15
Hej,
Mam chrapkę na roślinkę - lotos tygrysi, niestety przy moim oświetleniu (60l pokrywa 15 Wat i odbł) nie mam chyba co marzyć o hodowli. Chciałbym dorzucić jeszcze jedną świetlówkę do mojego akwa, tylko w pokrywie Juwel monolux nie ma za bardzo miejsca. To korytko zajmuje dużo miejsca. A klapka w pokrywie od elektroniki nie otwiera się. Może ktoś ma jakiś pomysł ?
Z pokrywy nie zrezygnuję bo kosztowała mnie trochę, a belki oświetleniowej nie kupuję bo szkoda mi tyle kasy - ok. 200 zł.
6
Powiem tak.Lotos wg mnie nie nadaje się do takiego akwarium.Jest po prostu za duży i zasłania światło innym roślinom
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
3
on jak ładnie ci odbije to może być na całe te akwa 60l taki duży(jeśli ma warunki na to) a świetlówka t5? wejdzie ci wydaje mi się że powinna.
15
maniuch napisał(a):on jak ładnie ci odbije to może być na całe te akwa 60l taki duży(jeśli ma warunki na to) a świetlówka t5? wejdzie ci wydaje mi się że powinna.
No właśnie chodzi mi o to żeby w akwa był tylko lotos ewentualnie z tyłu nurzaniec itp. T5 wejdzie tylko nie znam się na elektryce, te stateczniki itp. Nie wiem czy można całą elektrykę wrzucić do szafki pod akwa. Z T5 mogę założyć 24 Wat plus te 15 Wat da 40 Wat przy 60 L. Czy glony mnie wtedy nie zjedzą ?
3
wszystko idzie zrobić (przedłuż przewodami do szafki jak jest taka potrzeba)ja mam też w szafce zamontowane graty oświetlenia.glony hyyy są wszędzie mniej czy więcej sam zobaczysz.dobre światło to i glony są normalka.ja bym montował a nad glonami martwił się jak będą.
15
maniuch napisał(a):wszystko idzie zrobić (przedłuż przewodami do szafki jak jest taka potrzeba)ja mam też w szafce zamontowane graty oświetlenia.glony hyyy są wszędzie mniej czy więcej sam zobaczysz.dobre światło to i glony są normalka.ja bym montował a nad glonami martwił się jak będą.
ok dzięki za odpowiedź. A gdzie najlepiej zamontować świetlówkę z przodu akwa przy klapce na pokarm, czy z tyłu.
22
Kolego korytko otwiera się bez problemu jest tylko przyklejone na silikon a takich tematów w dziale DYI na każdym forum jest pełno ponadto na alegro lub w sklepach są już nawet gotowe zestawy do zamontowania w akwa
Młode ampularie do oddania !!!