• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zmiana podłoża / Restart akwarium - jak przeprowadzić, czy jest konieczny ?

Posłuchałem waszych rad i postanowiłem wymienić żwirek i cołe podłoże teraz mam pytanie:
co zrobić z rybkami na czas tej "operacji" czy moge zlać wode do wiadra włożyć tam filtr i grzałke no i oczywiście rybki na ten czas?
planuje spuścić do wiader jak największą ilość wody z akwa żeby później wlać ją spowrotem po reztarcie i tylko część wody wlać nowej.Czy moge tak zrobić?

Pytania dotyczące restartu proszę zadawać w tym temacie. Najpierw przeczytaj, zadawaj pytania dopiero jeśli coś jest niejasne.
Kejdi

Jak najbardziej. Sama tak właśnie bym zrobiła Wink

oczywiscie nie masz innej mozliwosci chyba kazdy tak robi jak musi wszystko czyscic. A czy grzałka jest z termostatem ??

ERROR 404

1.wsadź do wiadra razem z gzałką, ewent filtrem, ale zmniejsz przepływ.Ja nie wkładałem, bo kubeł +wiadro to niezbyt dobre połączenie.
2.60%musi być starej

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

mati_432 napisał(a):oczywiscie nie masz innej mozliwosci chyba kazdy tak robi jak musi wszystko czyscic. A czy grzałka jest z termostatem ??

tak ma termostat

to ok az strach pomyslec co by było jak by nie miała a dał bys ja do wiaderka... heh to juz nie te czasy teraz kazdy ma grzałki z termostatem Tongue

ERROR 404

mam jescze jedno pytanie podłoże będe miał z torfu i na to żwirek a oto pytanie czy roślinki wsadzić w torf i dopiero potem obsypywać żwirkiem czy pierw żwirek i potem dołeczki na roślinki?

Ja bym zrobiła warstwę torfu na to trochę żwirku porobił dołeczki zasadził i dosypał resztę żwiru ja tak robie.

Najpierw przygotowujesz całe podłoże (torfu dajesz cienką warstwę), potem sadzisz rośliny.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

właśnie zrobiłem restart. woda zrobiła mi się mętna rybki mam narazie w wiaderku z filtrem do akwa wlałem jak najwięcej starej wody. w akwa też jest włączony filtr czy jak wpuszcze tam rybki do takiej mętnej wody to czy nic im nie będzie

Skocz do: