Kejdi napisał(a):Złóż oficjalne podanie, Ci z góry rozsądzą 
Niniejszym, całkiem oficjalnie, uprasza się o wprowadzenie mnie do piaskownicy. Zajmę w niej sobie całkiem ustronne miejsce, na przykład obok filtra. Składki plus wpisowe już przelałem .
Kejdi napisał(a):Talerzyk raczej nie będzie Ci specjalnie potrzebny bo ryby dla których szykujesz zbiornik i tak zrobią po swojemu 
Dobrze, odpuszczę talerzyk, aczkolwiek stosowny już sobie wybrałem.
Kejdi napisał(a):Postaw 240 l,
To jeszcze kwestia niedalekiej przyszłości.
Kejdi napisał(a):wrzuć wypłukany piach
Tutaj niestety przeczysz podstawowym zasadom. Piach się wkłada, a nie wrzuca :-)
Kejdi napisał(a):i kamienie (ostrożnie...)
Oczywiście, że ostrożnie. W moim akwarium, w odróżnieniu od Jokeru, na dnie BĘDZIE styropian. I kilka roślin.
Kejdi napisał(a):nalej wody i niech tam odparuje tak jak napisał strojer.
Bez aquatanu/aqua safe?
Kejdi napisał(a):Działający filtr oczywiście wskazany.
Zrób solidną podmiankę w 45 l , 'brudną' wodę zlej do wiadra w którym wypłuczesz wkłady filtracyjne.
Gotową zupkę wlej do 240 l
Dokładnie tak zrobię. Plus nitrivec pewnie dadzą radę. Czy dać spokój nitrivecowi? A filtr pewnie będzie dojrzewał dopiero w nowym akwarium. I tu jeszcze pytanie. Widzę że rola kubełka zwykle sprowadzona jest wyłącznie do filtra biologicznego, a oprócz niego instalujecie dodatkowy filtr wewnętrzny jako mechaniczny. Czy tak musi być? Czy to nie przesaada? Czy kubełek nie wystarczy by być i filtrem mechanicznym i biologicznym?
Maciek