Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[60l-ogólne] Moje bardzo zaniedbane akwarium

Witam serdecznie.
Na początek, troszkę wbrew regulaminowi, bardzo szybki rachunek sumienia. Akwarium mam od 9 lat, od tego też czasu nic nie było w nim zmieniane, po prostu rybki miały swoje życie, ja miałem swoje, a nasze drogi łączyły się tylko podczas karmienia i wymiany wody. Można powiedzieć że był to taki mój kaprys z dzieciństwa, który szybko mi się znudził, do wczoraj Wink Dlatego od razu mówię, w kwestii akwarystyki jestem kompletnym "laikiem". Do rzeczy.

Akwarium ~~60L
Wymiary: 60*33*30
Oświetlenie: Sylvania 1x15
Filtracja: Aquaclear Mini 378l/h+"Brzęczyk" Elite 800
Ogrzewanie:Aquael 50W
Fauna:
6xMieczyk
4xGupik
2xSkalar
1xZbrojnik niebieski
Flora:
Nie mam zielonego pojęcia co to za krzak
Podłoże: Żwirek+kilka kamyczków znad morza(które stały się przyczyną wymarcia połowy zbiornika)
Dekoracje:Jak widać na zdjęciach

Gdyby nie instrukcje i pudełka to nigdy bym nie poznał specyfikacji Wink

I teraz jak sprawa wygląda Wink Otóż jak już mówiłem rybki przez ostatnie 9 lat żyły sobie na własną rękę(w kwestii osobników, roślinności i dekoracji). Dokładnie wczoraj rozbiło mi się akwarium, więc trochę z przymusu wybrałem się do akwarystycznego po ciut większe, zmierzyłem pokrywę(kupiłem dopiero w trzecim, bo wszędzie sprzedają tylko framset akwarium+pokrywa). Pomijając to że i tak okazało się za duże i ledwo zmieściłem pokrywę, kupiłem przy okazji 2xskalarka + 2xPawie oczka(czy to normalne płacić za sztukę 4 zł? Czy to aby nie zdzierstwo?).

W każdym razie w czym rzecz. Nie podoba mi się totalnie Flora, aczkolwiek fakt faktem, iż te rośliny nie wymagają kompletnie żadnej opieki. Jakieś propozycje nt. tego co można by tu posadzić? Coś prostego, co nie wymagałoby dużej wiedzy na tego typu tematy.

Druga sprawa, to czy wrzucenie Mieczyków i Skalarów do jednego "worka" to dobre posunięcie? Bo niezbyt za sobą przepadają, największy Mieczyk lubi je podgryzać(i zżerać cały narybek Gupików). Może okroić trochę ich władzę w moim akwenie(patrz: oddać kilka komuś?)

W sobotę idę do akwarystycznego, gdyby bylibyście mili do tego czasu podać, jakie roślinki kupić i jakie rybki dokupić/odłowić i ogólnie co wymaga zmian, co by trochę upiększyć akwarium i umilić rybkom życie to byłbym wdzięczny Wink A jutro po jakąś literaturę muszę się przejść...

Pozdrawiam i życzę hmmm...na tym forum to chyba dobrych połowów Wink

P.S.Czy drugi glonojad to dobry pomysł? I dlaczego mój glonojad, który z reguły jest nocnym łowcą, hasa sobie jak gdyby nic w środku dnia? Przyzwyczajenie?

Witam Smile Najlepiej oddaj mieczyki i skalary , akwarium 60 litrow jest dla nich za małe.
pan gupik powieniem miec dwie kolezanki przynajmniej.
nastepny zbrojnik nie jest najlepszym pomyslem, beda mialy za malo miejsca. Zaraz 10 osob napisze ze swietne sa otocinclusy, no i prawda, bo cale zycie jedza glony.
Ta duza roslina to jakas zwartka, tez mam ja u siebie, ale jaka konkretnie niestety Ci nie powiem.
Mało wymagające beda :
rogatek sztywny, rozdzyca rutewkowa, moze mech jawajski albo pelia, wglebka wodna, moczarka kanadyjska

Powodzenia Smile

Ja nie rozumiem, bo piszesz że kupiłeś nowe akwarium. Kupiłeś to 60 litrów czy to jest stare?

