• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pyszczak złocisty(Melanochromis Auratus)

Mam kilka pytań co do tej ryby.
1.Jakimi pokarmami ją najlepiej karmić?
2.min akwa dla tego pyszczaka?
3.w jakich proporcjach je trzymać?
4.czy są bardzo agresywne i terytorialne?
5.jakie ryby mogą z nim być?

Załączone pliki Miniatury

Sprytnie

1. Takimi jak resztę pyszczaków. Jest kilka gotowych pokarmów
2. Minimum 200l.
3. 1+x . Samiec i kilka samic na niego. 2 samce przy dużych zbiornikach i dużej ilości samic
4. Tak. Cholernie. To największe diabły jakie miałem. Teraz mam kolejne podejście do auratusów.
5. Zależnie od wielkości akwarium.

Ogółem to straszne diabły z tych ryb. Kiedyś miałem 2 stada w dwóch akwariach stojących obok siebie. Samce cały dzień siedziały przy szybie i się stroszyły, etc. Odległość między akwariami - jakieś 10cm. Młody samiec wpuszczony do nowego akwarium do 2x większych ryb potrafił zdominować akwarium. Ciężko utrzymać 2 samce w jednym zbiorniku. Zależy od obsady, wystroju, wielkości szkła. Samice też dość agresywne. Ogółem pyszczak bardzo terytorialny i agresywny.

Masz pytania - 600-717-223

gg: 6643531

http://aquaparadise.fora.pl/ - Zapraszamy :)
www.jokeru.cba.pl

Piszę poprawnie po polsku

Nawet można by minimum na 120cm-150cm ustawić

Patrykolo14 napisał(a):Nawet można by minimum na 120cm-150cm ustawić

Tak czytam i czytam któryś raz tą Twoją wypowiedź i nie za bardzo mogę pokumać o co Ci chodziło. Wytłumacz mi co miałeś na myśli wstawiając te wymiary. Jeżeli chodzi Ci o akwaria, to wymiar 120cm równa się baniakowi 216l lum 240. Zaś wymiar 150cm to zakładam 375l. Piszesz o minimum o którym wcześniej wspomniał Jokeru (pisząc minimum 200l), to co te wymiary które podałeś wnoszą do tematu? Jeszcze jedno minimum 216l- 375l to chyba za duża różnica. Tak czy inaczej wyjaśnij to, dla bardziej nie kumatych użytkowników, abym zaspokoił swoją ciekawość Wink

Wracając do Melanochromis auratus to miałem te pyszczaki kilka dobrych lat temu w pracy. Z tego co pamiętam to faktycznie do spokojniejszych gatunków on nie należy.Jak najbardziej można je nazwać diabłami. Potrzebują one dużo kryjówek. Dobrym sposobem przy ich hodowli jest kontrolowane przerybienie. Osobiście miałem je w akwarium 400l (było to akwarium nie typowe, niskie kwadratowe o dużej powierzchni ) pływało tam około 15 szt. Nie proponował bym tego gatunku nie doświadczonemu akwaryście.Potrafi jako dorosły osobnik wprowadzić wiele zamieszania. Praktycznie nic nowego nie napisałem, mogłem spokojnie podpiąć się pod wypowiedz Jokeru hehe

Pozdrawiam bumbooWink

Ale w malawi najważniejszy wymiar akwarium to długość,a dla auratusa niektórzy podają nawet 150-170cm długości akwaria

Wręcz zaryzykowałbym stwierdzenie, że bardziej ważna jest powierzchnia dna, a nie koniecznie długość (żebyś tylko nie zrozumiał mnie, że długość nie jest ważna).
Mój kumpel ma akwarium 200l przy długość 160cm i cóż to dało Wink
Patrykolo14 napisał(a):Ale w malawi najważniejszy wymiar akwarium to długość,a dla auratusa niektórzy podają nawet 150-170cm długości akwaria
Jednym słowem rozumiem, że nie miałeś nigdy tych ryb tak? Podpierasz się jedynie tym co "niektórzy" napisali?

www.jokeru.cba.pl

Pyszczaki miałem,ale auratusa akurat nie

Myślę, że Patrykowi chodzi o to, że minimum 120 cm dla jednego samca, a przy 150 cm można się już pokusić o większą ich ilość i połączenie z jakimś innym gatunkiem.

buziaczek555 napisał(a):

Myślę, że Patrykowi chodzi o to, że minimum 120 cm dla jednego samca, a przy 150 cm można się już pokusić o większą ich ilość i połączenie z jakimś innym gatunkiem.

Oj na pewno nie! oto mu chodziło Big Grin. Z drugiej strony 120cm na jednego samca ? To w naturalnym biotopie nie mają takich luksusów hehe. Jedynie co można przypasować do 120cm to długość akwarium. Pysie lubią popływać, więc czym dłuższe tym lepsze, oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Szerokość ma tu też bardzo duże znaczenie WinkTongue

buziaczek555 napisał(a):

To ja bym bardzo poprosił o wytłumaczenie mi dlaczego przy 30cm dłuższym akwarium można trzymać kilka samców. Tylko nie pisz mi o tym, że mogą ucieć, etc Wink
Jako ciekawostkę powiem, że w akwarium 120cm mam 3x samiec auratusa Big Grin

www.jokeru.cba.pl

Skocz do: