• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Paletki - karmienie

hej.Big Grin
od dwoch miesięcy mam paletki...
troche czasu minęło zanim sie oswoiły i zaczeły jesc..
jedza mi tylko zywy pokarm....nie rusza płatków...
to jest normalne? sam zywy pokarm im wystarczy i nie zaszkodzi??
piszcie...
pozdrawiam

skudziu
112l paletki

ale jakie im płatki kupujesz jak jakieś tandetne to się nie dziwie

Jeżeli ich nie przekarmisz to im nie zaszkodzi
A tak z ciekawości to ile razy je karmisz na dzień i czym??

witam na forum.
Dieta powinna zawierać pokarm żywy i mięsny, na przykład skrobaną wołowinę i serca wołowe. Powinno się uwzględnić również składniki roślinne.
...Dla hodowli paletek najważniejsze jest właściwe i zdrowe odżywianie. Paletki nie są rybami wybrednymi i zawsze o dużym apetycie. Lubią przede wszystkim pokarm żywy. Najchętniej jedzą żywe larwy owadów: ochotki, wodzienia, czarne larwy komarów, a także rozwielitki i oczliki. Dobrym pokarmem jest serce wołowe lub końskie zamrożone i następnie starte na tarce. Paletki chętnie jedzą rureczniki, lecz z tym pokarmem musimy uważać, aby nie był ze ścieków chemicznych, ponieważ rureczniki gromadzą w swych wnętrznościach wiele substancji szkodliwych dla ryb. Dobrym pokarmem są zamrożone kalmary.
Ja swoje paletki nauczyłem zjadać tzw. lane kluski, które są bardzo dobrym, bogatym w witaminy pokarmem. Podaję przepis na "lane kluski", choć każda gospodyni na pewno go zna. 1 jajko, 1-2 łyżki stołowe mąki, można dodać 1 torebkę Vibowitu. To razem wymieszane wlewamy powoli do gotującej się wody i gotujemy kilka minut, następnie płuczemy wodą. Kluski możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Młode ryby karmimy kilka razy dziennie urozmaiconym pokarmem, a na pewno wyrosną nam duże, zdrowe okazy. Pamiętajmy, że paletki karmione tylko jednym pokarmem, np. rurecznikami, nie chcą jeść innych pokarmów - co ujemnie wpływa na wzrost młodych ryb.
temat zapożyczony.

tropical D-50 PLUS

skudziu
112l paletki

żywe wodzienie żywa dafnia wazonkowiec i od czasu do czasu serca wołowe
raz dziennie wieczorem

skudziu
112l paletki

dzieki za pomoc Smile

skudziu
112l paletki

Po pierwsze witam na forum.
Po drugie edytuj posty
Po trzecie Paletki to wybredne ryby i jeżeli sa przyzwyczajone od małego do okreslonego jedzenia to bardzo trudno bedzie Je odzwyczaic! Ja dawałem serce ze szpinakiem,vipan,i to wszystko bo nic innego nie jadły.

W jakim akwa masz te paletki i ile?Albo najlepiej wsaw palety do galerii.
pozdro

To ze mam nick laska nie znaczy ze jestem dziewczyną a no i nie trzymajcie ryb w słoikach

cześć

mam 112l akwarium i 5 paletek
to jest juz moje drugie podejscie do paletek...rok temu tez miałam..ale po 2 miesiacach nadal chowały sie po kątach...wiec zrezygnowałam...jednak teraz próbuje jeszcze raz bo piekne sa to ryby robia wrażenie...i teraz jest ok oswoiły sie pływają po całym akwarium jedzą Smile)

Załączone pliki Miniatury

skudziu
112l paletki

Po pierwsze bardzo ładne te paletki
po drugie małe akwarium jak dla nich

Skocz do: