• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wymarzone Malawi Macieja

buziaczek555 napisał(a):Prefiltr jest po to żeby zanieczyszczenia nie dostawały się do kubła, żeby go nie zanieczyszczały i nie trzeba było tak często czyścić. Od syfu jest wewnętrzny, a kubeł dba o jakość wody.
NO3 Wiadome i logiczne, że pójdzie w górę, ale NO2 musi być 0. Jeszcze nie masz takiej tragicznej jego wartości, ale badaj wodę i może zaopatrz się w Nitrivec. Mogłeś poczekać jeszcze z tydzień z rybami, widocznie akwa jeszcze nie dojrzało całkowicie.

Zgadzam się,oto mi chodziło

buziaczek555 napisał(a):Prefiltr jest po to żeby zanieczyszczenia nie dostawały się do kubła, żeby go nie zanieczyszczały i nie trzeba było tak często czyścić. Od syfu jest wewnętrzny, a kubeł dba o jakość wody.
NO3 Wiadome i logiczne, że pójdzie w górę, ale NO2 musi być 0. Jeszcze nie masz takiej tragicznej jego wartości, ale badaj wodę i może zaopatrz się w Nitrivec. Mogłeś poczekać jeszcze z tydzień z rybami, widocznie akwa jeszcze nie dojrzało całkowicie.

A w czym problem, aby wyczyścić go częściej i zaszczepić ponownie bakteriami? O czym buziaczek ty piszesz? Logiczne jest, że niema określonego czasu na czyszczenie, zależy to od biotopu i ilości ryb. Sprawdzając parametry sami widzimy, kiedy należy to zrobić. Nie unikniemy i nie odwleczemy tej czynności w czasie zakładając gąbkę na wlocie, takim sposobem powodujemy pogorszenie parametrów, ponieważ duża część zanieczyszczeń zamiast trafić na wkłady do filtra gromadzi się ku jego wlotowi zabezpieczonemu dodatkowym zbędnym wkładem filtracyjnym. Jaki ma to cel? Skoro prefiltry gąbkowe są w samym kuble? Jeżeli nadchodzi odpowiedni czas to go czyścimy i napisze jeszcze raz ponownie nie ma to znaczenia, kiedy? W jednym przypadku będzie to dwa miesiące w drugim pół roku. Wyczytasz jakiś idiotyzm i powielasz go a zaraz po tobie inni to robią, tak właśnie kreowany jest Internet. Jak dla mnie możesz na wlocie zainstalować gąbkę ceramikę dodatkowe pojemniki, co kol wiek innego. Wiem jedno nie poprawi to parametrów w akwarium. Napisz mi jeszcze jedno, co robisz, jeżeli przychodzi czas na wyczyszczenie, prefiltra? ściągając go, aby go wyczyścić, kubeł zaczyna pracować dużo wydajniej w skutek, czego zasysa zgromadzone zanieczyszczenia w okolicy wlotu, nie szkodzi to? Buziaczek nie lepiej założyć dodatkowy pojemnik z gąbką na wężu wlotowym do filtra, byłby to prototyp dla konstruktorów z Fluvala. Lecz, po co to robić skoro doskonała konstrukcja kubła już tak została pomyślana żeby nadgorliwym i niedouczonym akwarystom nie przychodziły takie pomysły do głowy.

Patrykolo14 napisał(a):Zgadzam się,oto mi chodziło

Jeżeli o to Ci chodziło to mój wpis w Twojej reputacji był trafny. Szkoda, że umiesz tylko kopiować innych, sądziłem, że w odwecie wymyślisz coś samemu. Wiem myślenie sprawia Ci trudność i powoduje stany depresyjne, więc nie wysilaj się dalej i kopiuj zaczytane cytaty, na nic Cię więcej nie stać. Pamiętaj jednak że nie wszystko jest prawdą, to tylko Internet kreowany przez takich samych ludzi jak Ty.

Prefiltr czyszczę przy każdej podmiance, odłączam wtedy na tą minutę kubeł i żaden syf się do niego nie dostaje. Prefitr ten też nie szkodzi a pomaga bo kubeł się nie brudzi tak szybko gównami, a wiadomo, że kubeł najlepiej najrzadziej otwierać bo padają pożyteczne bakterie. Wiadomo wkłady czyści się w wodzie z podmianki, ale zawsze jakieś padną. A przepływu mi nie zwalnia. Trzeba dobrać dobrą gąbkę.

buziaczek555 napisał(a):Prefiltr czyszczę przy każdej podmiance, odłączam wtedy na tą minutę kubeł i żaden syf się do niego nie dostaje. Prefitr ten też nie szkodzi a pomaga bo kubeł się nie brudzi tak szybko gównami, a wiadomo, że kubeł najlepiej najrzadziej otwierać bo padają pożyteczne bakterie. Wiadomo wkłady czyści się w wodzie z podmianki, ale zawsze jakieś padną. A przepływu mi nie zwalnia. Trzeba dobrać dobrą gąbkę.