Przede wszystkim to jest o wiele za małe akwarium dla skalarów zbrojnika i mieczyków bo wszystkie dość duże rosną. Najlepiej by było je oddać i zamiast nich dokupic stadko neonek lub innych małych kąsaczowatych. Jeżeli chcesz posadzić rośliny to na Twoim miejscu zmieniłbym podłoże na drobniejszy żwirek i dał go więcej niż teraz. Na Twoje oświetlenie polecam z roślin kryptokoryny, mech jawajski (ładny korzeń masz, można by go obsadzić) i anubiasy bo nie wymagają intensywnego światła. Z kolei gdybyś dołożył jeszcze jedną świetlówkę 15 W to można by było już troche bardziej poszaleć Smile Ten kamień napowietrzający moim zdaniem szpeci, wyjąłbym go tak samo jak kokosa, i zmieniłbym fototapetę na jednolite tło ale to już kwestia gustu.

Ja rozumiem ze to jest juz to nowe, ale w sumie pewności nie mam

Jeśli to jest nowe, to do zostawienia mogą być tylko gupiki (chociaż i tak się będą za szybko mnożyć). Zastanawia mnie czy te skalary to są te, ktore masz od 9 lat?
Jeśli chodzi o rośliny to polecam najpierw dokupić oświetlenia, wystarczy 14 lub 15W. I możesz kupić nurzańca, cabombe, moczarki a nawet coś typu Hygrophilli.
Proponuję Ci zrobić akwarium biotopowe, tzn że ryby będą z tego samego regionu. Tak więc np 10 neonków innsesa lub zwinników jarzeńców + 5 otosków na dno.
Wystrój oczywiście całkowicie do wymiany, ale to już jak zdecydujesz się co z obsadą. Wtedy pomożemy Ci urządzić to akwarium Smile

Ale szybko odpowiadacie Wink

Już wyjaśniam. Akwarium które miałem poprzednio różniło się tylko 3 cm w wysokości(mniejsze) i chyba 1 cm w długości(stąd problemy z pokrywą). Co do rybek. Nie rozumiem pojęcia"za małe", w takim sensie, że Mieczyki(potomstwo) i Glonojad(ten już ma skurczybyk 9 lat) mieszkają w akwarium od samego początku, czyli od 1999r Wink Co w takim razie niesie ze sobą za małe akwarium? Dyskomfort dla rybek? Dawniej dawniej, jeszcze przed epidemią ospy w moim zbiorniku, miałem w szczytowym momencie 25 rybek, neonków, masę mieczyków, gupików, kilka kardynałków, aczkolwiek wiem że to była już zdecydowana przesada(dlatego część z tych które przetrwały oddałem). Tym bardziej nie rozumiem tych obaw, ponieważ glonojad przetrwał już 9 lat, w de facto za małym akwarium Wink

Pan Gupik ma koleżanki. "Gupiczki" Smile ? Problem w tym, że za nim ja "wyniucham" większość już albo jest ukryta pod żwirem, albo odpoczywa w żołądkach mieczyków.

Mieczyków szczerze powiedziawszy już dawno miałem się pozbyć, skalary zważając na swój wiek myślę że na razie zostaną, szczególnie że to całkowicie nowy, mały nabytek, a o glonojadzie nie wiem co myśleć, bo popełniłbym chyba zbrodnię, wyciągając zgo z akwarium w którym spędził pół życia(podobno żyją ok 20 lat Smile )

Te rośliny na korzeń to jak się nazywają?
Kokos przeważnie jest kolumną, która podtrzymuje razem z kamieniem korzeń, tworząc swego rodzaju bramę.

Muszę się z tym wszystkim przespać Wink

Pozdrawiam

edit: Chwami czyli skalary koniecznie do "kosza" Kurcze! a tak mi się spodobały. Jest jeszcze jedno wyjście...jaki minimalny zbiornik by potrzebowały?

Sory, faktycznie masz tam 4 gupiki, jesli jest przewaga samic to ok.
Rosliny na korzeń to np mikrozorium, anubias, mech jawajski tez bedzie dobry na korzeń

Owszem ryby mogą przetrwać w zbyt małym zbiorniku ale nie jest to dla nich korzystne, ponieważ karłowacieją - a to nieuleczalna choroba. Dla skalarów akwarium musi mieć minimum 50 cm wysokości. Sam kiedyś popełniłem błąd kupując skalary do 112 litrow a potem okazało sie że to dla nich za małe akwa Sad

Witam. A co powiedzielibyście na taki secik roślin? Jest tu ten mech, a reszta przyjęłaby się? Ew. które z góry odrzucić, to może bym jakiś rabat wynegocjował Wink Bo i tak gdybym wszystko zasadził to rybką zostałoby kilka litrów powierzchni życiowej, a odbiór w Krakowie więc mi pasuje.

http://www.allegro.pl/item392987654_zest...ratis.html

Idę spać Wink

Pozdrawiam
Temat zamknięty

Skocz do: