hej.
od dwoch miesięcy mam paletki...
troche czasu minęło zanim sie oswoiły i zaczeły jesc..
jedza mi tylko zywy pokarm....nie rusza płatków...
to jest normalne? sam zywy pokarm im wystarczy i nie zaszkodzi??
piszcie...
pozdrawiam
witam na forum.
Dieta powinna zawierać pokarm żywy i mięsny, na przykład skrobaną wołowinę i serca wołowe. Powinno się uwzględnić również składniki roślinne.
...Dla hodowli paletek najważniejsze jest właściwe i zdrowe odżywianie. Paletki nie są rybami wybrednymi i zawsze o dużym apetycie. Lubią przede wszystkim pokarm żywy. Najchętniej jedzą żywe larwy owadów: ochotki, wodzienia, czarne larwy komarów, a także rozwielitki i oczliki. Dobrym pokarmem jest serce wołowe lub końskie zamrożone i następnie starte na tarce. Paletki chętnie jedzą rureczniki, lecz z tym pokarmem musimy uważać, aby nie był ze ścieków chemicznych, ponieważ rureczniki gromadzą w swych wnętrznościach wiele substancji szkodliwych dla ryb. Dobrym pokarmem są zamrożone kalmary.
Ja swoje paletki nauczyłem zjadać tzw. lane kluski, które są bardzo dobrym, bogatym w witaminy pokarmem. Podaję przepis na "lane kluski", choć każda gospodyni na pewno go zna. 1 jajko, 1-2 łyżki stołowe mąki, można dodać 1 torebkę Vibowitu. To razem wymieszane wlewamy powoli do gotującej się wody i gotujemy kilka minut, następnie płuczemy wodą. Kluski możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Młode ryby karmimy kilka razy dziennie urozmaiconym pokarmem, a na pewno wyrosną nam duże, zdrowe okazy. Pamiętajmy, że paletki karmione tylko jednym pokarmem, np. rurecznikami, nie chcą jeść innych pokarmów - co ujemnie wpływa na wzrost młodych ryb.
temat zapożyczony.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.06.2008, 20:47 {2} przez maniuch.)
Po pierwsze witam na forum.
Po drugie edytuj posty
Po trzecie Paletki to wybredne ryby i jeżeli sa przyzwyczajone od małego do okreslonego jedzenia to bardzo trudno bedzie Je odzwyczaic! Ja dawałem serce ze szpinakiem,vipan,i to wszystko bo nic innego nie jadły.
W jakim akwa masz te paletki i ile?Albo najlepiej wsaw palety do galerii.
pozdro
To ze mam nick laska nie znaczy ze jestem dziewczyną a no i nie trzymajcie ryb w słoikach
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.06.2008, 22:52 {2} przez laska_77.)
mam 112l akwarium i 5 paletek
to jest juz moje drugie podejscie do paletek...rok temu tez miałam..ale po 2 miesiacach nadal chowały sie po kątach...wiec zrezygnowałam...jednak teraz próbuje jeszcze raz bo piekne sa to ryby robia wrażenie...i teraz jest ok oswoiły sie pływają po całym akwarium jedzą )
skudziu
112l paletki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2008, 12:55 {2} przez skudziu.)