Typowa kobieta, bez obrazy, "żaden syf się do niego nie dostaje" moje gratulacje cóż mogę więcej powiedzieć lepiej jak pozostaje owy syf w akwarium. Czegoś nie mogę tylko pojąć, czemu producent tego nie przewidział i nie dodał prwefiltra, jako wyposażenia, lub jako opcji do dokupienia? Wiesz, czemu bo mało jest osób, które na to by wpadły hehe
Buziaczek moje gratulacje zastanawiam się tylko, czemu nie zastosowałaś kosza łatwiej by się go demontowało. Lecz troszkę się uspokoiłem, przypominając sobie pewien incydent mianowicie po paru tygodniach trafiłem do znajomych na nowe mieszkanie. Pochwalili się łazienką, piękna wanna z masażem. Wiesz, po co ja kupili, aby się nią chwalić, dlaczego? Ponieważ zapomnieli po ponad dwóch miesiącach mieszkania zdjąć z niej foli ochronnej. Podobnie jest z Twoim filtrem masz go, lecz jest nie przydatny, no, ale cóż masz go hehehe. Trzymałbym go w pudełku to zawsze byłby czystyBig GrinTongue Wink

buziaczek555

Ma rację, i bumboo,widzę,że nawet nie wiesz jakie jest przeznaczenie prefiltra,czy wiesz,że zbyt częste czyszczenie kubła nie jest dobre?
Mechaniczny zbiera syf,a kubełek pełni funkcję biologicznego,dba o jakość wody,jeżeli nie wiesz o co chodzi to poczytaj

Kubeł ma za zadanie dbać o jakość wody! Zamienia no2->no3 jak będzie w nim syf to nie będzie się spisywał. Od gówien jest wewnętrzny. Także syfu w akwa nie mam, tylko w filtrze-wewnętrznym! Producenci nie piszą, nie dodają, bo myślą że jak ktoś kupi kubeł to innego filtra mieć nie będzie i robią go jako główny jedyny filtr w akwa. Ale róbta co chceta. Ja nikogo nie będę naprowadzać co ma robić, niech każdy uczy się na swoich błędach. Mam kumpla, który ponad rok nie ruszył kubła, parametry idealne, a dlaczego go nie ruszył?Bo ma założony prefiltr i nic nie zaśmieca wkładów w nim!

Patrykolo14 napisał(a):
buziaczek555 napisał(a):

Ma rację, i bumboo,widzę,że nawet nie wiesz jakie jest przeznaczenie prefiltra,czy wiesz,że zbyt częste czyszczenie kubła nie jest dobre?
Mechaniczny zbiera syf,a kubełek pełni funkcję biologicznego,dba o jakość wody,jeżeli nie wiesz o co chodzi to poczytaj

Masz racje poczytam, to napisz kiedy powinno się czyścić kubeł,kiedy to rozpoznać. Po drugie jeżeli go już wyczyścimy, to w czym jest problem aby go zaszczepić? Bardzo oszczędny jesteś w słowach, wytłumacz także co daje napełnienie go tylko ceramiką. Dalsze pytanie potrzebuje zwiększyć filtracje w Malawi ponieważ mam kontrolowane przerybienie, co byś poradził. Napisz mi proszę Wink Następnie potrzebuje zwiększyć Ph, mogę wykorzystać do tego kubełek? Co miałbym zrobić? Pisz kolego twoje oczytanie jest imponujące Wink

buziaczek555 napisał(a):Producenci nie piszą, nie dodają, bo myślą że jak ktoś kupi kubeł to innego filtra mieć nie będzie i robią go jako główny jedyny filtr w akwa.

Wiesz co nie pisz już nic więcej. Firma Fluval za każdym razem konsultuje się z akwarystami aby poprawić i wdrożyć najlepsze rozwiązania. Koleżanko wdrożenia i modernizacja jest doskonale przemyślana. I co najważniejsze wszystkie firmy robiące kubły posiadają także w swojej ofercie filtry mechaniczne wiec jaki mieli by cel robić go jako główny i jedyny? Ty wiesz co piszesz ?

1.Co ok.6-8miesięcy
2.Wtedy zapewnia prawidłową filtrację biologiczną
3.Poradził bym abyś dostosował ilość ryb do litrażu
4.pH raczej w kranie ok.8,to zwiększać nie musisz,bo i skały-ok.8,pewnie masz,a dlaczego większe?
Zamień skały na wapień

Patrykolo14 napisał(a):1.Co ok.6-8miesięcy
2.Wtedy zapewnia prawidłową filtrację biologiczną
3.Poradził bym abyś dostosował ilość ryb do litrażu
4.pH raczej w kranie ok.8,to zwiększać nie musisz,bo i skały-ok.8,pewnie masz,a dlaczego większe?
Zamień skały na wapień

Drogi kolego biotop Malawi to nie tylko wapień. Mam ryby ze strefy piaszczystej? i pH w kranie 6 i doskonały kubeł.Big Grin

pH w kranie 6?Zacznij hodować pielęgniczkiBig Grin

AquaDur do podmian i jużTongue
soda oczyszczona

Za odpowiedzi na twoje kilka pytań to chyba reputacja pozytywna się należy?Tongue

Skocz do: