buziaczek555 napisał(a):Prefiltr jest po to żeby zanieczyszczenia nie dostawały się do kubła, żeby go nie zanieczyszczały i nie trzeba było tak często czyścić. Od syfu jest wewnętrzny, a kubeł dba o jakość wody.
NO3 Wiadome i logiczne, że pójdzie w górę, ale NO2 musi być 0. Jeszcze nie masz takiej tragicznej jego wartości, ale badaj wodę i może zaopatrz się w Nitrivec. Mogłeś poczekać jeszcze z tydzień z rybami, widocznie akwa jeszcze nie dojrzało całkowicie.
A w czym problem, aby wyczyścić go częściej i zaszczepić ponownie bakteriami? O czym buziaczek ty piszesz? Logiczne jest, że niema określonego czasu na czyszczenie, zależy to od biotopu i ilości ryb. Sprawdzając parametry sami widzimy, kiedy należy to zrobić. Nie unikniemy i nie odwleczemy tej czynności w czasie zakładając gąbkę na wlocie, takim sposobem powodujemy pogorszenie parametrów, ponieważ duża część zanieczyszczeń zamiast trafić na wkłady do filtra gromadzi się ku jego wlotowi zabezpieczonemu dodatkowym zbędnym wkładem filtracyjnym. Jaki ma to cel? Skoro prefiltry gąbkowe są w samym kuble? Jeżeli nadchodzi odpowiedni czas to go czyścimy i napisze jeszcze raz ponownie nie ma to znaczenia, kiedy? W jednym przypadku będzie to dwa miesiące w drugim pół roku. Wyczytasz jakiś idiotyzm i powielasz go a zaraz po tobie inni to robią, tak właśnie kreowany jest Internet. Jak dla mnie możesz na wlocie zainstalować gąbkę ceramikę dodatkowe pojemniki, co kol wiek innego. Wiem jedno nie poprawi to parametrów w akwarium. Napisz mi jeszcze jedno, co robisz, jeżeli przychodzi czas na wyczyszczenie, prefiltra? ściągając go, aby go wyczyścić, kubeł zaczyna pracować dużo wydajniej w skutek, czego zasysa zgromadzone zanieczyszczenia w okolicy wlotu, nie szkodzi to? Buziaczek nie lepiej założyć dodatkowy pojemnik z gąbką na wężu wlotowym do filtra, byłby to prototyp dla konstruktorów z Fluvala. Lecz, po co to robić skoro doskonała konstrukcja kubła już tak została pomyślana żeby nadgorliwym i niedouczonym akwarystom nie przychodziły takie pomysły do głowy.
Patrykolo14 napisał(a):Zgadzam się,oto mi chodziło
Jeżeli o to Ci chodziło to mój wpis w Twojej reputacji był trafny. Szkoda, że umiesz tylko kopiować innych, sądziłem, że w odwecie wymyślisz coś samemu. Wiem myślenie sprawia Ci trudność i powoduje stany depresyjne, więc nie wysilaj się dalej i kopiuj zaczytane cytaty, na nic Cię więcej nie stać. Pamiętaj jednak że nie wszystko jest prawdą, to tylko Internet kreowany przez takich samych ludzi jak Ty.