• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dobór roślin gatuki gdzie i jak...

Witam. Big Grin

Robię mały restarcik. Akwarium jak zdecydowałem będzie to styl nature ponieważ miałem już low teach, iwagumi ,ryboku to teraz czas na nature.

Chcę mieć rośliny ładne mało wymagające ale za to efektowne.
Dane na temat akwarium
- 126l
- oświetlenie stan dart 2x18w niedługo 3x18w

To na tyle.
Podłoże to żwirek drobny o granulacji 2-3mm na wysokość 4-5cm.
W akwarium będzie usypana jedna górka na której szczycie chce mieć punkt skupienia uwagi będzie tam mocno rozgałęziony korzeń a na nim gałęzatka i mech.
z góry będą podczepione gałązki z wierzby które już mam wierzby mandżulskiej (karbowanej).

Seria nawozów jaka będzie, gdy rośliny będą już w akwarium to myślałem nad macro i micro elementami dobry wybór? moim zdaniem tak.

A główne pytanie brzmi chciałbym abyście podali mi gatunki roślin ale ich ułożenie wizualne według was czyli jak wy byście to zrobili począwszy od wysokich roślin kończąc na trawniku. Chodzi mi też głównie o rozmieszczenie np. w prawym rogu dałbym żabienice blehera rogatka przed filtrem żeby go zakrył itp.

Oczywiście chodzi o rośliny które będą się czuły w miarę dobrze przy takowym oświetleniu oraz nawozach jakie podałem. I będą ładnie rosły oczywiście nie chodzi mi o zastraszające tępo bo wiem żę oświetlenie jest no średnie.

Jest to dla mnie bardzo ważne więc z góry naprawdę bardzo dziękuję osobom które odpiszą i pomogą mi Smile

No cóż...roślinki standard:anubiasy, cryptocoryny, nurzańce, moczarki, wgłębka, mchy i inne tego typu.Rozmieszczenie-nie będę Ci tu nic radził.Rozmieścić rośliny muisz sam.Akwarium ma być dziełem twojej wyobraźni,a nie rad forumowiczów(chodzi tu o stronę wizualną, a nie techniczną)Sadź tak ja Ci się podoba.Pamiętaj przemyśl dokładnie rozmieszczenie roślin.

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

Mam problem z nurzańcami... liście im brązowieją aż się robią całe brązowe czy macro i micro elementy pomogą mi to zwalczyć? i co jest lepsze macro czy micro ? bo od razu nie zakupię dwóch na raz.

Morilek ty hodowałeś paletki z odłowu i niewiesz co to są makro i mikro elementy?? Big Grin
Nie lepiej ci zrobić to akwa 500l?? Wink

"i co jest lepsze macro czy micro ?"
Nie można tego porównywać.Jeden uzupełnia drugi i na odwrót.Kup:
Pg macro-macroelementy
Pg classic-microelementy

Morilek tak jak cię lubię tak cię kompletnie nie rozumiem w tym wątku.
Morilek napisał(a):Robię mały restarcik. Akwarium jak zdecydowałem będzie to styl nature ponieważ miałem już ... iwagumi ,ryboku to teraz czas na nature.
Jeżeli dla ciebie iwagumi czy ryuboku nie zaliczają się do stylu nature to albo źle określiłeś swój zamysł, albo nie rozumiesz jakie rodzaje kompozycji wyróżniamy w stylu nature.

Morilek napisał(a):Seria nawozów jaka będzie, gdy rośliny będą już w akwarium to myślałem nad macro i micro elementami dobry wybór? moim zdaniem tak.
Każdy nawóz to makro lub mikroelementy (lub jedne i drugie razem) więc o jaki nawóz konkretnie chodzi?
Morilek napisał(a):Jest to dla mnie bardzo ważne więc z góry naprawdę bardzo dziękuję osobom które odpiszą i pomogą mi Smile
Hmm.. jak ci tu pomóc skoro w sumie nie bardzo wiadomo co masz na myśli i co tak naprawdę chcesz stworzyć.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Wiem co to są macro i micro elementy peter.
Poza tym tu chodzi o rośliny a nie paletki. Ciągle mi dogryzasz zazdrościsz? chyba tak... nie wystartuję z akwarium 500l i nie decyduj za mnie ok>? ja wiem jaki zbiornik narazie przy moich finansach będzie dobry więc jaka wielkość zbiornika ma być to ja zdecydowałem i w tych sprawach się nie wtrącaj.

Tak jak pisał strojter mają to być Planta G macro i micro do tego może dojdzie jeszcze ferro.
Co do stylów maja ja też cię lubię :* ale odróżniam style i wiem żę pare tych z których wymieniłem zalicza się do nature tylko nie wiedziałem jak to ująć.

Peter ja mam pomysł na to akwa wiem że powinno wyjść ok. Tylko chciałem zobaczyć żę może wy coś podpowiecie w układzie lub coś innego a mi by może pod pasowało.

Ps. i co z tego żę miałem z odłowu :/ dogryzasz mi bo coś sobie ubzdurałeś dobrze wiesz o co chodzi ja wytłumaczyłem wszystko kesi i twoje argumenty są śmieszne tak jak cały ty...

Rozumiem, że będzie tam część wody z Ro.Podpowiedź w układzie?Ja zrobiłbym tak:na środek między gałęzie korenia to: http://allegro.pl/item418369714_mega_mic...arrow.html , po bokach gęsto moczarką, a przód obsadzony rozpłaszczoną gałęzatką.Prawda jest taka, że przy tym świetle nie możesz zasadzić nic sensownegoTwoje iwagumi to pewnie była totalna klapa

Morilek napisał(a):Peter ja mam pomysł na to akwa wiem że powinno wyjść ok. Tylko chciałem zobaczyć żę może wy coś podpowiecie w układzie lub coś innego a mi by może pod pasowało.

Dobra dam ci kilka wskazówek jak to usadzić napisz mi tylko jakie chcesz mieć rośliny i mniej więcej jak wygląda korzeń , jaki filtr podłorze poprostu wszystko coś ci zaprojektuje wkońcu muszę troszkę się wziąść do nauki

Strojter... widzę że ty też jesteś anty trudno myślałem że jesteś ok. Powiem tyle że moje iwagumi było piękne przynajmniej dla mnie miałem je w akwarium innym większym gdzie jest wyśmienite oświetlenie mianowicie całe akwarium było porośnięte sitowiem drobnym z rogu były przyczepione gałęzie .
A tył stanowiła rotala rufundniona. były gdzie nie gdzie kępki nurzańca to na tyle czemu krytykujesz jak nie widziałeś? od razu widać że jesteś nastawiony do mnie anty to poco punkt reputacji od ciebie dla mnie? napisałeś dobry akwarysta dobrzy akwaryście nie mają akwari wyglądających na totalną klapę.

Swoje akwarium możesz tak nazywać bo szczerze nie jest zdumiewające... znalazł sie co pozjadał wszystkie rozumy...

Skocz do: