• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KREWETKARIUM - pytania i odpowiedzi

Te krewetki Ci się szybko rozmnożą. Może być taki piasek, czym drobniejszy tym lepszy, nurzaniec, wgłębka, kabomba, jakiś trawnik. Na początek red cherry, babaulti lub yellowy. Wybierz jedną rasę, bo się skrzyżują.

Możesz wybrać np. 10 ładnych redek, 5 orange(orange nie skrzyżują sie poniważ potrzebują słonej wody do rozmnażania się)-do koloru Big Grin, 2 amano do czyszczenia zbiornika Smile . Najważniejsze w twojej 10l muszą być rośliny, które będą "neutralizowały" No3-(czyli pobierały go) którego nie znoszą krewetki. Mógłbyś dać do kostki korzonek, a na nim zasadzić microsoria, anubiasy- ogólnie rośliny które nie ukorzeniają się w podłożu ponieważ będziesz miał piasek w akwarium, a na nim nie wyrośnie ci żadna przyzwoita roślinka oprócz moczarki....

Ja troszkę odświeżę temat.
Zakładam krewetkarium 112 litrów.
Mam też około 45 do restartu.
Jaki filtr wybrać do tego większego? Zewnętrzny kaskadowy czy z deszczownią? Co nie będzie wciągać maluchów?
Dodam, że wolałabym nie wydać na niego więcej niż 50 zł.

Będzie jeszcze jeden problem: glony. Zbiornik będzie stał blisko okna wystawionego na południe (inaczej się nie da - nie w samym oknie, osłonięte jedną ścianką komody, ale dłuższy bok akwarium będzie wystawiony w stronę okna.). Jak się ich pozbyć aby krewetki miały dobre warunki?
Jakieś ślimaki? Coś to żre glony w dużych ilościach?
Te drobne zielone jak nalot na kamieniach niech zostaną, ubolewam nad tymi włoskami w całym akwarium na roślinach...
Da się jakoś może zasłonić akwarium? Jakiś sposób?

Co do obsady to planuję dać korzeń i różne mchy, wątrobowce itp itd.

Z fauny kilka helenek które mi się zostały, amano, blue pearl i tigery, byćmoże też niebieskie.
Czy wpuszczanie bojownika do tego stadka jest złym pomysłem?

Pozdrawiam

Witam,

Chciałbym zrobić akwarium ogólne z mojego 112l malawi. Obsadę jaką bym planował to ok. 20 neonów innesa, oraz krewecie (najprawdopodobniej red cherry SAKURA, bądź Cristal Red). Podłoże jakie bym chciał zastosować do akwarium to AquaSubstrate II. Moje pytanie brzmi czy wystarczy 16kg tego podłoża na akwarium 112l 80x35x40 ,oraz czy dać jakiś podkład do tego akwa (np. 1cm ziemi ogrodowej na spód).

Z góry dzięki za odpowiedź Smile

Potrzebuję pomocy.
Niebacznie pochwaliłam się znajomym, że zamierzam założyć krewetkarium. Wczoraj wysypałam podłoże, posadziłam jakąś roślinkę, zalałam, włączyłam filtr i grzałkę i dałam sobie miesiąc na cykl azotowy, w tym czasie planowałam kompletować mech, korzeń etc.
Dzisiaj dostałam w prezencie 4 krewetki - nawet nie wiem jakie, ok. 2 cm. Teraz są w worku i zastanawiam się co zrobić, żeby ich nie zamęczyć. Wrzucić do tego niedorobionego akwa? Jakoś pomóc mu w dojrzewaniu? Pomocy.

Dowiedz się jakie to krewetki, trzeba było nie przyjmować, odmawiać tez trzeba umieć.

Jeżeli to red Chery to wpuśc po aklimatyzacji.

Jaki kupić filtr, oswietlenie, podłoże do krewetkarium 15l?

Co sądzicie o filtrze "AQUA NOVA NBF-500"?

Osobiście mam. http://allegro.pl/filtr-kaskadowy-hbl-70...54864.html
I jestem bardzo zadowolony ma podwójną gąbkę i kaskadę w zupełności
wystarczającą krewedką jako napowietrzenie.
Oświetlenie- Ja mam żarówkę 25W na 25L.
Podłoże-Czarne podłoże lawa wulkaniczna gr. 3/5
do 4cm niepłukany a reszta 2cm wypłukany żeby naturalny proszek który tam jest nie zamulił wody ale żeby
pomógł roślinką.
Dla roślin to super podłoże no chyba że ktoś ci sprzeda badziewie.

Witam!
Zakładam krewetkarium i szukam odpowiedniego podłoża. Znalazłam coś takiego na allegro: AQUATIC NATURE SHRIMP SOIL i zastanawiam się czy to może być, czy po prostu kupić żwirek o małej granulacji ?
Link na allegro : http://allegro.pl/aquatic-nature-shrimp-...22819.html

Wiesz myślałam nad krewetkami red cherry. Co do wody to kran, i tak heterki. Zbiornik 45l.

Skocz do: