 i to jest tragedia. Kupiłem ją w 2002 roku. Nie była zbyt często używana ale ostatnio znowu zachciało mi się zabawy z napowietrzaniem. Oglądałem schemat pompki Elite firmy Hagen i jest ona jednak zaprojektowana nieco inaczej niż AP-100. Produkt AquaEl zwyczajnie tłucze plastikiem z ramienia, do którego przymocowana jest membrana. Bardziej prymitywnej i głośnej konstrukcji chyba nie można było wymyślić. Może ktoś z Was ma jakiś patent na to jak przerobić AP-100, żeby działała ciszej?

Ja niedawno kupiłem sobie taka - http://www.kirysek.pl/resun-pump-2000-p-...ebdd43202b
i musze powiedziec że jest taka cichutka ze bardziej słychac babelki pekajace na powierzchni.

Sera Air 110.

Wogole nieslyszalna - albo raczej skutecznie jest zagluszana przez babelki z kurtyny ( a te i tak sa slabo slyszalne Smile )

W sklepie placilem za nia cos kolo 40zl, wiec pewnie na alegro taniej znajdziesz...

Można zrobić tak jak już jedna osoba robiła na tym forum (chyba to był "młody") w środku szafki wyciszyć ją gąbką Wink

Problem w tym, że w przypadku AP-100 takie wyciszanie nic nie daje. Pompka jest źle skonstruowana i głównym źródłem hałasu nie są drgania.

Czy ktoś (jakieś pismo) kiedykolwiek robił test pompek pod kątem hałasu?

Skocz do: